Losev

Bitlis'te İki Bayram Bir Arada Kutlandı

A
a

Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıl dönümü münasebeti ile ilde iki bayram bir arada kutlandı.

Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıl dönümü münasebeti ile ilde iki bayram bir arada kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtına çelenklerin bırakılmasıyla başlayan kutlamalar, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.
 
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Jandarma Binbaşı Murat Özer, Türkiye’nin Balkan Harbi'nin acıları sarılmadan kendisini II. Dünya Savaşı'nın içinde bulduğunu belirterek, “Fransız zırhlılarından kaçan iki Alman zırhlısı Osmanlı Devleti'ne sığınmış, iki gün sonra çarlık Rusya’sının Sivastopol Limanlarını bombalaması ile Osmanlı Devleti birinci dünya harbine girmiştir. Osmanlı Devletinin harbe girmesiyle genel seferberlik ilan edildi. Bunun üzerine Bitlisli gençler askere gitmek için Bitlis Askerlik Şubesine hücum ettiler. Bitlisli gençlerinde katıldığı bu alay ne yazıktır ki, Sarıkamış harekatı sırasında Allah-u Ekber dağlarında 90 Bin asker ile beraber bir gecede donarak şehit olmuşlardır. Bitlis o tarihlerde doğuyu güneyi ve Orta Doğu'ya bağlayan tek geçit kapısıdır. Başta İskenderun olmak üzere orta doğu ve sıcak denizlere açılan kapı olan Bitlis, Siirt, Muş ve Bingöl’ün bulunduğu üç sancağa Kulp, Ağrı ve Eruh’unda içinde bulunduğu 14 ilçe ve yüzlerce köye sahip bir vilayetti” diye konuştu.
Özer, Türk Genelkurmayı'nın Çanakkale’de büyük kahramanlıklar gösteren ve Edirne’de bulunan ikinci orduyu öncelikle 16’ncı Kolorduyu Bitlis’e gönderdiğini belirterek “Bu Kolordu komutanlığına da Anafartalar kahramanı Albay Mustafa Kemal'i Generalliğe yükselterek atadı. Mustafa Kemal'in Bitlis cephesine atanması askerlerimizde sevinç Ruslara ise endişeyle karşılanmıştır. Rus Genelkurmayı Mustafa Kemal için yayınladığı bir bildiride, 'Büyük Türk komutanlarından halk arasında saygı görenidir. Cesur, güçlü, azimkar ve azami derecede serbest fikir sahibi olup, herkes tarafından itibar görmektedir' demiştir” şeklinde konuştu.
 
Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın ise, iki bayramı bir arada kutlamanın sevincini yaşadıklarını ifade ederek “Bugün çok farklı bir gün, istatistik olarak baktığımızda beklide milyonda veya milyarda bir rastlantıyla iki bayramı bir arada kutluyoruz” dedi.
 
Kutlamalar sırasında Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, elini öpen çocuklara harçlık vermeyi de ihmal etmedi. Daha sonra halk oyunları gösterileri ile devam eden program çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile son buldu. 8 Ağustos Bitlis’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97’nci yıl dönümü kutlamalarından sonra protokol ve davetliler Ramazan Bayramı kutlamaları için Öğretmenevi'ne geçti.
 
Burada gelen misafirlere şeker ve kolonya ikram edilirken Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, “Bugün iki bayramı birlikte yaşıyoruz. Bir taraftan uzun ve verimli geçen Ramazan ayı sonunda hak ettiğimiz Ramazan Bayramı, diğer taraftan ise Bitlis halkının ve kahraman Türk ordusunun eşsiz fedakarlığı ve önderliğinde yeniden kazanılmış Bitlis’in kurtuluş gününü birlikte idrak ediyoruz. Biraz önce kurtuluş günü sizlerle ve vatandaşlarımızla birlikte kutladık. Bugün de kamu görevlilerimiz, Bitlisli vatandaşlarımız ve çok değerli basın mensuplarımızla bu müstesna günün güzelliğini sizlerle paylaşıyoruz. Hiçbir dinde, hiçbir felsefi oluşumda ve hiçbir harekette bu kadar güzel, bu kadar kapsayıcı ve hayatın bütün saniyelerini saliselerini kucaklayan ikinci bir bayram yoktur. Bu bakımdan o derece mutluyuz ve gururluyuz. Allaha da hamdolsun ki bizlere Bitlis halkı gibi kahraman, paylaşmayı seven, yardımsever ve iyilik güzellik duyguları ile dolu insanlara hizmet etme imkan ve kabiliyetini vermiştir. Bugün bu vesile ile burada bulunan bulunmayan herkesin bayramını kutluyorum” diye konuştu.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.