Losev

Hüda Kaya: AKP-Cemaat çatışması siyasetin en büyük tsunamisi

A
a

İslamcı Yazar Hüda Kaya, bu tsunamiye karşı halkların yapması gerekenin ise, "çıkar çevrelerinin ya da derin ulusalcı güçlerin yanında durmak yerine, kendi duruşunu korumak" olduğunu söyledi.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından yaşanan AKP ve Gülen cemaati arasında yaşanan çatışma üzerinden yaşanan siyasi gelişmeleri "Türkiye tarihin en büyük siyasi tusunamisini yaşıyor" olarak yorumlayan İslamcı Yazar Hüda Kaya, bu tsunamiye karşı halkların yapması gerekenin ise, "çıkar çevrelerinin ya da derin ulusalcı güçlerin yanında durmak yerine, kendi duruşunu korumak" olduğunu söyledi.

17 Aralık'ta düzenlenen ve aralarında bakan çocuklarının ve bürokratlarının da bulunduğu yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile birlikte AKP ve Gülen Cemaati arasında çatışma ve siyasi gelişmeleri, ortaya çıkan yolsuzluğun boyutlarını İslamcı Yazar Hüda Kaya değerlendirdi. Ortaya çıkan yolsuzlukların daha önce "fısıltı gazetesi gibi" sürekli İslami kesim içerisinde konuşulduğunu belirten Kaya, yolsuzlukla ilgili gerçekleri ortaya çıkartmak isteyen bazı arkadaşlarının da sonuç alamadığı gibi maddi ve manevi olarak zor duruma sokulduğunu söyledi. "Bunlar bir gün patlak verecek diyorduk ama.." diyen Kaya, yolsuzluğun rekabet ve iç hesaplaşma nedeni ile değil de halkların ortaya çıkartması durumunda daha anlamlı olacağını söyledi. Kaya, "Keşke halklar bunun hesabını sorabilseydi, sorabilmesi için de bunu görebilseydi" dedi. 

'Futbol takımı gibi parti tutuyorlar, gerçekleri görmeleri kimi zaman zor'

Kaya, Türkiye'de siyasi parti-halk ilişkilerinin de geleneksel hale geldiğini, yurttaşların bir çoğunun "takımı tutar gibi" siyasi partileri desteklediğini bu durumda tüm gerçekler ortaya dökülse dahi, tüm eleştirileri, muhalefeti sıradan bir karşı duruş gibi algıladıklarını söyledi. Kaya, "İnanan insanların vicdanen iftira atma gibi bir durumun içine girmez. Bu nedenle de ortada iftira atma durumundan ziyade, tüm belgeler ortaya konulmasına rağmen, hükümetin yanında duranlar darbeye karşı çıkışla, hükümetin yanında durmamak da derin güçlerin, ulusalcıların yanında duruşla açıklanıyor" dedi. Kaya çok hızlı gündem sapmalarının meydana geldiğini ve açıklanması gereken bir çok ayrıntının gözden kaçtığını da söyledi.

'Irak da yaşananlar Türkiye'de yaşanıyor'

Yolsuzluk ve rüşvet çarkının bir rekabet halinde ortaya çıkmasını değil, rüşvet ve yolsuzluk çarkının bu toprakların halkların çabaları ile gerçekleri görmeleri ile ortaya çıkmasının çok daha çözümcül olacağını söyleyen Kaya, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu Irak Başbakanı Saddam Hüseyin'in devrilmesi ile yaşanan sürece benzetti. Kaya, "Saddam Hüseyin yıllarca halkına zulümler yaptı. O da ABD eliyle düşürüldüğünde aynı yorumu yapmıştım. Keşke halk kendi eliyle düşürebilseydi bunu öyle düşünmüştüm. Keşke ABD'nin eli olmadan, başka kirli güçlerin eli olmadan yapabilseydi keşke demiştim. Şimdi Türkiye de aynı durumla karşı karşıya" dedi. 

'AKP tabanındaki patron çevreleri olayların üstünün örtülmesini istiyor'

Operasyonların AKP'nin tabanına yansımasının nasıl olduğu noktasında da görüşlerini aktaran Kaya, AKP'nin sermaye grupları, cemaatsel yapılar, sivil toplum kurumları ve asgari ücretle geçinmeye çalışan, zor şartlarda yaşayan gruplardan oluşan bir tabana sahip olduğunu hatırlattı ve iktidarla "hesap-kitap içinde patron çevresi grupların" gerçeklerin üstünün örtülmesini istediğini söyledi. Patron çevrelerinin aksine, asgari ücretle geçinmeye çalışanların, yıllarca AKP'ye vermiş olanların da şaşkınlık içinde olduklarını belirten Kaya, 'Biz, kuru bir ekmeğe talim ederken bazıları trilyonlarla oynuyor' diye tepki gösterenlerin var olduğunu aktardı.

Kaya, çıkar çevrelerinin "Türkiye imaj kaybediyor" ifadeleri ile yolsuzlukların üstünün örtülmesi gerekçesinin yaratılmasına da tepkili. Kaya, "Türkiye'nin kaybettiği imaj, halkların yararınadır" dedi. 

'Siyasi tarihin en büyük tsunamisi yaşanıyor'

Kaya, yolsuzluk operasyonunu "tsunamiye" benzeterek, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük siyasi tsunamisi yaşanıyor. Yarın sabaha nasıl uyanacağımızı bilmiyoruz. Bunu 2000'li yıllarda da hissetmiştim. Bir ay sonrasını göremiyoruz. Tabi belirsizlik de insanı geriyor" yorumunda bulundu. Kirli çamaşırların ortaya dökülmesinin halkın gerçekleri görmesini sağlayacağına işaret ederek, gerçeklerin ortaya çıkartılmasının "devlet batarsa hepimiz altında kalırız" söylemi ile geciştirilmeye çalışıldığını belirten Kaya, "Temizlenmenin altında kalınır mı? İnsanların yıllardır sırtında olan kambur temizlenmek zorunda " dedi. Halkların gerçekler ortaya çıktıkça daha da bilinçleneceğine dikkat çeken Kaya, halkların yapması gerekenin ise, "çıkar çevrelerinin ya da derin ulusalcı güçlerin yanında durmak yerine, kendi duruşunu korumak" olduğunu söyledi. 

'Balbay'ın tahliye edilmesi bir mesaj'

Kaya, CHP milletvekili Mustafa Balbay'ın Anayasa Mahkemesi kararı ile serbest bırakılmasını da değerlendirdi. BDP'li milletvekillerinin tutukluluklarının hala sürdüğü koşullarda Balbay'ın tahliyesinin ciddi bir mesaj olduğunu dile getiren Kaya, "Böylece bir kez daha, yıllardır işkencelere maruz kalan bütün çevreler olarak hepimiz ne kadar derin bir yapıya sahip olduğumuzu gördük. Ergenekon davaları sürerken kırılmalar yaşanırken bu kez de karşımızda nasıl bir yeşil yapı oluştuğunu gördük" dedi. 

'Cop kendilerine yönelince yargıya güvenmiyorum diyor'

Kaya, hükümet yetkililerin "yargıya güvenmiyoruz" yönündeki açıklamalarını için ise, Roboski katliamını ve Pozantı Cezaevi'nde yaşananları hatırlattı.Katliamlar yaşanırken 'kahraman polisim' diyen yönetim, cop kendisine döndüğünde 'hukuka güvenmiyorum' noktasına geldiğine işaret eden Kaya, bu konuda şunları söylediş: "Biz zaten yıllardır güvenmiyorduk. Bu yargının karşısında yıllardır coplanıyorduk, işkence görüyorduk. Şimdi biz size nasıl güvenelim. Yıllardır sesinizi çıkarmadınız." 

'CHP de cemaatte konjokturel, çıkarcı siyasetin içinde, ikisi de aynı'

Kaya'nın üzerinde durduğu noktalardan biri de CHP-Cemaat yakınlaşması. Kaya'ya göre, CHP de, cemaat de konjonktürel dönemsel bir siyasetin içinde. CHP'nin Türkiye kurulurken uyguladığı politikalardan dolayı "sabıkasının bozuk", siyasetinin ise "ikiyüzlü" olduğunu, Gülen cemaatin çizgisinin de CHP ile benzer olduğunu söyleyen Kaya, cemaat ve CHP arasında geçmiş dönemlerdeki teması "28 Şubat süreci" örneğini vererek hatırlattı. 

CHP ile Gülen cemaatinin ittifak kurması meselesinin aylar öncesinden bazı işaretlerini verdiğini yine Sarıgül'ün 'cemaat arkamda' cümlesi ve Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretine dikkat çekerek gösteren Kaya, "Yaşadığımız her gün geride yapılan gizli kapaklı şeylerin ortaya çıkmasına neden oluyor" diye konuştu. 

'Çözüm, haksız yapıya ve işkenceci yapıya karşı topyekûn temizlik'

Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi kriz noktasından çıkışın halkların gücünden geçtiğine inandığını söyleyen Kaya, bunu şu sözlerle açıkladı: "İnançlarımın referansları ile yorumlarsam; Allah der ki 'Kuran'da, bir kişi kendi halini düzeltirse, Allah onu düzeltir'. Bir toplum kendi halini düzeltirse Allah da o toplumu düzeltir. Bu halklar yolsuzluğun yanında saf tutarsa sonucu iyi göremiyorum ya da işkencecilerin, derin güçlerin safını tutarsa yine sonunu iyi göremiyorum. Ama bütün haksızlıklara hukuksuzluklara karşı yanlış olan ahlaki olmayan topyekûn bir yapıya karşı çıkarsa gerçekten temiz olmayı seçerse halklar iradelerinde temizliğe kavuşacak. Halkın bunu talep etmesi lazım halk temizlikle kendisini dönüşürse temizlikle idare edilecek." 

'Devlete rağmen çözüm süreci sürüyor'

Bu alternatife değinen Kaya, "demokratik çözüm" sürecine ilişkin zaman zaman "Ne olacak?" kaygısını taşıdığını dile getirmesine rağmen "Şu anda çözüm süreci bitmediyse bu, bu devlete rağmen bitmedi. Halkların iradesi ile bitmedi, halkların gerçekten barışa olan inancıyla ellerini taşın altında koyması ile bitmedi. Dolayısı ile bu devlet hangi fikrin hükümet versiyonu olursa olsun halkların bu noktadaki kararlığı temizliğe olan inancı etkili olacaktır. Bunun önüne hiçbir yapı geçemeyecektir" dedi.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.