Losev

Doğu ve Güneydoğu'da 1600 Karakol

A
a

2012 verilerine göre mevcut bin 300 karakol sayısına 2008'den bu yana Milli Savunma ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın TOKİ ile yapmış olduğu protokoller uyarınca yaklaşık 341 karakol daha ilave ediliyor.

'Çözüm süreci' henüz başlamadan AKP'nin 2008 yılında aldığı karar uyarınca yapılan yeni 'Kalekol' ve mevcut karakolların güçlendirilmesi için ayrılan para 2013 bütçesine göre yaklaşık 1.5 milyar TL.
 
ANF'de yer lan habere göre Lice'de Hêzan Karakolu inşaatı için yapılan protesto yürüşüne askerlerin ateş açması sonucu 18 yaşındaki Medeni Yıldırım'ın öldürülmesi ardından gündeme gelen yeni karakol inşaatları gündemini koruyor. İçişleri ve Milli Savunma Bakanları ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanının yeni karakol yapımı konusunda yaptıkları açıklamalar birbirinden farklı. İçişleri Bakanı Muammer Güler yeni karakol yapılmadığını, yapılanın mevcut karakolları güçlendirmek olduğunu basına açıklarken, resmi veriler Bakan Güler'i yalanlıyor.
 
YENİ KARAKOLLAR KONUSUNDA KİM DOĞRUYU SÖYLÜYOR?
 
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Temmuz ayı başında konu hakkında basına yaptığı açıklamada, Jandarma Genel Komutanlığı'nın 2013 yılı yatırım programında 156 karakolun yer aldığını, bunun 28'inin bu yıl içinde bitirileceğini ve bu karakollardan 119'unun Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olduğunu açıkladı.
 
Bakan Güler, bu karakolların 65'inin inşaatının devam ettiğini, 54'ünün ihalesinin henüz yapılmadığını ve yeni karakol yapımının aksine şu ana kadar bölgede 68 karakolun kapatıldığını iddia etti.
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da, İçişleri Bakanı Güler'in aksine, 8 Temmuz 2013 tarihinde basına yaptığı açıklamada 275 karakol ihalesinin yapıldığını, bunların bedelinin 1 milyar 455 milyon 701 bin 262 TL olduğunu açıklıyordu.
 
TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ise, 9 Mayıs 2013 tarihinde basına yaptığı açıklamada, bugüne kadar TOKİ'ye 280 karakol binasının ihale edildiğini, 76'sı jandarmaya, 38'i ise Milli Savunma Bakanlığı'na ait olmak üzere 114 karakolun teslim edildiğini, 166 'Kalekol'daki çalışmaların ise devam ettiğini söyledi.
 
YENİ KARAKOL YAPIMINA 5 YIL ÖNCE BAŞLANDI
 
Türkiye'nin gündemine giren karakol inşaatları aslında yeni değil. 3 Ekim 2008 tarihinde Aktütün karakoluna yapılan baskının ardından gündeme gelen yeni karakol yapımı için hükümetin bütçe ayırmasından sonra TOKİ'nin, Jandarma Genel Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile 2008 tarihinde yapmış olduğu protokol uyarınca yeni karakolların yapımına başlandı.
 
TOKİ'nin Milli Savunma Bakanlığı ile 11 Kasım 2008, İçişleri Bakanlığı ile de 12 Kasım 2008 tarihinde yaptığı protokollerle sınır hattında toplam 170 adet karakol yapılmaya başlandı ve bir yıl sonra karakollar teslim edildi.
 
İçişleri Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında yapılan protokol kapsamında da, Ağrı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak, Dersim ve Van'da karakol yapımlarına başlandı.
 
TBMM KİT Komisyonu'nda dönemin TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, kurumun 2008 hesaplarını ibra ederken, Silahlı Kuvvetler'in ihtiyacı olan 175 adet karakol yapılması ihalesinin başladığını, halen 147 inşaatın sürdüğünü, 28 karakol inşaatının ihale aşamasında olduğunu, aynı yıl içinde 36 karakolun tamamlanarak Silahlı Kuvvetler'e teslim edileceğini ve bunların 2008 yılı fiyatları ile maliyetlerinin yaklaşık 775 milyon TL olduğunu açıklıyordu.
 
Mayıs 2010’da ise dönemin Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, 134 karakolun inşasının sürdüğünü, 69 karakolun ise ihale aşamasında olduğunu, bu karakollardan büyük bir kısmının TOKİ tarafından bir kısmının ise Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden karşılanacağını açıklıyordu.
 
TOKİ tarafından 2011 yılında ihalesi yapılan karakollar ve yapım maliyetleri şöyle:
 
Hakkari merkez Bağışlı Karakol binası inşaatı, Şırnak Şenoba Masatepe Karakol binası inşaatı (7.75 milyon TL)
 
Dersim Çemişgezek ilçesi Gedikler ve Elazığ Palu Gökdere'de birer adet karakol binası ve alt yapı inşaatı (7.99 milyon TL)
 
Van Çatak ilçesi Konalga mevkii sınır takım karakol inşaatı (5.455 milyon TL)
 
Iğdır'da Ziyaret ve Aşağı Çiftlik bölgelerinde yapılan 3 ayrı hudut karakol inşaatı (15.85 milyon TL)
 
Hakkari ili Şemdinli İlçesi Derecik mevki Cedikan Tepe ve Şemdinli İlçesi Ortaklar mevki, 1216 Rakımlı Tepe, Büyük Tepe, 1069 Rakımlı Tepe, Melih Tepe, Kale Tepe takım karakolları inşaatı (29.85 milyon TL)
 
Hakkari ili Şemdinli İlçesindeki; Tekeli Babuş Tepe 150 Kişilik Bölük Merkezi, Tekeli Küçük Tepe 25 kişilik takım karakolu, Tekeli Bilir Tepe 25 kişilik takım karakol binaları inşaatı  (21.91 milyon TL )
 
Hakkari ili Şemdinli İlçesindeki; Tekeli 2076 Rakımlı Tepe 25 Kişilik Karakol, Tekeli 2291 Rakımlı Tepe 25 Kişilik Karakol, Tekeli Kalereş Tepe 70 kişilik takviyeli karakol, Tekeli Kayalar Variboza Tepe 70 kişilik takviyeli takım karakol inşaatı (24.38 milyon TL)
 
Van ili Başkale ilçesi Sultançayır mevkii hudut karakol binası inşaatı (21.75 milyon TL
 
Hakkari Derecik Umurlu Kalmış Tepe takım karakol binası ve Gedik Tepe takviyeli takım karakol binası inşaatı (13.69 milyon TL)
 
Hakkari Yüksekova İlçesi Cengiz, Yıldız, Zerrin ve Özgen mevkilerinde yapılacak birer adet 120 Kişilik hudut Karakolu inşaatları (18.67 milyon TL)
 
Batman Gercüş Yemişli ve Vergili mevkilerinde yapılan birer adet jandarma sınır takım komutanlığı binası inşaatı (6.175 milyon TL)
 
Şırnak'ın Silopi İlçesi Görümlü mevkii Sınır Taburu inşaatı (18.275 milyon TL)
 
Hakkari  Şemdinli İlçesi Tekeli mevkii  bir adet tabur merkezi, Mirgesav ve Özgürtepe mevkilerinde yapılacak 2 adet takım karakol inşaatı (32.2 milyon TL)
 
Hakkari Yüksekova Dağlıca mevki bir atek tabur binası, Keritepe ve Peytepe mevkilerinde yapılacak birer adet takım karakol inşaatı (52.93 milyon TL)
 
Mardin Dargeçit ilçesi Klavuz ve Bostanlı mevkilerinde yapılan birer adet jandarma sınır takım komutanlığı inşaatı (2.2 milyon TL)
 
Batman'ın Sason ilçesi jandarma komando tabur komutanlığı inşaatı (16.1 milyon TL)
 
Yukarıda belirlenen karakol ve askeri tesis inşaatları aynı yıl içinde teslim edilirken, Van Gürpınar sınır tabur komutanlığı, ilçe jandarma karakol inşaatı, Adıyaman'ın merkez ve ilçelerinde 7 adet karakol komutanlık binası, Van'ın Başkale ilçesinde 1 adet komando taburu inşaatı, Aydemir ve Köprüağzı mevkilerinde birer adet takım karakolu inşaatı, Hakkari Şemdinli'de Ergültepe jandarma takım karakolu, Geçitli jandarma takım karakakolu ve jandarma özel harekat taburu inşaatı, Urfa'nın Hilvan ve Siverek ilçelerinde 2 adet jandarma karakol komutanlığı inşaatı, Muş'ta jandarma özel harekat tabur komutanlığı, Malazgirt ilçesi Konakkuran jandarma takım karakolu ve Kızılağaç jandarma takım komutanlığı, Elazığ Karakoçak, Palu ve Maden'de jandarma karakol inşaatları, Bingöl'de Adaklı ilçesi Doluçay jandarma karakol komutanılğı, Karlıova ilçesinde Bağlıisa jandarma karakol inşaatı, Yayladere ilçesi Büyükşaltı jandarma karakol komutanlığı, Yedisu ilçesinde jandarma karakol binası inşaatları ise ihaleye açıldı.
 
Kuzey Kürdistan'da çatışmaların sık yaşandığı Diyarbakır, Şırnak, Bingöl, Hakkari, Dersim gibi iller dahil bölgede 2012 itibariyle (İlçe jandarma, Jandarma Tabur, Bölük vb..) bin 326 karakol bulunuyordu. Bu karakolların bir bölümü Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde, bir bölümü ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde hizmet görüyor. 2013 yılı ön fizibilite çalışmasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve jandarma için toplam 341 karakolun yeni inşaası ya da güçlendirilmesi planlanıyor.
 
Resmi belgelere göre, 2008 yılında imzalanan protokoller uyarınca şu ana kadar 341 yeni karakol inşaatına başlandığı ve bunların çoğunun teslim edildiği ortaya çıktı.
 
BAYRAKTAR: 341 KARAKOLDAN 245'İNİN İHALESİ YAPILDI
 
30 Ekim 2012'de Iğdır Milletvekili Sinan Oğan'ın yeni karakol inşaatları için verdiği soru önergesini yanıtlayan TOKİ eski başkanı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ'nin Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı ile iç güvenlik ve sınır karakollarının yapımına ilişkin 11 Kasım 2008'de bir protokol imzalandığını, protokol kapsamında ilk etapta 175 adet iç güvenlik ve sınır karakollarının yapımının talep edildiğini, ilk etapta 102 karakolun tamamlanarak teslim edildiğini, 73'ünün ise sonraki aylarda ihale edilip teslim edildiğini açıkladı.
 
Bakan Bayraktar, aynı şekilde daha sonra Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından ilave karakol ihtiyacı için Milli Savunma Bakanlığı Hakkari bölgesinde 61 adet sınır karakol inşaatı için protokol imzalandığını, inşaatına başlanan ve bitirilen karakollardan yarısının teslim edildiğini söyledi.
 
Bayraktar, aynı şekilde 1 Aralık 2010 ile 16 Nisan 2012 tarihli iki adet protokol daha imzalandığını belirterek, Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından talep edilen 341 karakoldan 245 tanesinin ihalesinin yapıldığını söyledi.
 
Bu sayıya, TOKİ dışında müteahhitlere teklif götürülerek ihalesi yapılan veya inşaatı devam eden karakollar dahil değil.
 
2013 YILI İTİBARİYLE TESLİMİ YAPILAN KARAKOLLAR
 
AĞRI: Cumaçay, Suluçem ve Toprakkale Jandarma Sınır Takım Komutanlığı karakol binaları.
 
BATMAN: Sason, Derince, Yücebağ, Gercüş, Şemişli, Vergili, Kozluk, Yanıkkaya ve Gümüşörgü Jandarma Sınır ve Sınır-Takım Komutanlığı binaları.
 
BİNGÖL: Direkli, Yayla, Yazkonağı, Yedisu (Ayanoğlu ve Kabayel) Yayladere (Dalbasan ve Güneşli), Kiğı (Açıkgüney ve Bilice), Genç (Güzeldere ve Yeniyazı) Merkez Ilıcalar, Solhan, Asmakaya, Adaklı, Çatma, Karlıova, Kaynakpınar ve Yiğitler karakol binaları.
 
AMED: Üçdamlar karakol binası.
 
ERZİNCAN: Kemaliye Başbağlar jandarma takım karakolları ve İliç İlçe Jandarma karakolu.
 
HAKKARİ: Şemdinli Beyyurdu ve Şapatan, Yüksekova Haruna, Kamışlı ve Uzunsırt Sınır Takım karakolları. Merkez ve Çukurca’da ilçe jandarma komutanlığı binaları. Durankaya’da bölük komutanlığı.
 
IĞDIR: Aralık (M. Şehitoğlu, Ersanlı, Torunkışla) hudut karakol binaları.
 
MARDİN: Midyat, Nusaybin, Ömerli Jandarma Sınır Takım Komutanlığı binaları. Savur Pınardere ve Sürgücü jandarma sınır takım komutanlığı binaları. Dargeçit Klavuz, Bostanlı Jandarma Sınır Takım Komutanlığı binaları.
 
SİİRT: Baykan, Pervari ve Şirvan’da karakol binaları. Kurtalan, Tulumtaş jandarma Sınır Komutanlığı binaları.
 
URFA: Ceylanpınar Meydankapı, Muratlı, Yardımcı Bucak ve Akçakale Jandarma Sınır Takım Komutanlığı binaları. Siverek Karakeçi ve Şekerli Jandarma Sınır Takım Komutanlığı binaları.
 
DERSİM: Çemişgezek, Pertek, Ovacık (2 adet) Hozat, Mazgirt karakol binaları
 
VAN: Başkale (5 adet), Çaldıran (3 adet), Özalp (3 adet), Başkale (2 adet), Erciş, Saray, Harabekışla, Kapı, Kapıköy, Saltuk, Çaldıran (3 adet) karakol binaları.
 
ŞIRNAK: Aktepe, Altunbey, Dolan, Ilıcalar, Ovaköy, Aydoğdu, Eren, Kapılı, Taşarası, Boğazören, Sarıziyaret ve Ortasu karakol binaları.
Kaynak : Yüksekova Haber

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.