Losev

Ebola Virüsü Kabusu Sürüyor

Videoyu Aç Ebola Virüsü Kabusu Sürüyor
A
a

Batı Afrika’da en az bin kişinin ölümüne yol açan ebola virüsü durdurulamıyor. Binlerce kişinin yakalandığı virüsün Avrupa başta olmak üzere diğer kıtalara yayılmaması için kontroller arttırılıyor.

Şubat ayında Gine’de baş gösteren ebola virüsü Sierra Leone, Liberya ve son olarak Nijerya’da yayılmaya devam ediyor.

Ebola virüsünden şimdiye kadar daha az etkilenen Nijerya’da hükümet olağanüstü hal ilan etti. Olağanüstü hal ile ilgili açıklamayı yapan Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, “ebola virüsünü kontrol etmek ve yayılmasını önlemek ulusal aciliyettir” diyerek, virüsün ülkesi için oluşturduğu tehlikeye dikkat çekti. Jonathan, ülkesinin acil önlemler kapsamında 1,9 milyar Nijerya nairası (11,7 milyon dolar) fonu serbest bırakacağını da duyurdu.

Daha önce Liberya’dan gelen bir kişinin eboladan öldüğü ülkede, son olarak yaşamını yitiren bir kişinin kaldığı hastanenin kapatıldığı bildiriliyor.

Bini aşkın kişinin yaşamına mal olan ebola virüsüne yakalananların büyük çoğunluğu Sierra Leone, Gine ve Liberya’da bulunuyor. Bu ülkelerde uzman yetersizliğinden kaynaklı olarak virüse yakalanan kişilere yeterli sağlık hizmeti sunulamıyor. Radyo ve televizyonlardan yapılan yayınlar ile hastalıkla ilgili bilgiler veriliyor.

Dünya Bankası, Afrika Kalkınma Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Batı Afrika ülkelerine 400 milyon dolar civarında fon ayrılmasına rağmen, özellikle ebola uzmanı doktorlar ile hemşire açığı büyük sorun yaratıyor. Birçok bölgede doktorların dahi yeterli teçizatın bulunmaması nedeniyle virüsü kapmaktan çekindiği bildiriliyor.

Ebola ile mücadele için Fransa, İngiltere, Güney Afrika ve Uganda gibi ülkelerinden gelen bazı sağlık ekipleri de Batı Afrika ülkelerine yardım amacıyla çalışma yürütüyor.

Öte yandan, birçok devlet virüsün Batı Afrika ülkelerinden kendi topraklarına ulaşmasını engellemeye çalışıyor. Güney Afrika Cumhuriyeti, Kenya, Etiyopya, Ruanda, Tanzanya, Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkeler, virüsün yayıldığı 4 ülkeden gelen uçuşları sıkı bir kontrole tabi tutuyorlar.

AVRUPA ÜLKELERİNDE İLK VAKALAR

Benzer şekilde Avrupa, Amerika ve Asya ülkeleri virüsün kendi topraklarına ulaşmaması için Batı Afrika’dan gelen yolcuların virüse yakalanıp yakalanmadığını gözlemliyorlar. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu komiseri Tonio Borg, virüsün Avrupa kıtasına ulaşması riskinin oldukça düşük olduğunu söyledi. İsveç, Danimarka, Polonya, Macaristan ve Bulgaristan gibi ülkeler virüse karşı herhangi bir önleme başvurmazken, Belçika’ya havayoluyla gelen bir kişi ebola şüphesiyle karantinaya alındı.

AB Komiseri’nin açıklamasına rağmen, Belçika’daki vakanın yanı sıra, İspanya’nın başkenti Madrid’de bir kişinin ebola virüsü nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bilgisi verildi. Afrika’dan dönüşünde havaalanından hastaneye kaldırılan İspanyol vatandaşının, 75 yaşındaki bir kilise görevlisi olduğu verilen bilgiler arasında.

Afrika ülkelerinden gelen mültecilerin önemli duraklarından olan Yunanistan’da yetkililer kaçak yollardan ülkeye giren Batı Afrikalıların oranının 6 bin 500’de 1 olduğunu savunuyorlar. Rusya’da ise son 24 saatte virüsün yayıldığı ülkelerden gelen ve ya transit geçen 45 uçuşun kontrol edildiği ve herhangi bir ebola vakasına yaşanmadığı duyuruldu.

Öte yandan, Gine’den Suudi Arabistan’a gelen bir kişinin yaşamını yitirdiği ancak, bu kişinin ebola virüsüne yakalandığına ilişkin net bir bulgu olmadığı açıklandı. Suudi Arabistan’ın Sierra Leone, Liberya ve Gine vatandaşlarına vize uygulamasını geçici olarak askıya aldığı da açıklamada yer aldı.

Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı Emirates Havayolları tarafından yapılan açıklamada da, Gine’ye yapılan uçak seferlerinin durdurulduğu bilgisi verildi.



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.