Losev

Cemil Bayık: Geri çekilme gelişmelere bağlı

Videoyu Aç Cemil Bayık: Geri çekilme gelişmelere bağlı
A
a

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, PKK'lilerin geri çekilmesinin yeniden başlamasının gelişmelere bağlı olduğunu ifade etti.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık,PKK'lilerin geri çekilmesinin yeniden başlamasının gelişmelere bağlı olduğunu ifade ederek çözüm yönündeki çabalara negatif cevap verilmesi durumunda geri çekilenlerin de Türkiye'ye geri döneceğini söyledi.

Vatan gazetesinden Ruşen Çakır’a konuşan Bayık, çözüm sürecinde gelinen nokta, ulusal kongre ve Rojava konularında açıklamalarda bulundu.

PKK'nin geri çekilmesinin yeniden başlayıp başlamayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bayık, “Gelişmelere bağlı. Şimdi biz geri çekme yaparız veya yapmayız diye bir şey söyleyemem. Şunu açıkça kamuoyuna da söyledik: Kürt sorununun siyasal çözümü sürmezse, müzakere devam etmezse biz Kuzey’e bile çektiklerimizi getiririz. Hâlâ daha o düşüncedeyim. Bizimle, önderliğimizle, hareketimizle, halkımızla oyun oynanmaması gerekir. Bizim bütün çözüm yönündeki çabalarımıza, pozitif yaklaşımlarımıza negatif cevap verilmemesi gerekir. Verilirse tabii ki çektiklerimiz sokarız” dedi.

AKP hükümetinin Kürt hareketine karşı cevapsız kalmasının kendileri için negatif bir cevap anlamını taşıdığını da belirten Bayık, “Sen bu kadar pozitif düşüneceksin, zorluklarını ona karşı kullanmayacaksın, sorumlu davranacaksın, tek taraflı çözümü zorlayacaksın bunun da varacağı bir sınır olur, ötesine varamaz ki. Dünyanın neresinde görülmüş tek taraflı sorunun çözüldüğü. Bir sorun varsa tarafları vardır. Sorunlar da taraflarıyla çözülür. Tek tarafla çözülmez. AKP’nin yaklaşımına bakalım: Sorun var diyor ve ben çözelim diyor. Bir tarafı ciddiye almadan yok sayarsan sorunu nasıl çözeceksin? Madem ki hükümet sorunu çözmek istiyor o zaman toplumu buna hazırlamalıdır. Eğer hazırlamak isterse hazırlar. Kaldı ki akil insanların sunduğu raporlarda da toplumun büyük kesimin çözümü istiyor. Hükümet çok rahat kamuoyunu hazırlayabilir. Biraz Önder Apo’nun da koşullarını değiştirse Önder Apo toplumu daha fazla çözüme hazırlayabilir. Bu konuda da bir değişikliğe gidilmiyor. Kendisi de bu konuda bir şey yapmıyor. Toplum da istiyor ama istemeyen kim oluyor? AKP oluyor, Erdoğan oluyor. Onun dışında sorunu engelleyen nedir? Tabii bir de uluslararası güçler var. Onların da hesabına gelmiyor” şeklinde konuştu.

ULUSAL KONGRE ROJAVA’DA SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE BAĞLI

Ulusal Kongre konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bayık, şu aşamada Kongrenin gerçekleşmesinin Rojava’daki sorunların çözümüne bağlı olduğunu dile getirdi. Rojava devrimini boğmaya çalışıp, oradaki devrimi yenilgiye götürmek için birçok güçle anlaşma yapıp ulusal kongre denemeyeceğini belirten Bayık, “Ulusal kongreyi veya konferans geliştirmek için Rojava devrimine de, direnişine de, orada oluşan iradeye de saygılı yaklaşacaksın. Parçalamayacaksın. Cenevre’ye gitmez, ambargo uygulamaz. Saldırılar içerisinde yer almaz. Bütün bunları yapan biri nasıl ulusal kongreyi gerçekleştirecektir. Biz ulusal kongre ile Kürtler arasındaki sorunları çözmek istiyoruz” dedi.

KDP’nin bölgedeki politikalarının Ankara ile koordineli olduğunu da dile getiren Bayık, “Hem bölge politikaları koordinelidir hem de ekonomik çıkarlar var. Bütün politikalarını yön veren ekonomik çıkarlardır. KDP ile AKP arasında milyarları bulan ekonomik anlaşmalar var. Bütün politikalarına o yön veriyor. Petrol, gaz, ortak şirketler, kaçak petroller satmalar” değerlendirmesinde bulundu.

SURİYE HERKES İÇİN STRATEJİK

Suriye konusunun tüm güçler için stratejik bir konu, bir nevi merkez olduğunu dile getiren Bayık, Suriye’de kazananın Ortadoğu’da yer edineceğini belirtti. Bayık devamla şunları söyledi: “Suriye bir nevi Ortadoğu’nun marketidir. Ortadoğu’da yürütülen çelişki ve çatışmaların merkezi konumundadır. Dikkat edilirse, El Kaide Suriye’yi kendisine merkez seçmiş durumda. Onun için dışarıdan bütün ülkelerden militanlarını getiriyor. Parayla değişik insanları getiriyor. Gücünü orada yoğunlaştırarak Suriye’yi ele geçirmek istiyor. Orayı merkez yapıp bütün Ortadoğu’da hâkim olmaya çalışıyor. Böyle bir strateji izliyor. Bilindiği gibi El Kaide Sünni İslamı benimsediğini söylüyor. Bir de Şii İslam var. Bu da Suriye’yi kendisine merkez olarak seçmiş durumda. Şii İslam da Suriye’de sonuç alarak Ortadoğu’da egemenliğini veya amaçlarını sürdürmek istiyor. Amerika ve Rusya, Türkiye ile Kürtler açısından da Suriye bir merkez. Şimdi Amerika Afganistan’dan başlayıp Tunus’la devam ettirdiği savaşı Suriye’de noktalandırmak istiyor. Çünkü Suriye Arap sahasındaki en son ülkedir. Orada çıkacak sonuçlara göre Ortadoğu’yu dizayn edecektir. Eğer Suriye’de sonuç alamazsa yürüttüğü savaş sonuçsuz kalacak, tersine dönecektir. Rusya açısında son kaledir zaten. Eğer Suriye’yi kaybederse Ortadoğu’da tüm çıkarlarını kaybedecektir. Türkiye açısından zaten bir merkez. Bugüne kadar Suriye politikası sonuçsuz kaldığı için bu sorunları yaşıyor. Yine Kürtler açısından da orası bir merkez. Kürtler’in orada kazanması veya kaybetmesi bütün Kürdistan’ı etkileyecektir. Zaten onun için Suriye’de bütün güçler çatışıyor.”


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.