Losev

Çiftçiler: Yağışlar Perişan Etti

A
a

Geçtiğimiz günlerde Urfa ve ilçelerinde etkili olan sağanak yağmur ve dolu yağışı nedeniyle çiftçiler mağdur oldu.

Suruç ilçesi Karahöyük (Qeruk) köyünden Celal Çelik adlı çiftçi, 250 dönüm arazisine arpa ve mercimek ektiğini, ancak dolu yağışından dolayı perişan olduklarını belirterek, "Devlet ekimde bize destek vermedi. Bu noktada yardımcı olması lazım. Yoksa gelecek yıl çiftçilik yapacak durumumuz kalmayacaktır" dedi. 
 
Mayıs ayının gelmesiyle ülke genelinde etkili olan sağanak yağmur ile dolu yağışı çiftçileri iflasın eşiğine getirdi. Özellikle mercimek, arpa ve buğday ekimi yapan çiftçilerin ürünleri etkili dolu yağış nedeniyle zarar görürken, diğer taraftan da tarladan kaldırılan mahsüller zararına satılıyor. Urfa'nın Suruç ilçesi Karahöyük (Qeruk) Köyü'nde 250 dönüm arazisine arpa ve mercimek eken Celal Çelik adlı çiftçi, mahsül olarak gelecek yıl için ekecek tohum elde etmeyi amaçladığını söyledi. Yağan yağmurun arpayı yere yatırdığını ve yeniden yeşillenmesine neden olduğunu ifade eden Çelik, "Önce kurudu, sonra yeşillendi. Dolayısıyla üründe verim kalmadı. Mercimek ise tamamen zarar. Tohum elde etmeye çalışıyoruz. Oda elimize geçmiyor. Bıçakla toplamaya çalışıyoruz. Bıçak çamurdan çalışmıyor. Biçerdöver ise mercimeği kaldırmıyor. Elle toplamaya kalksak işçilerin parasını çıkarmıyor. Geçen yıl samanın tonunu 625 TL'den satmıştık. Oda masraflarımızı çıkarmıştı. Bu yıl siyahlaşan samanın da fiyatı 70 TL'ye düştü. Perişan durumdayız" diyerek içinde bulundukları durumu özetledi. 
 
'Tek amacım ektiğim tohumu geri kurtarmak'
 
Arpayı 550 kuruşa sattıklarını, ancak kendilerine 1 TL'ye mal olduğunu söyleyen Çelik, mercimeğin ise satmak bir yana tohum olarak kaldırabilecekleri kadar dahi verim vermediğini belirtti. Bir köylüsünün 70 dönümde kaldırdığı mercimeği sattığını, ancak 4 bin olan biçerdöverin parasını elde edemediğini ifade eden Çelik, "Çoğu çiftçide mercimeği, tarladan hiç kaldırmıyor. Çünkü elde edeceği ürün toplama maliyetini karşılamıyor. Beklentimiz hep ürün kaldırdığımız güne dairdir. Ancak bu yıl perişan durumdayız. Biz bugün ödenmek koşuluyla, kooperatiften para, ilaç bayiinden ilaç, gübreciden gübre almışız. Bu paraları acilen ödememiz lazım. Ancak nerden bulacağız bilmiyoruz. Devlet, bize ekimde, hiç destek vermedi. Maliyette destek olmadı. Hiç olmazsa bu noktada yardımcı olmalıdır. Yoksa gelecek yıl çiftçilik yapacak, ürün ekecek durumumuz kalmayacak" şeklinde konuştu. Geçtiğimiz yıllarda devletin kımıl ilacı getirip uyguladığını, ancak bu yıl o ilacında yapılmadığını söyleyen Çelik, şöyle devam etti: "Köyümüze hiç destek olunmadı. Bize ilaç, gübre, kredi verenler bu günlerde gelir köye ve paralarını ister. Nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz. O adamlar sadece paralarından anlarlar. Bizim zarar etmemiz onların umurunda değil. Ben 250 dönüm ektim. Şu an tek amacım ektiğim tohumu geri kurtarmak." 
 
'Bu tür durumların afet sayılması imkansız'
 
Çiftçilerin yılın ilk mahsülleri olan arpa ve mercimek konusundaki yaşadığı sıkıntılara ilişkin görüştüğümüz Viranşehir Ziraat Odası Başkanı Siraç Yolcu ise, ilçelerinde yüzde 30'luk bir alanda aşırı yağıştan dolayı ürünlerin yere yattığını belirtti. Hemen akabinde arazi taraması yaptıklarını söyleyen Yolcu, "Çiftçinin büyük oranda zarar gördüğünü İl Afet Müdürlüğü kanalı ile Bakanlığ'a ilettik. Devletin afet sayıp zararı karşılayabilmesi için gerekli şart üründeki kaybın çiftçinin tüm varlığını yüzde 40'ına tekabül etmesi gerekiyor. Bu da imkansız gibi bir şey. Elde edilebilecek en iyi sonuç Bakanlar Kurulu kararı ile borçların ertelenmesi olacaktır. Bir de çiftçinin karşılanan zararı kadar alacağı desteklemeden kesiliyor. Bu yüzden çiftçi müracaat edip zarar bildiriminde de bulunmuyor" şeklinde konuştu. Yolcu, çiftçilerin bu tarz afetlere karşı mutlaka tarım sigortası yapması gerektiğini, ancak bu şekilde kendilerini güvenceye alabileceğini ifade etti.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.