Losev

En Çok Kadınlar Dağa Çıkıyor

A
a

Demokratik çözüm sürecinin başlaması ile birlikte "PKK'ye katılımlar arttı" iddialarına karşı SAMER'in yaptığı araştırmayı değerlendiren SAMER Genel Koordinatörü Welat Ay, "Hükümetin PKK'ye katılımları sosyolojik ve politik bir biçimde anlamlandırması..

Demokratik çözüm sürecinin başlaması ile birlikte medyada ve bazı çevrelerce dillendirilen, "PKK'ye katılımlar arttı", "PKK'ye daha çok çocuklar katılıyor" yönündeki iddialarına ilişkin Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER) araştırma çalışmasında bulundu.
 
Bölgede yaptıkları araştırmada 50'den fazla çocuk ile görüştüklerini belirten SAMER Genel Koordinatörü Welat Ay, görüştükleri hemen herkesin aynı paralelde düşündüğünü belirtti. Yaptıkları araştırmada çözüm süreci ile birlikte yurttaşların AKP hükümetinden adım atmasını ve Kürtlerin siyasal haklarını hemen tanıması beklentisi içinde olduğunu belirten Ay, "Şimdi bütün bu düzenlemeleri yapmayan ve bu düzenlemelerin nasıl olması konusunda da hiçbir proje sunmayan bir devlet aklı, gündelik hayattaki siyaset kanallarını da daraltmış oluyor. Bölgede yaptığımız araştırmalara baktığımız zaman, insanların en çok 'Tamam bir barış konuşuluyor, ama biz bu barışı kendi hayatımızda hiç hissetmiyoruz' diyor. Yani eğer siz belli düzenlemeleri yapıyorsanız, gündelik hayatı rahatlatmak zorundasınız. Gündelik hayattaki siyasi talepleri görmek zorundasınız. Bu anlamıyla devletin gerçekten belli düzenlemeleri yapması gerekiyor" dedi. 
 
'Devlet PKK'ye katılımları istatistik analizlerden ibaretmiş gibi görüyor'
 
Hükümetin PKK'ye katılımları sosyolojik ve politik bir biçimde anlamlandırması gerektiğine işaret eden Ay, "Devlet PKK'ye katılımları sadece sayısal veriler ve istatistik analizlerden ibaretmiş gibi görüyor. Oysa biz yaptığımız araştırmalarda şunu görüyoruz, yani hem ailelerle, hem çocuklarla görüştüğümüzde, PKK'ye bambaşka bir anlam ifade ettiklerini gördük. Yani çocuklar için PKK gerçekten onlara yeni bir hayat imkânı oluşturan bir hareket. PKK hareketi sadece bir şiddet, bir çatışma, bir savaşçı hareket olarak algılanmıyor. PKK hareketi çocuklar için gerçekten, yeni bir ahlakın üretildiği, yeni bir yaşamın, doğayla bütünleşmenin, yeni bir sosyalleşme biçiminin birebir adı olarak bir karşılık buluyor. Bu anlamıyla da bu çocukların geliştirdiği refleks, tamamen mevcut olan sistemin dışına çıkmak, kendini arındırabilecekleri, kendilerine yeni bir hafıza oluşturabilecekleri, devletsiz düşünebildikleri, devletsiz düşündükçe onurlu bir yaşama yaklaştıkları dağları mesken olarak görüyorlar" dedi. Çocukların AKP'nin bölgedeki mevcut politikaları nedeniyle kendini ifade etme olanaklarını bulmadığını kaydeden Ay, bölgede yetişen çocukların şiddetin içinde doğduğunu, fakat bunun çocuğun şiddete meyilli olduğu anlamına gelmediğini vurguladı ve "Bu çocuklara savaşın çocukları diyoruz. Bunlar direnerek yaşamayı öğrendiler. Bunun için onurluca yaşamanın ne demek olduğunu çok iyi biliyorlar. Bunlar onurlu bir yaşamı bu sistemin içinde görmüyorlar" dedi. 
 
'Devletin cinsiyetçi politikalarından dolayı en çok kadınlar dağa çıkıyor'
 
Devletin çocukları, saf, masum, eğitilebilecek, rehabilite edilebilecek, yetiştirilebilecek bir kategori olarak kurguladığını ve hukuksal olarak 18 yaşın altındaki herkesi çocuk olarak gördüğünü ifade eden Ay, "Kürdistan'da büyüyen Kürt çocuklar bu kategorileri bozan çocuklardır" dedi. Öte yandan devletin cinsiyetçi politikaları karşısında en çok dağlara gidenin kız çocukları ve genç kadınlar olduğunun altını çizen Ay, şu değerlendirmede bulundu: "Bu dikkate değer bir diğer nokta. Çünkü bunlar PKK hareketinin hem cinsiyet özgürlükçü yapısını esas alıp, toplumun kendisine, devletin kendisine dayattığı bu cinsiyet rejimine, bu dışlanmaya, bu ötekileştirmeye, şiddete maruz kalmaya bir tepki olarak çocukların ifadesi ile 'özgür dağlarda' kendi yaşamlarına anlam verebiliyorlar." "Bu çocuklar barış istemiyorlar", "barış karşıtıdırlar", "şiddete eğilimlidirler", "suça eğilimlidirler", "sadece silah onları cezp ediyor" söylemlerine karşı ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Ay, "Çocuklarla görüştüğümüzde çocuklar size çok daha farklı şeyler anlatıyorlar. En çok, barışı kendilerinin istediğini belirtiyorlar ve çünkü bu süreçte en çok mağdur edilenlerin kendileri olduğunu söylüyorlar. Ve kendilerine bu sistemin dışında bir hayat imkânı oluşturuyorlar. Yani dağa gitmek sadece savaşmaya gitmek anlamına gelmiyor. Şöyle ki; dağa gitmek onurlu bir yaşam için mücadele etmek anlamına geliyor. Bunları doğru ortaya koymak lazım" diye konuştu. 
 
'Çocuklar hakikat arayışı içindeler'
 
Çocukların geleceğin daha adil ve daha onurlu olabilmesi için ciddi bir hakikat arayışı içerisinde olduğunu ifade eden Ay, çocukların hakikat arayışının sadece Kürtlerin değil, bütün ezilen halkların mücadelesine ortak olmak olduğunu söyledi. Çocukların anlattıkları arasından en önemlilerinden birinin "Dünyada ezilen halklar, inançlar kaldıkça, biz kendimizi özgür hissetmeyiz" olduğunu belirten Ay, "Örneğin, şu an Rojava'da ciddi bir savaş var. Türkiye'den PKK'ye katılan çocuklar, hiçbir şekilde sadece Türkiye eksenli siyasete bakmıyor. Ciddi bir Ortadoğu siyaseti okuması var. 'Rojava'da Kürtler çok ciddi bir savaşın ortalarındayken biz burada kendimizi özgür hissedemeyiz' diyorlar" dedi. Bu çocukların yerlerinden edilmiş, göçertilmiş, geldikleri yerlerde sürekli dışlanmış olduğunu dile getiren Ay, "Bu dışlanmanın karşısında reaksiyonunu tamamen siyasal bir direnişle kurgulamış, bu siyasal direnişi belli bir hareketin paradigmasına eklemleyebilmiş, oradan beslenmiş, kendini aktörleştirmiş ve ciddi bir potansiyel açığa çıkarmış çocuklardır bunlar. Şimdi bunu görmemek, sosyolojik olarak bunu anlamamak, hem çocukları kriminalize etmek, hem PKK hareketini sadece militarist bir hareket olarak anlamlandırmaya sebep olur" dedi. Ay, PKK'ye katılımların biraz da çocukların ne hissettiklerine bakılarak anlaşılması gerektiğini dile getirdi. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.