Losev

575 Öğrenciye Soruşturma

Videoyu Aç 575 Öğrenciye Soruşturma
A
a

HDK-HDP Gençlik Meclisleri ve Marmara Üniversitesi öğrencileri, son dönemlerde demokratik haklarını kullandıkları için tabii tutuldukları soruşturma terörünü İHD İstanbul Şubesinde yaptıkları açıklamayla duyurdu.

HDK-HDP Gençlik Meclisleri ve Marmara Üniversitesi öğrencileri, son dönemlerde artan soruşturmalara ilişkin İHD İstanbul Şubesi’nde basın açıklamasında bulundu. Bitlis Milletvekilli Hüsamettin Zenderlioğlu, Asrın Hukuk Bürosu Avukatlarından İbrahim Bilmez, Akademisyen Sezai Temelli‘nin yer aldığı açıklamada, ülke genelinde 2014’ün ilk 9 ayında tam 575 öğrenciye soruşturma açıldığını, bu öğrencilerden 101’ine ceza verildiği belirtildi.

Öğrenciler adına ilk açıklamayı HDK-HDP Gençlik Meclisleri üyesi Can Memiş yaptı. Memiş, üniversitelerde geçtiğimiz dönemde artan soruşturmaların, bu dönemde Kobanê eylemleri gerekçesiyle dikkat çekici boyutlara vardığını söyledi. Can Memiş, 9 aylık yaşanan hak ihlallerine ilişkin rapor hazırlayan İHD Diyarbakır Şubesi’nin verilerine göre, 575 öğrenciye soruşturma açılırken, bunların 101 ‘ine ceza verildiğini belirtti. Ekim ayı itibariyle bu rakamlarda ciddi bir artış yaşandığını vurgulayan Memiş, verilen  soruşturma  nedenini , “Üniversitelerde eylem örgütlemek, boykot çağrısı yapmak, afiş asmak, IŞİD destekçilerine karşı üniversiteyi savunmak” olarak sıraladı.

POLİS TARAFINDAN KATLEDİLEN ÖĞRENCİLERİ ANMAK DA SUÇ

Soruşturma furyası yanı sıra devrimci-demokrat, sosyalist ve yurtsever öğrencilere yönelik polis baskısının da arttığına işaret eden Memiş, polis tarafından öğrenci dernekleri ve evlerinin sürekli basıldığını aktardı. Onlarca öğrencinin ‘KCK operasyonu’ örneğinde olduğu gibi tutuklandığını, bir çoğunun ise faşist gruplan ve polis saldırıları sonucunda yaşamını yitirdiğini belirten Memiş, bu öğrencilerden biri olan Aydın Erdem’in 6 Aralık 2009 tarihinde Diyarbakır’da DTP‘nin kapatılmasına yönelik yapılan protestoları sırasında polis tarafından katledilirken, Şerzan Kurt isimli öğrencinin ise 11 Mayıs 2010 ‘da Muğla Üniversitesinde çıkan olaylarda sivil polis Gültekin Şahin tarafından vurulduğunu hatırlattı. Söz konusu katil polisler aklanmak istenirken, Aydın Erdem‘i anmak isteyen beş öğrenciye toplam 54 yıl hapis cezası aldığına dikkat çekti.

ŞERZAN KURT DAVASINA KATILIM ÇAĞRISI

“Kamuoyunda ‘yargı paketi’ olarak bilinen düzenlemenin kabulüyle birlikte esas olarak biz öğrencilerin mücadelesi hedef alınıyor” diyen Memiş,” Kobanê serhildanı sonrası, vahşi IŞİD çetelerine destek verip sahip çıkanların şimdi de “paket” lerle bu halk gerçekliğinin önüne geçmek istiyor” diye belirtti.

Şerzan Kurt’un öldürülmesine ilişkin 5 Aralık ‘ta Eskişehir de görülecek duruşmaya katılım çağrısında bulunan Memiş, öğrenciler olarak Aydın Erdem‘i, Şerzan Kurt’u hatırlatarak demokratik üniversiteyi ve özgürlüğü örgütlemeye devam edeceklerini vurguladı.

Marmara Üniversitesi öğrencileri adına söz alan Samet Gündoğdu ise, soruşturma furyasından Marmara Üniversitesinin de nasibini aldığını, polis-ögb ve faşist işbirliği ile baskıcı idare bir olup sayısı 50’yi bulan öğrencinin her birine 25 ‘e varan soruşturma açıldığını duyurdu.

SON İKİ AYDA 400 GENÇ GÖZALTINA ALINDI

Hukuk Bürosu Avukatlarından İbrahim Bilmez, Türkiye’de siyasi muhalefet yükseldiği zaman iktidarın öncelikle gençlere yöneldiğini söyledi. Bilmez, özellikle AKP döneminde yapılan soykırım operasyonlarında rekor kırıldığını vurguladı. Meşru olan Kobanê ile dayanışma eylemlerinde devlet baskısının daha da yükseldiğini hatırlatan Bilmez, “Son iki ayda 400 civarı genç gözaltına alındı ya da tutuklandı. Üniversitelerde yüzlerce öğrenci hakkında soruşturma açıldı. Okuldan atılanlar, uzaklaştırma cezası alanlar oldu. Bunları protesto eden öğrencilere ise polis ve özel güvenlik görevlileri müdahale etti” diye konuştu.

KARAKOLARI ÜNİVERSİTEYE TAŞIDILAR

"YÖK'ün olduğu yerden üniversiteden söz etmek mümkün değil” diyen DBP Bitlis Milletvekilli Hüsamettin Zenderlioğlu da, “Üniversitelilere 12 Eylül faşizmi aratmayan büyük bir baskı var. Karakolları üniversitelere taşıdılar" dedi. Türkiye’nin bir diktatörlüğe doğru evirildiğine dikkat çeken Zenderlioğlu, bu gidişata izin vermeyeceklerini söyledi.

Sezai Temelli ise bugün 12 Eylül’ün mirasının devralınması durumuyla karşı karşıya olduğunu belirtti. “Üniversite öğrencilerinin soruşturmasız geçirdiği tek bir yıl yok” diyen Temelli, AKP’nin de bu baskı dozunun giderek arttırdığına tanık olduklarını kaydetti.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.