Losev

58 milyon çocuk eğitimden yoksun

Videoyu Aç 58 milyon çocuk eğitimden yoksun
A
a

UNESCO’nun raporuna göre, dünyadaki en yoksul çocukların okula gitmesi olasılığı, en varlıklı ülkelerde yaşayan çocuklara kıyasla dört kat daha az.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünyada 58 milyon dolayında çocuğun hala eğitimden tamamen yoksun olduğunu, 100 milyon çocuğun da ilkokulu bitiremediğini açıkladı.

UNESCO’nun raporunda dünya ülkelerinin sadece yarısında çocukların tümünün 2015'e dek ilkokula gönderilmesi hedefine ulaşıldığı belirtildi.
 
Rapora göre belirlenen hedefe en uzak ülkeler Nijerya, Pakistan, Nijer, Etiyopya, Yemen ve Çad olarak gösterildi.
 
Afganistan, Nepal, Sierra Leone, Ruanda, Tanzanya ve Hindistan övgü alan ülkeler olarak yer aldı. Küba, Kırgızistan ve Moğolistan da hedefe ulaşan ülkeler arasında.
 
2000 yılındaki UNESCO Dünya Eğitim Forumu'nda 164 ülke 2015'e dek tüm çocukların temel eğitim görmesi hedefini kabul etmişti.
 
Okuryazarlık
 
Forumda okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin sayısının da yarıya indirilmesi hedefi koyulmuştu, ancak yüzde 18’den (2000 yılı) sadece yüzde 14’e düşürülebildi.
 
UNESCO raporuna göre dünyadaki en yoksul çocukların okula gitmesi olasılığı, en varlıklı ülkelerde yaşayan çocuklara kıyasla dört kat daha az.
 
Kız çocukları dezavantajlı
 
UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova hükümetlerin en yoksul durumda olan kesimlere ve özellikle de kız çocuklarına öncelik vermesi gerektiğini söyledi.
 
Raporda küçük yaşta evlilikler ve hamilelikler yüzünden kızların eğitiminin yarıda kaldığı bilgisi de yer alıyor. Dünyada dünyada okuryazar olmayan 781 milyon yetişkinin üçte ikisini kadınlar oluşturuyor.
 
Raporda hükümetlerden, bütçelerinin yüzde 15 ila 20'sini eğitime ayırmaları ve tüm çocuklara bir yıllık parasız ilkokul öncesi eğitim verilmesi de isteniyor.



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.