Losev

İzmir’de Halay Çekmenin Bedelini Tatvan Ödeyecek

Videoyu Aç İzmir’de Halay Çekmenin Bedelini Tatvan Ödeyecek
A
a

Değerli okuyucularım, bu konuya vicdani sorumluluğumdan dolayı değindim, çünkü tüm Tatvan’ı ilgilendiren bir konudur..

Tanıtım adı altında 3-5 kişinin İzmir’de halay çekmesi, yaklaşık 100.000 ile 150.000 liraya maddi anlamda Tatvan’a mal olurken, manevi anlamda da çok daha yüksek zararlara neden oluyor.

Nedir bu maddi ve manevi zararlar, hepsini bir bir açıklayacağım ama öncelikle tanıtım günlerimizden biraz bahsedeyim; Biliyorsunuz “Bitlis Tanıtım Günleri” adı altında, Bitlis ilimiz ve bağlı ilçelerimizin tanıtımı Ankara, İstanbul ve İzmir’de yapıldı.. Bu tanıtımlara; Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi, Bitlis İl Kültür Müdürlüğü ve Bitlis Tv ile Tatvan Kaymakamlığı ve Güroymak Kaymakamlığı, Ahlat Kaymakamlığı ve Ahlat Belediyesi, Adilcevaz Kaymakamlığı ve Adilcevaz Belediyesi, Hizan Kaymakamlığı ve Hizan Belediyesi, Mutki Kaymakamlığı ve Mutki Belediyesi ile sivil toplum kuruluşları ve esnaflar katıldı. Katılanlar ortak bütçe oluşturup masrafları karşıladılar. Tanıtım 3-4 gün sürdü ve ilimiz tarihi, kültürel, doğal güzellikleri ile yöresel yemek, giyim, ürün, yaşam ve bölgemize has değerlerle en güzel şekilde tanıtıldı..

Aradan çok zaman geçmeden, Tatvan Kaymakamlığı ve Tatvan Belediyesi ile bazı sivil toplum kuruluşları ve esnafların organizasyonunu üstlendiği yeni bir “İzmir’de Tatvan’ı Tanıtma Günleri” başladı. Kendi kişisel imkanları ve kurumların maddi imkanlarıyla Tatvan’dan “83. İzmir Enternasyonal Fuarı” açılışına katılmak üzere yaklaşık 30-35 kişilik bir ekip İzmir’e gitti..

İzmir Fuarı’nda 10 gün süreyle Tatvan nasıl tanıtılacak, onu üzülerek belirtiyorum ki, BİLMİYORUM.. Çünkü, o konuda gazetecilere hiçbir açıklama yapılmadı..

29 Ağustos 2014 Cuma günü, birçok ülke ve kentin katıldığı “83. İzmir Enternasyonal Fuarı” açılışı, İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Tatvan’ın tanıtımını yapanlar da standımızda oturup bekliyorlar.. Standımızda neyimiz var? Biraz tanıtım kitabı, biraz broşür, bayanların yaptığı el işi - göz nuru, dikiş nakış ve hediyelik eşya ürünlerimizden biraz var. Ayrıca, Tatvan ve Nemrut ile süslediğimiz standımız var.. Bu arada, fuara katılan o kadar ülke ile büyük şehirlerin arasında, İzmir ili dışından katılan tek ilçeyiz ve uluslararası fuar olmasına rağmen bir tercümanımız bile yok. Her ne kadar da, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda İZFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı olan Aziz Kocaoğlu “Tercüman Krizi” nedeniyle İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs'ü görevden alsa bile..!

Neyse, bunlar çok önemli konular değil, biz kendi alanımıza dönelim.. İzmir fuar alanında halay çekerken tüm dikkatleri üzerimize çekebiliyoruz. 8-10 kişilik folklor ekibimiz ve davulcumuz da varken, cadde ve sokaklara yayılıp oralarda da halaya devam, yetmedi fuar alanına 4-5 kilometre uzaklıktaki Konak ve Alsancak sahilinde halay çekiyor ve Tatvan’ımızı çok daha fazla dikkat çekecek şekilde tanıtıyoruz. Ne de olsa davulun sesi uzaktan hoş gelir..

Şimdi gel gelelim İzmir Fuarı’nda Tatvan’ı halayla tanıtıp, İzmir sokaklarında karış karış gezmenin bize maliyetine.. Bir kişinin Tatvan'dan İzmir'e gidiş gelişi 500-600 lira. günlük harcaması (konaklama ve yemek) 250-300 lira. Stant kira bedeli 5000-6000 lira, kurulumu iki misli. Nakliye, kargo, reklam, benzin, mazot ve diğer giderler bir misli. Bunu 35 kişi ile çarpın, sonra 10 gün ile yine çarpın bakalım ne kadar masrafımız oluyor..

Maddi anlamdaki kaybımıza değindik, manevi anlamdaki kaybımız da şu; Atatürk Kültür Merkezi başkanı ve yardımcısı ile Türkiye'nin farklı üniversitelerinde doktora seviyesinden 60 genç bilimci ve araştırmacı yazarlar ile şiir çevirmenleri ve gazetecilerden oluşan bir gurup bölgeyi kalkındırmak adına araştırma yapmak için Bitlis ve ilçelerine geldiler. Biz onlara tarihi ve kültürel miraslarımız anlatamayıp, bölgemizin doğal güzelliklerinden bahsedemedik.. Çünkü, İzmir’de sabahları kahvaltı programlarıyla, öğle gezmekle ve halay çekmekle, akşam halay çekmek ve sohbet etmekle, gece yorgunluk atıp uyumakla meşgulüz.. Ayrıca, sahil kesimlerinde, seyir tepelerinde ve tatil beldelerinde de Tatvan’ı tanıtmayı ihmal etmiyoruz..!

Türkiye'nin en iyi üniversitelerden birçoğu sanat tarihi ve kültür tarihi uzmanı olan, kendi dallarından doktora yapan 60 genç bilimci ne demek biliyormusunuz? Gelecek zamanda bir şehrin tüm tarihi ve kültürel değerlerini koruyarak, her alanda dünya markası haline getirebilecek aydın insanlar demektir..

Kısa süre önce Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, bir heyet ile birlikte büyük projelerle yatırım amaçlı olarak bölgemizi ziyaret etti. Kar kayağını geliştirip, su kayağı kazandırmak için bölgemize gelen kayak federasyonundan kalkınma amaçlı olarak herhangi bir talebimiz oldu mu? Bilinmiyor..

Bildiğim kadarıyla, ulusal bir televizyon kanalı aracılığıyla Türkiye geneli ve birkaç farklı ülkede izletilmesi planlanan geniş kapsamlı bir dizi film bölgemizde çekilecek.. Biz, ulusal bir televizyon kanalına bir dakikalık bir reklam veremezken, her hafta yaklaşık bir saat boyunca Bitlis, Tatvan ve Ahlat tüm güzellikleriyle, dizi film aracılığıyla ekranda gösterilerek yaklaşık 100 milyon kişinin izlemesi sağlanacak.. Bu demektir ki, bölgemiz bir anda çağ atlayıp marka şehir olacak.. Peki bu projeye destek veriliyor mu? O da bilinmiyor..

Talih kuşlarını bırak, talih kartalları tepemizde uçuşurken biz milyonluk projelerle ilgilenmeyip, 100.000 - 150.000 lira masrafa girip 15.000 - 20.000 liralık reklamlar yapıyoruz.. Üstelik Türkiye’nin ikinci büyük uluslararası fuarı Tatvan’da varken, İzmir’e ekonomik katkı sunuyoruz.. Bununla birlikte 10 günümüzü de harcıyoruz..

Ticarette açılmak doğaldır ve esnaflar kendi kararlarıyla istedikleri organizasyonlara katılabilirler. Odalar da kendi bütçelerine göre programlar düzenleyebilirler.

Şimdi sormak istiyorum; “Tatvan’ı İzmir’de tanıtmak” için, maddi anlamda ne kadar masrafımız oldu? Bu masrafların hangisini, hangi kurum karşılayacak? Tatvan Kaymakamlığı kendi payına düşen maddi giderleri hangi kaynaktan karşılamayı düşünüyor? Tatvan Belediyesi’nin birçok maddi ve manevi anlamda hal etmesi gereken sorun ve sıkıntıları dururken neden tanıtıma öncelik verildi? Fuara kendi imkanlarıyla gidip, bağımsız olarak katılanlar haricinde, 35 kişiden geriye kalanların tanıtımdaki görev alanları nelerdir? Bunları çok merak ediyorum..

Kalın sağlıcakla..


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.