Losev

Zozani Said-i Kurdi'nin Mezarı Barla'da Olduğunu İddia Etti

A
a

Yüksekova haberde yer alan habere göre; BDP'li Zozani'nin yapmış olduğu açıklamada Said-i Kurdi'nin mezarının Isparta'nın Barla kasabasında olduğunu öne sürdü..

BDP Hakkari milletvekili Adil Zozani, Said-i Kurdi'nin mezarının Isparta'nın Barla kasabasında olduğunu öne sürerek, "Resmi iddia, Said-i Kürdi'nin mezarının Isparta kent merkezinde olduğu yönünde. Ancak Said-i Kürdi, Barla kasabasında gömüldü" dedi.
 
Meclis genel kurulunda, BDP'nin vermiş olduğu "Şêx Said, Seyit Rıza ve Saidi Kurdi'nin mezarların tespit edilmesi" ile ilgili Araştırma önergesi ile ilgili söz alan BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Said-i Kurdi’nin mezarının Isparta’nın Barla kasabasında olduğunu söyledi. Zozani, “Resmi iddia , Said-i Kürdi’nin mezarının Isparta kent merkezinde olduğu yönünde. Ancak Said-i Kürdi, Barla kasabasında gömüldü” dedi. 
 
Bediüzzaman Saidi Kürdi'nin ömrü boyunca Anadolu ve Mezopotamya'da yaşayan halkların kardeşliği için mücadele ettiğini belirten Zozani şunları söyledi:
 
'KURDİ'NİN CENAZESİ ISPARTA'NIN BARLA İLÇESİNDEDİR'
 
"Kürt halkının dili ve tarihi için mücadele etti. Maalesef, eserleri tahrip edildi, Kürt halkına karşı kullanılan bir araç durumuna getirilmek istendi. Ancak, tarihin bu sayfası da kapanıyor. Mezarı Halilürrahman'da defnedildi 23 Mart 1960'da ancak 27 Mayıs darbecileri 12 Temmuz 1960'da mezarını yıktılar, cenazesini bilinmeyen bir yere götürdüler.
 
O bilinmeyen yeri ben şimdi açıklamak istiyorum. İddia odur ki Bediüzzaman Saidi Kürdi'nin mezarı Isparta'nın Barla ilçesindedir, Isparta'nın Barla ilçesindeki bir mezarlıktadır.
 
Bir iddia da Saidi Kürdi'nin mezarının Isparta şehir merkezinde, şehir mezarlığında Huvel Baki ismiyle bir yere defnedildiğinedir. Huvel Baki, doğum tarihi ve vefat tarihi belli olmayan bir meçhul mezar olarak Isparta Şehir Mezarlığında duruyor, bunun da açıklanmasını istiyoruz. Ve bu tarihî şahsiyetlerin mezarlarının yerini açıklayıp kendi halkına iade edilmesini talep ediyoruz. Kürt halkından alınanları, Kürt halkından gasbedilenlerin iade edilmesi safhasına gelmişiz. Bunun önünde artık çok fazla direnmeye gerek yok.
 
'ZAMAN TÜRKİYE'NİN ALEYHİNE İŞLİYOR'
 
Son dönemlerde sıkça ifade edilen demokratik çözüm ve barış süreciyle birlikte iyiden iyiye gündemleşen ve kendini dayatan çözüm umutları ancak ve ancak Kürt halkına karşı işlenmiş, bu insanlıkla bağdaşmayan uygulamalar nedeniyle devlet Kürt halkından özür dilerse ancak o zaman toplumsal helalleşme ve barış süreci taçlanmış olacaktır. Biz buna inanıyoruz, cezaevleri ancak böyle boşalacaktır.
 
Bu toplumsal helalleşmeyi ve barışı sağladığımız zaman toplumsal helalleşme söz konusu olacaktır. Bunu vakit geçirmeden yapmak durumundayız. İfade etmek isterim ki bu noktada her geçen gün Türkiye'nin aleyhinedir, zaman Türkiye'nin aleyhine işliyor ve biz açıkça teklif ediyoruz.
 
Bu toplumsal barışı helalleşme yoluyla çözelim diyoruz, gerçekleştirelim diyoruz. Kürt halkından alınanları Kürt halkına iade edin, Kürt halkının gasbedilen haklarını, gasbedilen şahsiyetlerini Kürt halkına geri iade edin. Bugün buna bir vesile olsun. Vermiş olduğumuz önergeye olumlu oy kullanacağınızı umut ediyor, yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum."
Kaynak : Yüksekova Haber

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.