Losev

Diyarbakır'da Korucu Paneli

Videoyu Aç Diyarbakır'da Korucu Paneli
A
a

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Diyarbakır Şubesi tarafından, ‘Koruculuk Sistemi Kaldırılsın’ konulu bir panel düzenlendi.

Panelde konuşan gazeteci yazar Prof. Dr. Mehmet Altan, “Bu sistemin değişiminden bağımsız koruculuğun konuşulmasını çok anlamlı bulmuyorum. Zaten bir devlet korucu sistemini kurmaz” dedi.
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen panele gazeteci yazar Prof. Dr. Mehmet Altan, Şırnak’ın Uludere ilçesi Gülyazı köyünde daha önce koruculuk yapan Süleyman Encü, dernek üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
 
2011 yılında Roboski'de öldürülen 34 kişinin yakınları arasında yer alan eski korucu Süleyman Encü, nasıl korucu olduğunu anlattı. 1993 yılında zorunlu bir şekilde korucu olduğunu anlatan Encü, 2011 yılında yaşanan bombalama olayından sonra koruculuğu bıraktığını açıkladı. 1993 yılında köylerinin yakıldığını anlatan Encü, o dönemde görev yapan Ferit binbaşı adlı komutanın kendilerini karakolda toplattığını ve zorla korucu yapıldıklarını savundu. Encü, “Köyümüzü yakıp hayvanlarımızı öldürdükleri için korucu olmak zorunda kaldık" iddiasında bulundu.
 
Daha sonra söz alan gazeteci Mehmet Altan, koruculuk sistemin kalkması gerektiğini belirterek, "Bu sistemin değişiminden bağımsız koruculuğun konuşulmasını çok anlamlı bulmuyorum. Zaten bir devlet korucu sistemini kurmaz. Güvenlik için para alanlar var. Yani askeri, polisi var. Koruculuğu yaparak bir taraftan halkın bir kesimini birbirine kırdırma gibi bir yapı söz konusu. Bundan dolayı koruculuk kalksın ama kalkması için bir şekilde bu rejimin çok radikal bir şekilde dönüşmesi gerekiyor” dedi.
 
Panel karşılıklı soru ve cevapların ardından sona erdi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.