Losev

Gündemimizde Af Yok

A
a

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arınç "gündemimizde genel af yok" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Yaklaşık 7 saat 10 dakika süren toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç basın toplantısı düzenledi. Arınç, Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’da yaptığı konuşmadan sonra tartışılmaya başlanan “genel af” konusuna ilişkin şunları söyledi: “Başbakanın konuşması çok açıktı. Yazılı metne bağlı olarak konuşma yaptı. Burada bir genel af beklentisinin dile getirilmediğini görürsünüz. Genel af bugünün gündeminde yok. Geleceğe ait bir perspektif çiziliyor. Gelecekte böyle bir Türkiye hayal ediyoruz deniliyor.” 
 
‘Görevimin başındayım’
 
“Kadın-erkek öğrenciler birarada kalamaz” tartışması sonrası Erdoğan ile aralarındaki ilişkinin gerilmesine ilişkin soruya Arınç, “Karşınızda farklı bir hükümet sözcüsü görmeyi bekliyordunuz, ama ben görevimin başındayım. Biz günübirlik siyasetçi değiliz. Geçmişten bir tecrübemiz var. Hiçbir söz, davranış hükümete zarar vermemeli. Ben kendi görüşlerimi ifade ederim, ama hükümete zarar vermesini, başbakanı yıpratacak noktaya gelmesini istemem. Biz gerekli her şeyi konuştuk ve görevimizi yapabildiğimiz kadar yapmaya devam edeceğiz” dedi. 
 
Yeni anayasa 2015 seçimleri sonrasına… 
 
Yeni anayasa çalışmaları konusunda CHP’yi eleştiren Arınç, komisyonun devam etmesinin zor olduğunu dile getirerek, şunları ifade etti: “Suni teneffüsle yaşayan bir komisyonun fişinin çekilmesi gündeme gelmiş olmalı. Ekim 2011'de başlayan bir süreç, 1 yılda bitirilmesi gerekiyordu ama bir yıl fazladan beklemede kaldı. Bunun en büyük nedeni, CHP'nin üç üyesinin süreci kilitlemesidir. Genel başkanlarının bundan haberinin olmaması söz konusu olamaz. İş yürütmeye geldiği zaman gerekli adımı atmamışlardır, geçmişteki adımları geçersiz kılmış ve tartışma çıkarmışlardır. Böyle bir komisyonda ilerlemeden söz etmek söz konusu değil. Ancak komisyon başkanı halen bir feshetmeden bahsetmemiştir. Yine de devamını beklemek zor. Yeni bir anayasa yapmanın çok zor olduğunu düşünüyorum. Yeni süreci 2015 seçimlerinde beklemek gerekiyor.” 
 
Dershaneler konusu 
 
“Dershanelerin kapatılması” projesinin özel teşebbüs hakkına karşı gelip gelmediği sorusuna Arınç, “Bu proje geçmişteki kalkınma planlarında vardı ve bugün bunu gerçekleştirebilecek şartlara ulaştık” yanıtını verdi. Arınç, “Biz bu konuda taraflı hareket eden bir hükümet değiliz. Binlerce öğrenci, öğretmen ve çalışan var. Kanunda yeri var ve iyi düşünülmüş bir sistem. Ama kalkınma planında yazılmış ifadeler var. Dershanelerin süreç içinde özel okula dönüştürülmesi ve eğitime katkıda bulunulması planlanmış. O zamanlar itirazlar yapılmamış ve bugünlere gelinmiş. 7 katrilyondan 47 katrilyona kadar desteği çıkardığımız gibi, yüzde yüz eğitim anlayışıyla ilerledik. Şu anda okul öncesi dönemden lise sona kadar eğitim gören 16 milyon öğrencimiz var. Bu öğrencilere 800 binden fazla öğretmen, 500 binden fazla derslikle eğitim desteği veriyoruz. Artık derslikler 30 kişilik, araç gereçler artıyor, öğrencilere tablet veriyoruz. Dershanelere artık ihtiyaç kalmamalı ve ilave bir tedbire gerek kalmamalı ve aileler ekstra masraf yapmaktan kurtulmalı. Dershaneler, insan gücüyle özel okula dönüşerek, devlet adına eğitimi destekleyici katkı yapabilir. Ancak öğrencileri mağdur etmemeli, dershanelere zarar vermemeliyiz. Bugün kamuoyu bazı konularda haklı endişelere sahip olabilir. Bunlar biz iyi anlatamadığımızdan da olabilir, taraflı, maksatlı da olabilir. Çocuklar okul dışında neden dershaneye gitme gereği duysun, bu bizi düşündürüyor. Çocuklar bir yarış atı gibi bir yerden diğerine koşmamalı. Başbakanımız Milli Eğitim Bakanına talimat verdi ve ‘gerekli herkesle konuşarak, projemiz budur, teklifimiz budur’ diye sunacaksınız dedi. Bu durum eğitim sistemimizin, toplumumuzun lehinedir” diye konuştu. 
 
‘Kürdistan’ sadece corafi!
 
Arınç, Diyarbakır’daki görüşmede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı “Kürdistan” ifadesinin Türkiye için sadece coğrafi bir tanım olduğunu savundu. Arınç, bu konuya ilişkin şunları söyledi: “Irak anayasasında da isimleri budur. Bunu söylemezseniz, söylememiş olursunuz, ama söylerseniz de yazılı olan şeyi ifade etmiş olursunuz. Bir ülkenin, yönetimin, sistemin ismini söylüyorsunuz. Ülkemizde bunu söyleyenler, bir bölgenin adını söylüyordur. Bizim için bu ifade sadece coğrafidir. Bunu ötesine geçemez ve Türkiye’nin üniter yapısına karşı bir şey denilemez. KKTC var. Biz tanıyoruz ama dünya tanımıyor. Güney Kıbrıs var, dünya tanıyor, biz tanımıyoruz. Arkadaşlar gerçekçi olun. Biz büyük siyaset yapıyoruz. Birisiyle onun kullandığı ifadeyi kullanmadan iletişim kuramazsınız.” 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.