Losev

İlker Başbuğ 15 Temmuz askeri darbe değil

Videoyu Aç İlker Başbuğ 15 Temmuz askeri darbe değil
A
a

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, 15 Temmuz’un askeri darbe olarak görmediğini söyledi.

CNN TÜRK’te Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtlayan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, “15 Temmuz’u bir askeri darbe olarak değerlendirmiyorum” dedi.

Başbuğ, darbe girişiminde MİT’in sorumluluğuyla ilgili, “Daha önce Gülencileri MİT’in verdiği istihbaratla ihraç ederdik. 2002’den sonra MİT’ten bize bir tane bile ‘Şu subay Fethullahçıdır’ diye bilgi gelmedi” diye konuştu.

15 Temmuz’u askeri darbe olarak değerlendirmediğini ifade eden Başbuğ, yaşananları “TSK’nın bir kısmını kullanarak dışarıdakilerin amaçlarını gerçekleştirmek için yapılan bir olaydır” diye niteledi.

Başbuğ, “TSK, kışla dışındaki askerlerin izleyemiyor, bunu MİT yapmalı. TSK’nın FETÖ’yü izlemek için yeterli istihbarat imkanı yok” dedi.

Aynı havuzda olmadığını düşünüyorum

Böyle bir darbe girişimini beklemediğini belirten Başbuğ şöyle konuştu:

“Bugüne kadar yaşanan darbelerle aynı havuzda olmadığını düşünüyorum. Emir-komuta kademesinde yapılan bir askeri darbe ile karşı karşıya kalmış iseniz buna karşı alacağınız tedbirler farklı olur. 15 Temmuz Cemaat’in TSK içinde unsurlarıyla yapılan bir olaydır.”

Darbenin arkasında üç grup var

Darbe girişiminin ana omurgasının Gülen Cemaati olduğunu ama toplamda üç grup bulunduğu ifade eden Başbuğ, şunları söyledi:

“15 Temmuz kalkışmasının arkasında planlayan, yöneten, kurgulayan ana isim Cemaat’tir.

“İkincisi büyük bir ihtimalle anında yapması gereken hareketi yapmayanlar, gecikenler, tereddüde düşenler. Bunlar cemaatçi mi hayır. Böyle bir grup da var bunların içinde.

“Üçüncü grup ise cemaatçi olmamasına rağmen buradan istifade etmek isteyen bazı insanlar olabilir.”

Biraz tuhaf geldi

Başbuğ, 14 Temmuz günü ikamet ettiği Bodrum’daki askeri hareketliliği ise şöyle anlattı:

“14 Temmuz günü bizim bulunduğumuz bölgeden askeri bir helikopter geçti. Normal personel taşıma helikopteri.

“Cuma günü sahilde oturuyoruz, bir ya da iki kez helikopter gördüm. Aynı zamanda da Sahil Güvenlik botları gördüm. Hareketlilik vardı. Biraz tuhaf geldi. Dikkatimi çekti ama kesinlikle bir kalkışma olabileceği aklımın ucundan geçmedi.”

Başbuğ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012-2016 yılları arasında cemaate karşı tek başına savaş verdiğini ve tek başına bırakıldığını söyledi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.