Losev

2014’te 257 kadın öldürüldü

Videoyu Aç 2014’te 257 kadın öldürüldü
A
a

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, 2014 yılı içinde kadına yönelik hak ihlali raporunu açıkladı. Rapora göre, 2014te 575 kadın erkeklerin şiddetine uğradığı, 282 kadın taciz ve tecavüze maruz kaldı ve 257 kadın ise öldürüldü.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, 2014 Yılı Kadına Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu Galatasaray Meydanı’nda açıkladı.

Cumartesi Annelerin hazır bulunduğu eylemde, “Fıtrat aile, haksız tahrik indirim eşittir erkek devlet” pankartını ile “ Bijî tekoşina jinan”, “Erkek şiddetine hayır”, “Kadın cinayetlerine karşı acil önlem alınsın” dövizleri taşındı.

‘Sistematik bir cins kırımı’

Açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu üyesi Mürüvvet Yılmaz okudu.

Yılmaz, günde bir kadının erkekler tarafından öldürüldüğü Türkiye’de, devletin kadın kelimesini neredeyse tüm yaşamdan söküp erkeğin denetimine vermeye, dört duvarın arasına hapsetmeye çalıştığını söyledi.

Yılmaz, önlem olarak alınan uzaklaştırma ve devlet koruması gibi uygulamaların caydırıcı olmaktan uzak olduğunu söyledi.

“Uzaklaştırma süresi biter bitmez erkek kadına şiddet uygulamakta, öldürmekte. Bir anlamda tüm kadınlar en temel hak olan yaşam hakkının ihlali ile karşı karşıya kalmakta. Erkek egemen devlet ve erkekler tarafından gerçekleşen kadınlara yönelik bu şiddet sarmalı bilinçli ve sistematik bir cins kırımı.”

‘Aile Bakanı suskun’

Verilerin de bu kırımı açıkça ortaya koyduğunu ifade eden Yılmaz, 2014 yılında 575 kadının erkeklerin şiddetine uğradığını, 282 kadının taciz ve tecavüze maruz kaldığını ve 257 kadının ise öldürüldüğünü belirtti.

Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın kadına yönelik şiddet konusunda suskunluğunu sürdürdüğünü belirterek, kadına yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan ve Türkiye’nin de taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi ile Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’nin yükümlülüklerinin yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Bianet’in çetelesine göre ise 2014’te en az 281 kadın öldürdü, 109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti / tecavüz girişiminde bulundu, 560 kadını yaraladı, 140 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.