Losev

AYM seçim barajı kararını verdi

Videoyu Aç AYM seçim barajı kararını verdi
A
a

Anayasa Mahkemesi, seçim barajının düşürülmesi başvurusunu reddetti.

Anayasa Mahkemesi, yüzde 10 seçim barajıyla ilgili başvuruyu "kabul edilemez" olarak değerlendirip reddetti.

Seçim barajının düşürülmesine yönelik bireysel talepleri görüşen Yüksek Mahkeme, başvuruları yetki alanına girmediği gerekçesiyle reddetti. Kararın oy çokluğuyla alındığı öğrenildi. Buna göre 7 Haziran 2015’te yapılacak genel seçimlerde yüzde 10 seçim barajı geçerli olacak.
Hürriyet.com.tr’de yer alan habere göre toplantıya Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç katılmadı.
 
Ne olmuştu?

Yüzde 10 seçim barajının kalkması için AYM’ye yapılan bireysel başvurular Kasım ayı sonunda gündeme geldi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç 30 Kasım’da Habertürk gazetesinden Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Kılıç, barajın kaldırılmasını ‘bireysel’de değil de ‘genel kurul’da görüşüp 2-3 hafta içinde karara bağlayacaklarını söylemişti.

Bu açıklama 2015 seçimlerinde de barajın olmayacağı anlamına geliyordu. Bu sözlerinin tartışma yaratması üzerine Kılıç, yine Sarıkaya’ya yaptığı açıklamada, yüzde 10 barajının 2015 seçimlerinde uygulanıp uygulanmayacağı konusunda şunları söylemişti:

“Tabii ki Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlaline ilişkin kararları hemen uygulanır. Ancak genel kurulumuzun böyle bir durumda yasama organına bunu düzeltmesi için süre vermesi de söz konusu olabilir. Yasa eğer iptal edilirse, yasa koyucuya bir süre verilir ve ‘Şu kadar sürede yeni düzenleme yapılmalı’ da diyebilir.”

Kılıç, Genel Kurul’un bu yönde bir karar alması halinde yüzde 10 barajı uygulamasının Haziran 2015’te devam edebileceğini de belirtmiş ve “Çünkü usulü sorunlar çok fazla, seçime de az bir süre kaldı. Bundan dolayı yetişemeyebilir” demişti.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklama ise şöyleydi:

“Gazeteci arkadaşımızın teknik bilgi kapsamında sorduğu bazı sorulara anayasa kuralları çerçevesinde verilen cevaplardan yorumlar yapılarak bir sonuç çıkarılması tamamen gazetecimizin kendi görüşü ve değerlendirmesinden ibaretti.

“Görüşülmekte olan bir konu hakkında değerlendirme yapmak ne başkanın ne de üyelerimizin bugüne kadar başvurduğu bir yol olmadığı gibi, böyle bir açıklamanın olumsuz sonuçlarını öngörebilecek yeterli bilgi ve tecrübe sahibi oldukları da izahtan varestedir."

Kaynak : İMC

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.