Losev

Düsseldorf 'ta Çok Dilli Newroz Kutlaması

Videoyu Aç Düsseldorf 'ta Çok Dilli Newroz Kutlaması
A
a

Almanya’nın Düsseldorf kentinde on binlerin katıldığı Newroz kutlaması, Kürtçe, Lazca, Ermenice ve Süryanice dillerinde yapılan konuşmalarla başladı.

Almanya’da farklı halklar ve kültürleri temsilen 60 örgüt, “Halkların Barış ve Demokrasi şöleni: Newroz, Kürdistan’a Barış ve Türkiye’ye Demokrasi"  sloganı ile Newroz kutlamasında bir araya geldi. Kutlama organizasyonuna  Kürt, Türk,  Laz, Çerkez, Ermeni, Rum, Arap, Asur-Süryani-Keldani ve Alman gibi halklar ile, Alevi, Sünni, Hıristiyan ve Ezidî gibi inanç gruplarını temsilen parti, örgüt veya kurumlar  katıldı. Bu organizasyon çerçevesine binlerce kişi Almanya'nın farklı kentlerinden Düsseldorf’a akın etti.

Sabahın erken saatlerinde otobüs, tren ve özel araçlarıyla kente gelen Kürtler ve dostları, “Kırmızı” ve “Sarı” olmak üzere iki koldan  Newroz'un kutlanacağı alana doğru yürüyüşe geçti.

Kent merkezinde yaklaşık iki saat süren yürüyüşün ardından, saat 13.00’de Newroz mitingi başladı. Kutlamalar Kürt Akademisi Çocuk Korosu’nun  Kürt marşı Ey Raqîp ile başladı.

Newroz kutlaması için kurulan ana sahne,  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş , Hrant Dink, Mazlum Doğan ve "Newroz Şehitleri"nin posterleriyle süslenirken, birçok örgüt ve parti bayrakları  alanda dalgalandı.

60 KURUM TEMSİLCİSİNDEN NEWROZ MESAJI

Newroz'u organize eden 60 örgütün temsilcileri hep birlikte sahneye çıkarak, halkı selamladı. Ardından tertip komitesi adına konuşmalar yapıldı.

İlk konuşmayı yapan YEK-KOM Eşbaşkanı Yüksek Koç, başta Kürt halkı ve Ortadoğu halklarının bayramını kutladığını belirterek, "Newroz’un baskı, şiddet ve katliamlara karşı direnişin sembolüdür. Bugün bizde birçok halk ve  örgüt olarak, şimdiye kadar Türkiye’de yasak olan renk, dil ve kültürleri bir araya getirerek, Newroz’u kutluyoruz” dedi.

Lazebura Derneği Eşbaşkanı Nurten Altunbaş-Alpaslan, Lazlar adına herkesi selamladığını belirterek, “Hepimizin sorunu birdir. Onun için mücadelemizde ortak olmalı. Bu birlikteliğin verdiği coşkuyla hepinizin bayramını kutluyorum” diye konuştu.

Alexis Kalk de Ermenice yaptığı konuşmada, Ortadoğu halklarının bayramını kutladı. Asuri-Süryani-Keldani halkı adına Numan Oğur ise "Newroz’un bugün bunca görkemli kutlanıyorsa Kürt Özgürlük Hareketi’nin verdiği bedeller sayesindedir. Bunlara sahip çıkmak için mücadeleyi daha geliştirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Ardından dün Amed Newroz’unda okunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mesajı sinevizyon olarak gösterildi. Öcalan’ın mesajı okunduğu sırada kitle hep bir ağızdan, "Bijî Serok Apo” sloganını attı. Newroz sanatçıların konseriyle devam ediyor.



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.