Losev

Süreci Yakından Takip Ediyoruz

A
a

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine geri çekilen PKK'lilerin yürüyüşü devam ediyor. Günlerce süren zorlu bir yolculuğun ardından Diyarbakır ve Garzan bölgelerindeki ilk PKK grupları Botan bölgesine ulaştı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 21 Mart Diyarbakır Newroz'unda yaptığı çağrıya KCK'nin 25 Nisan'da yanıt vermesiyle HPG'liler, Kürt sorununun demokratik yollardan çözümü için sınır dışına çekilmeye başladı. 8 Mayıs'ta kademeli olarak başlayan geri çekilme kapsamında, Diyarbakır ve Garzan bölgesinden yola çıkan HPG'nin ilk grupları günler süren zorlu yolculuğun ardından Botan bölgesine ulaştı. 5'i kadın 25 kişilik HPG'li grup "HPG Botan Saha Komutanlığı" yöneticilerinin de aralarında bulunduğu kalabalık bir HPG'li heyet tarafından askeri törenle karşılandı. Oldukça moralli oldukları gözlenen grubun komutanlarından Agit Amed, geri çekilen HPG'lilerin yol güzergâhlarına korucu ve özel birlikler tarafından pusular atıldığını söyledi. Askeri hareketliliğin yanı sıra doğal şartların da yolculuklarını aksattığını belirten Agit Amed, "Yolda gelirken askerler sürekli pusu atıyordu. Korucular bazı noktalarda pusu atma eylemi gerçekleştiriyordu. Yine düşman bazı gerillalarımızın bulunduğu alanlara sivil giyimli ajanlar gönderip, gerillanın hareketi hakkında bilgi toplamaya çalışıyordu" dedi.
 
'Önder Apo yeni bir süreç başlattı ve süreç adeta bir milat oldu'
 
"Amed Eyaleti"nden 20 Mayıs'ta 5'i kadın 16 kişilik grubuyla birlikte yola çıktıkları bilgisini veren HPG komutanlarından Xelil Jehat ise, yolculukları ve sürece ilişkin kısa değerlendirmeler yaptı. Bahar ayları nedeniyle sel sularının yükseldiğini belirten Jehat, doğal koşulların yanı sıra keşif uçuşlarının grupları zorlayarak, yürüyüşlerinin uzamasına neden olduğunu ifade etti. "Gerillanın geri çekilmesi bu sürecin ilk aşamasıdır. Geri çekilme başarılı bir şekilde sona erdiği zaman ikinci aşamada devletin atım atması gerekiyor" diyen Jehat, geri çekilme sürecine ilişkin şunları söyledi: "Geri çekilme için Önderimiz 21 Mart Amed Newroz'unda yaptığı çağrı ve hareketimizin bunu değerlendirip, bize talimat göndermesi üzerine bizler geri çekilme kararını aldık. Önder Apo yeni bir süreç başlattı ve bu süreç adeta bir milat oldu. Bu sürecin ilerlemesi için gerilla güçlerimizin üzerine düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getirmek için yürüyüşümüzü başlattık ve devam ettiriyoruz. Bu süreci kimse yanlış anlamasın. PKK silah bırakmıyor, sadece bu sürecin demokratik bir şekilde ilerlemesi için geri çekiliyoruz. Gerillanın geri çekilmesi bu sürecin ilk aşamasıdır. Geri çekilme başarılı bir şekilde sona erdiği zaman ikinci aşamada devletin atım atması gerekiyor. Bu süreçte güvendiğimiz tek şey Önderimizdir. Önderimizin talimatı olmasaydı tek bir gerilla bile Kuzey Kürdistan'dan Güney Kürdistan'a gitmeyecekti. Bizler Önderimize bağlı bir hareketiz. Önderimiz nasıl talimat verirse bizler onu yerine getirmek için çalışırız." Geri çekilme sürecinde olabilecek bütün provokatif eylemlerden kaçındıklarını belirten Jehat, "Askerlerle herhangi bir temasın olmaması ve sürecin herhangi bir şekilde provoke olmaması için bizler elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" dedi. 
 
'Önderliğimizin talimatlarını yerine getirmek bizim temel hedefimizdir'
 
Grupta bulunan 5 kadın HPG'liden Ekin Amed isimli YJA-STAR komutanı da, tüm güçlerinin 2013 yılında daha kapsamlı ve sonuç almaya yönelik bir savaşa hazırlandığını vurgulayarak, sürecin kendileri için sürpriz olduğunu söyledi. Ekin Amed, "Gerilla güçleri olarak süreci yakından takip ediyoruz. Bizler Serok Apo'ya bağlı, Önderimize bağlı bir hareketiz. Önderimizin verdiği bütün talimatları yerine getirmek, bizim temel hedefimizdir. Aslında böylesine bir süreç için gerilla güçleri olarak hazır değildik. Çünkü 2012 yılındaki hamlemiz beraberinde büyük bir tecrübe geliştirdi. 2013 kış aylarında 2012 yılındaki hamlemizi daha da geliştirip sonuç almak için kendimizi hazırlamıştık. Fakat Önderimizin Amed Newrozu'ndaki çağrısı bizim için bir sürpriz oldu. Ama Önderimizin çağrısı üzerine kendimizi Önderimizin çağrısına göre hazırladık ve bunun için düşüncemizi, hareketimizi ve yürüyüşümüzü buna göre hazırladık ve yola koyulduk" diye konuştu. 
 
'Mücadele yeni başlıyor aslında'
 
Tüm bölgelerdeki arkadaşlarının hareket halinde olduğunu aktaran Ekin Amed, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısını yerine getirmek için vakit kaybetmeden Federe Kürdistan Bölgesi'ne doğru yol alamaya devam edeceklerini söyledi. Mücadelelerinin yeni bir aşamaya ulaştığını belirten Ekin Amed, şunları ifade etti: "Kadın gerillalar olarak bu günden sonra da Önderimizin elini güçlendirmek için halkımızla birlikte mücadelemize devam etmemiz gerekiyor. 'Gerilla Güney'e gitti her şey bitti' diye yaklaşmamak gerekiyor. Çünkü bizler her alanda bundan sonra örgütlenmeliyiz ve halkımızı ve haklarımızı korumalıyız. Bize düşen bütün sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Mücadele yeni başlıyor aslında. Gerillalar buradan gidiyor; ama halk olarak gençler, kadınlar ve insanlar olarak örgütlü bir şekilde doğamıza, dilimize, kültürümüze, kimliğimize ve onurlu bir yaşam için bütün değerlerimize sahip çıkıp onları korumalıyız. Geçmiş dönemler gibi aşiret kavgalarına ve çıkar kavgalarına düşmemeliyiz. Örgütlü bir şekilde birlik ve beraberlik içinde onurlu bir yaşam için birlikte mücadeleye devam etmek gerekiyor. Bütün halkımızın bu bilinçle mücadele edip, Önderimizin elini güçlendirmek için varını yokunu ortaya koyması gerekiyor."

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.