Losev

Ensarioğlu ve Tan'dan Çözüm Süreci şifreleri

Videoyu Aç Ensarioğlu ve Tan'dan Çözüm Süreci şifreleri
A
a

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, yeniden çözüm süreci tartışmalarını başlatan açıklamalarını değerlendiren HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu Çözüm sürecinin yeniden başlamasının PKK'ye bağlı olduğunu söyledi.

İmralı Cezaevi’ndeki PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, 15 ay sonra kardeşi Mehmet Öcalan aracılıyla yaptığı açıklamada, “Devlet iki tane adamını buraya göndersin, 6 ayda bu sorunu çözeriz” şeklindeki açıklamalarının yankıları sürüyor.

K24 Muhabiri Ercan Dağ'ın haberine göre;  PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, yeniden çözüm süreci tartışmalarını başlatan açıklamalarını değerlendiren HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yeni bir çözüm süreci için “PKK'nin ve devletin söyleyeceklerinin önemli olduğunu” dile getirdi.

Öcalan’ın açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Öcalan'ın basına yansıyan açıklamalarının dışında kalan bilgiler olduğunu, asıl önemli olanın da bunlar olduğunu belirterek, “Öcalan'ın değerlendirmeleri ile ilgili ciddi bir bilgi sahibi değilim. Basına sadece bir kaç cümlelik bir açıklama yaptılar. Ama esas basına açıklanmayan yanı nedir bunu bilmek gerekir. Bana göre bu açıklamanın dışında vardır bir şeyler ama tam olarak nedir bilmediğim için, şu anda bir yorum yapmam da doğru değildir.”

Altan Tan, şunları söyledi: “Öcalan aktardığı mesaj ile şunu söylüyor: Tekrar başa dönebiliriz. Eğer taraflar iyi niyetli olursa da kısa dönemde bunu çözebiliriz. Bence kamuoyuna açıklanmayan mesajlar var ise esas önemli olan odur. Yani bu kamuoyuna açıklanan yanı tekrar çözüme dönülsün tekrar görüşelim açıklamaları genel geçer açıklamalar. Bunların içeriği önemlidir. Bence PKK'nin ve devletin söyleyecekleri önemlidir. Şu an bunlar bir şey söylemediler. Tekrar çözüme dönülsün herkes söylüyor. Ama bunun içinde ne var belli değil. Söylenmeyen kısmı nedir esas tarafların tavrı nedir? Bunlar belli değil.dedi

Galip Ensarioğlu: PKK Silah Bırakmadan Süreç Başlamaz

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, yeniden çözüm süreci tartışmalarını başlatan açıklamalarını değerlendiren AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, “Devlet risk almaya veyahut çözüm olacak ise böyle bir süreci yürütmeye hazırdır. PKK böyle bir sürece samimi olarak eğer varsa ve Türkiye'deki silahlı varlığına son verecek ve bunun gereğini de fiilen yapar ise yeniden süreç başlayabilir” dedi.

AK Parti'nin her zaman çözümden yana olduğuna dikkat çeken Ensarioğlu, şunları söyledi:

“Ak Parti, her zaman çözümden yana oldu ve bunun için çok büyük riskler aldı. Her türlü olumsuzluklara rağmen üç yıl süre bu mesele için yoğun çaba sarf etti. Üç yıl öncesinden de Oslo, Habur gibi çeşitli denemeler var. Bunların tamamında bütün siyasi risklere rağmen çabalarını sürdürdü.

Tabi Abdullah Öcalan'ın da bu anlamda sürece dair çabası ve katkısı oldu. Ancak emperyalist güçlerin Ortadoğu'daki hesapları ve burayı dizayn etmeye çalışmalarının bir aracı haline dönüştü PKK. PKK, Ortadoğu'daki bu güç dengelerinin teşviki ile çözüm sürecini bozarak yeniden anlamsız bir şiddete ve Türkiye'yi kaosa sürükleyen yeni bir dönem başlattı."

Devletin gerek gördüğü zamanlarda Öcalan ile görüştüğünü ve görüşmeye devam edeceğini vurgulayan Ensarioğlu, “Ama asıl bugünkü kaos ortamından sonra PKK'nin adım atması gerekir. PKK'nin fiilen gereğini yapması gerekir. Eğer Öcalan’ın PKK üzerinde bir yaptırımı varsa başta bunu denemesi lazım. Bu kadar insanın öldüğü bir ortamda hiçbir barış umudunu göz ardı edemeyiz. . Önemli olan PKK şu an etkisi atında olduğu güçlerin güdümünden çıkacak mı? Samimi bir barışa yada samimi bir çözüme hazır mı?” diye konuştu.


 
Kaynak : K24

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.