Slayt Gösterisi

Annem varsa bende varım

İnsanların karakterlerinin özü, çocukluk evresinde ailede, çocukluklarını yaşadıkları sokakta ve okudukları okulda oluşur.

A
a

Dahası, çocukların davranışları, öğrendikleri, yaşadıkları ve gördükleriyle şekillenir. Hele aile, insanların karakterlerinin şekillenmesinde çok daha derin ve etkilidir. Dolayısıyla özellikle anneler, bir toplumun doğru ya da yanlış şekillenmesinde büyük rol oynarlar. Zira çocukluk evresinde, sosyal öğrenme ile oluşan davranış ve yaklaşım kalıpları, insanların bir parçası haline gelebiliyor.

Nitekim Doğan Cüceloğlu: “Bir insanın “anavatanı” çocukluk evresidir. Bir insanın davranışları, onun nasıl yetiştiğini gösterir.” der. Dolayısıyla nasıl ki, iklimin insan üzerinde etkisi varsa, insanın yetiştiği kültürün, yani bu yetişme kültürün temel özü olan ailenin insanların üzerinde büyük bir etkisi var.

Ancak maalesef anne-babalar, sağlıklı ve doğru gelişim gösteren çocukların yetiştirilmesinde gereken bilince ve anlayışa sahip değiller.

Hele günümüz anne-babaları, en basitinde evde çocukları oynayıp zıplamasınlar ve oyuncaklarını evin içine dağıtmasınlar diye, ya çocuklarının eline telefon tutuşturuyorlar ya da televizyonun karşısına oturtuyorlar… “ Zavallı” çocuklar da bu duruma dünden razı oluyorlar. Sonrası mı…? İçine kapanık, pısırık, asosyal ve internet bağımlısı gençler yetişip duruyor.

Günümüz anne- babaları, çocuklarının oyun oynamaları için ortam hazırlamadıkları ve anlayış göstermedikleri gibi, ders çalışmaları için de olması gereken anlayışa ve bilince sahip değiller.

Nitekim birçok anne-baba, çocukları ders çalışırken veya ödev yaparken, her fırsatta çocuklarına şunu getir, bunu getir diyebiliyorlar. Alt ve üst komşuya, kendi ihtiyaçları için zırt pırt gönderebiliyorlar. Çocuklarının ders çalıştığı odada televizyon izlemekte beis görmüyorlar. İşte bu, var olan bu tutum ve anlayış, anne –babaların belki de farkında olmadan çocuklarının ders çalışmalarını, ciddiye almadıkları ve önemsiz gördükleri anlamı taşır.

Bu bilinçsiz tutum, çocuklarda düzensiz ve plansız ders çalışma alışkanlığına zemin hazırladığı gibi, zamanla çocukları tamamen ders çalışmaktan da alıkoyar. Dolayısıyla çocuğunuzun ders çalışmasını ciddiye alın ki, onlar da ders çalışmanın önemini ve ciddiyetini kavrayıp algılasınlar.

Birçok anne- baba, çocuklarına ders çalışma ortamını hazırlamadığı gibi, maalesef farkında olmadan ders ve okuldan da soğutuyor.

Bütün bu olumsuzluklar düşünüldüğünde doğrusu Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğünün doğrudan anneyi merkezine alan “Annem Varsa Ben de Varım” isimli projesi, ziyadesiyle değerli bir projedir. Zira bilinçli anneler, “mutlu” ve “başarılı” çocuklar demektir. Birçok durumda çocuklarına kötü örnek olduklarının farkında bile olmayan anneler, bu proje ve buna benzer çalışmalarla örnek olmaları sağlanılabilir.

Esas önemli olan da bu proje ile çocuklara söylenen sözlerin değil, pratiğin etkililiğini ve sonuç getiriciliğini annelere aşılamanın tarifsiz önemidir. Dolayısıyla annenin eline kitap alıp okuması, defalarca “yavrum kitap oku” demesinden çok daha etkili ve değerlidir. Dahası bir annenin bilinçlenmesi, bütün çocuklarına doğru davranması demektir. Çocuklarda doğru davranışların vücut bulması için de bu gibi proje ve çalışmalar daha kapsamlı ve sistematik olarak yapılmalıdır.

Evet, her annenin doğru bir yaklaşım ve davranış sergilemesindeki varlığı elbette çocuğunu olumlu etkileyecektir. Zira çocuklardaki kalıcı olan her doğru davranışın esas mimari annedir.

“Annem varsa ben de varım” projesi, hedeflenen doğrultuda hayat bulması ve her annenin çocukları için var olması dileğiyle…

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.