Losev

Cizre protestoları sürüyor

Videoyu Aç Cizre protestoları sürüyor
A
a

Cizre'de devlet tarafından yapılan katliamlar bir çok merkezde protesto edildi.

Lice İlçe Örgütü, Cizre'de yaşanan katliamları kınamak amacıyla eylem düzenledi. Çarşı Merkezi'nde yapılan ve DBP'li yöneticilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda yurttaşın katıldığı eylemde, "Cizre'de çocuk katliamlarını kınıyoruz" pankartı açıldı. "Katiller bulunsun hesap sorulsun", "Biji berxwedana Ciziri" sloganlarını atan kitle adına konuşan DBP Lice İlçe yöneticisi İbrahim Işık polis şiddetiyle Kürdistan'da sıkıyönetim dönemini aratmayan uygulamaların yaşandığını söyledi.

İstanbul'da kadınlar öncülüğünde protesto

İstanbul Barış Anneleri Meclisi ve DÖKH öncülüğünde Aksaray Metro Durağı'nda bir araya gelen yüzlerce kadın Cizre'de yaşanan katliamı yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. HDK Eş sözcüsü Sebahat Tuncel ve Batman Millletvekili Ayla Akat Ata'nın da katıldığı eylemde Cizre yaşamını yitiren ccocuklar ile Berkin Elvan, Uğur Kaymaz ve Ceylan Önköl'un fotoğrafları taşındı. Kürtçe ve Türkçe yazılı " Barış Yaşam Özgürlük ve Eşitliktir" pankartının açıldığı eylemde " Zaroken Kurdistan de Azad Bijin" ve " Analar savaşa geçit vermez" dövizleri taşınırken sık sık "Katil Devlet hesap verecek", " Biji berxwedana Cizire" ve " Her yer Cizre her yer direniş" sloganları atıldı. Eylemde ilk olarak söz alan Barış Annesi Revşan Döner, Barış annelerinin yıllardır barış için mücadele verdiğini söylerek, yazar aydın ve akademisyenlere mücadelelerine destek olma çağrısında bulundu. Başbakan'a da seslenen Döner, Cizre faillerinin bulunmasını istedi.

'AKP bir yandan çözüm diyor diğer yandan savaş politikalarını devreye sokuyor'

Yıllardır cocuklarını kaybedip ve zındanlarda ölüme mahkum etmelerine rağmen barış mücadelesini vermekten vazgeçmeyen barış annelerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan HDK Eş sözcüsü Sebahat Tuncel, Cizre yaşanan olayları hatırlatarak, "AKP bir yandan çözüm diyor diğer yandan savaş politikalarını devreye sokuyor. AKP bu bir pravakasyondur diyorsa bunu açığa çıkarması gerekir" dedi.

Tuncel'in konuşmasının ardından basın açıklamasını yapan DÖKH üyesi Selda Kaplan da Cizre'deki devlet terörünün sona ermesini istedi.

Açıklama 10 dakika yapılan oturma eylemi ile son buldu.

Çorum'da HDP'liler protesto etti

Çorum HDP il örgütü Cizre'deki çocuk ölümlerini basın açıklamasıyla protesto etti.
HDP adına basın metnini okuyan Özlem Tunç 12 yaşındaki çocuklara kurşun sıkıldığını hatırlatarak, "Bu kalleşçe bir harekettir ve geleceğimizin katledilmesine yönelik bir durumdur" dedi. Açıklamada sık sık, "Katillerden hesap soracağız", "çocuklara uzanan eller kırılsın" "Cizre halkı yalnız değildir" sloganları atıldı.

Silopi'de binlerce kişi protesto etti

Cizre'de yaşanan katliamları protesto etmek amacıyla HDP ve DBP Silopi ilçe örgütleri öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. Binlerce yurttaşın katıldığı yürüyüşe, HDP, DBP ilçe yöneticileri, Barış Anneleri, KURDİ-DER, KESK, TMMOB, TUHAD- DER katıldı. HDP ilçe binası önünde başlayan yürüyüş için toplanan yurttaşlar, Polis kurşunuyla katledilen Musa Azma'nın ve Cizre'de katledilenlerin fotoğraflarının yanı sıra "Katiller bulunsun hesap sorulsun" yazılı pankart açıldı. "Bijî Serok Apo" , "Cizre halkı yalnız değildir", Katil DAİŞ işbirlikçi AKP", "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları atan kitle, kent merkezinde yaptığı yürüyüşün ardından HDP ilçe binasına yürüdü. HDP İlçe Eş Başkanı Ali Balin'in yaptığı açıklamanın ardından halk alkış ve zılgıtlarla dağıldı.

Erzurum'da soğuk havaya rağmen yürüyüş

Şırnak'ın Cizre ilçesinde son bir ay içersinde polisin 6 yurttaşı katletmesi Erzurum'da DBP İl Örgütü öncülüğünde düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Eyleme yüzlerce yurttaşın yanı sıra HDP, İHD, Eftelya Kültür ve Sanat Derneği yöneticileri de destek verirken, kitle merkez Yakutiye ilçesinden Mahallebaşı kent meydanına kadar sürdü. Yürüyüşte, "Katledemediğiniz her çocuk sizden hesap soracak" pankartı ve "Bijî berxwedana Cizirê ", "Katil devlet Cizre'den elini çek", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Cizre'nin öfkesi katilleri boğacak" dövizleri taşındı. Yürüyüşün sonunda "Çerxa Şoreşê" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunulmasının ardından Eftelya Kültür ve Sanat Derneği Yöneticisi Vefa Işık, açıklamada bulundu. AKP hükümetinin çözüm sürecinde üstüne düşeni yapmadığı gibi Kürdistan'da katliamlara da devam ettiğini vurgulayan Işık, bu katliam girişimlerinin hiç birinin karşılıksız kalmayacağını ifade etti.

Eylem, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve PKK lehine atılan sloganlarla son buldu.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.