Losev

Öcalan'ın 10 maddesi

Videoyu Aç Öcalan'ın 10 maddesi
A
a

Öcalan’ın yol haritasında, anadil, terör yasaları ve dağdan inişle ilgili düzenlemeler var.

Çözüm sürecinde taraflar arasında silahsızlanma aşamasının zamanlaması TBMM’ye gelen iç güvenlik paketiyle krize dönerken, 10 maddelik yol haritasında Kürt statüsü, anadil ve kültürel hakların anayasaya girmesi, seçim barajının kalkması, partilere Hazine yardımının eşit dağıtılması, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın kabulü, terör yasalarının yürürlükten kaldırılması gibi pek çok adım yer alıyor.
 
Cumhuriyet Gazetesi'nden Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, Hükümetin müzakere taslağıyla ilgili çekince koyması ve hiçbir adım atmaması üzerine Öcalan, taslaktan hareketle çözüm sürecinde atılacak adımların bulunduğu her iki tarafa da yükümlülükler veren 10 maddeden oluşan yeni bir yol haritası hazırladı.
 
Edinilen bilgiye göre Kandil, yol haritasına onay verirken, hükümet silahsızlanma aşamasının öncelikli olarak yapılmasını talep etti. TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine geçilmeden kavgaların yaşanmasına neden olan İç Güvenlik Paketi süreçteki olağan trafiğin de aksaması ihtimaline yol açtı. HDP kaynaklarından edilinilen bilgiye göre Öcalan’ın müzakere taslağından faydalanarak hazırladığı ve taraflara sunulan yol haritasının ilk başlığını müzakerelere geçilmesi oluşturuyor. Müzakere heyetinin kurulması, İmralı’da Öcalan için sekretarya kurulması ve müzakere sırasında denetleme görevi yapacak izleme heyetinin belirlenmesi gibi adımlar da ilk maddede yer alıyor. Yöntem konusunda da tarafların müzakere sırasında alacağı kararların tutanak altına alınması tarafların atacakları adımlara ilişkin takvimlendirme yapması düzenleniyor.Yeni yol haritasında yer alan diğer maddeler ve öngörülen düzenlemeler özetle şöyle:
 
Demokratik siyasetin önündeki engellerin kaldırılması: Siyasi Partiler Yasası’nın yürürlükten kaldırılması. Hazine yardımının eşit bir şekilde tüm partilere dağıtılması. Yüzde 10 seçim barajının tamamen kaldırılması.
 
Terör yasalarında değişiklik: Terörle Mücadele Yasası’nın kaldırılması. Ceza Muhakemeleri Yasası’nda değişiklikler ve yasal mevzuatta ilgili düzenlemelerin ele alınması.
 
Özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik anayasa: Kürt statüsünün anayasaya girmesi. Anadilde eğitim hakkı, kültürel hakların anayasada yer alması. Fikir ve düşünce özgürlüğüyle ilgili anayasal güvence.
 
Toplumsal dinamiklerin taleplerinin karşılanması: Kadın, gençlik ve çevre sorunlarıyla ilgili başlıkların ele alınması ve bu konularda düzenleme yapılması. Kadın meclislerinin kurulması.
 
Cezaevlerinin boşalması: Cezaevlerinde terör suçları kapsamında hükümlü bulunan kişilerin süreç kapsamında alınacak yolla birlikte tahliye edilmesi. Bu kişilerin topluma kazandırılması için alınacak tedbirler.
 
Yerel yönetimlere yetki verilmesi ve güçlendirilmesi: Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın kabul edilmesi. Türkiye genelinde bölge meclislerinin kurulması, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması.
 
Silahsızlanma ve normalleşme: Müzakere kapsamında ele alınacak tüm başlıkların ardından örgütün Türkiye’deki silahlı faaliyetlerine son vermesi ve silahsızlanma aşaması.
 
Dağdan inişlerle ilgili tedbirler: Silahsızlanmayla birlikte dağdan inişlerle ilgili ekonomik, sosyal tedbirlerin alınmasıyla ilgili düzenlemeler.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.