Losev

HDP Milletvekili Irgat: Bitlis Bölge Araştırma Hastanesi neden Devlet Hastanesi yapıldı

Videoyu Aç HDP Milletvekili Irgat: Bitlis Bölge Araştırma Hastanesi neden Devlet Hastanesi yapıldı
A
a

Bitlis Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Mizgin Irgat’ın Bitlis’te Bölge Araştırma Hastanesi yapılması planlanırken Devlet Hastanesi yapılması hakkında Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a soru önergesi verdi.

Van depreminden sonra Tatvan’da bulunan Doğumevi Hastanesi, Ana Bina Hastanesi ve Eski SSK Hastanesi hakkında depremden zarar gördükleri ve kullanılamaz halde oldukları gerekçesiyle ‘Çürük Raporu’ verilmiştir. 

Mevcut hastanelerin depremden zarar görmüş ve sağlık hizmetleri konusunda bölge halkının ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olması nedeniyle Tatvan merkezde her türlü uzman ve doktorun hizmet vereceği, Tatvan’la beraber çevre il ve ilçelerin de sağlık sorunlarını gidereceği bir Bölge Araştırma Hastanesinin yapılmasına karar verilmiştir. Ancak geçtiğimiz mayıs ayının son haftası faaliyete geçen yeni hastane planlandığı gibi bir Bölge Araştırma Hastanesi olarak değil, Devlet Hastanesi olarak hizmete başlamıştır. 

Hastanenin yapımına başlanmadan önce Tatvan merkezde bulunan ve yerel halkın ulaşımı açısından ekonomik ve kolay olan Eski Doğum Evi Hastanesinin yeri ile TOKİ evlerinin yanındaki bir alan ilgili kurumlar tarafından yeni hastane binasının yerleşim yeri olarak önerilmiştir. Ancak yapılan önerinin aksine yeni hastane bölgenin iklimi ve coğrafi koşulları göz önüne alındığında ulaşımın oldukça sıkıntılı ve zor olduğu ve kışın yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan ‘Rahva Bölgesi’nde Bitlis il sınırına yakın bir yere yapılmıştır. Yeni hastanenin, yerel halkın sağlık sorunlarını gidermek ve sağlık hizmetlerini iyileştirerek herkesin sağlık hakkından kesintisiz bir şekilde yararlanmasını sağlama fikrinin aksine AKP ve çevresindekilere yeni rant alanları yaratma amacı gözetilerek yapıldığına dair kamuoyunda ciddi tartışmalar mevcuttur. 

Yeni hastanenin ulaşım açısından hem maliyetli hem de sıkıntılı olan bir alana, AKP Bitlis eski milletvekili Vahit Kiler’in arazisine yapıldığı var olan iddialar arasındadır. Yine Vahit Kiler’in bu bölgedeki diğer arazilerinin değer kazanması ve imara açılabilmesi amacıyla yeni hastanenin buraya yapıldığına ve daha yeni hastanenin yapımına başlanmadan önce hastane teçhizatlarıyla ilgili ihalelerin AKP Bitlis İl Örgütünde yer alan kişilere ve yandaşlarına verildiğine dair başka iddialar da mevcuttur.

Anayasada ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan ve sosyal bir hak olan sağlık hakkı insanın en temel hakkı olan yaşama hakkı, maddi ve manevi bütünlüğünü koruma ve geliştirme hakkı ile vücut bütünlüğü hakkıyla yakından ilişkilidir. Öyle ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sağlık hakkını yaşam hakkı ile ilişkili olarak içtihatlarına çokça konu etmiştir.

Bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda yaşam hakkı çerçevesinde herkesin sağlık hakkı devlet tarafından korunmalı, herkesin sağlık hizmetlerine kolay, eşit ve kesintisiz erişimi sağlanmalı, ve sağlık hakkının bir rant alanına dönüştürülerek kişilerin sağlık hakkının istismar edilerek rant elde edilecek bir alana dönüştürülmesinin önüne geçilmelidir. Bu bağlamda;

1) Bölgenin sağlık sorunlarını ciddi oranda azaltmaya yardımcı olabilecek Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yapılacağı ifade edilmişken daha sınırlı imkânlara sahip sağlık hizmeti sağlayan Devlet Hastanesinin yapılmasının nedenleri nelerdir?

2) Yeni hastane Tatvan ve çevresinin sağlık sıkıntılarını ne düzeyde giderebilmiştir?

3) Yeni hastanenin yeri belirlenirken nelere dikkat edilmiştir? Bölgenin iklimi, coğrafi koşulları ve bireyin sağlık hizmetlerine kesintisiz ve eşit ulaşım hakkı öncelikli olarak ve yeterince dikkate alınmış mıdır?

4) Kış mevsiminde Bitlis- Tatvan arasındaki yol başta olmak üzere birçok köy yolu yoğun kar nedeniyle ulaşıma kapanmaktadır. Bu durumda Bakanlığınız kişilerin sağlık hizmetine kesintisiz ulaşımını nasıl sağlamayı düşünmektedir?

5) Yeni hastanenin arazisi kamulaştırılmadan önce kime aittir? İddia edildiği gibi AKP eski milletvekili Vahit Kiler’e mi aittir?

6) Yeni hastanenin çevresinde ya da yakınında Vahit Kiler’e ait arazi bulunmakta mıdır?

7) Yeni hastanenin yapımı ve teçhizat alımlarıyla ilgili ihale süreçleri nasıl işlemiştir? Kamuoyuna açık, şeffaf bir süreç izlenmiş midir?

8) Yeni hastanenin yapım ve medikal ihalelerini alan kişiler ile AKP İl Örgütü üyeleri ve Vahit Kiler arasında nasıl bir ilişki vardır?

9) Yeni Hastanenin çevresinde imara açılması planlanan veya imar izni verilen alanlar mevcut mudur?

10) Yeni Devlet Hastanesinin yerleşkesinin Tatvan Merkezde önerilen alanlara yapılmamasının nedenleri nelerdir?

11) Bakanlığınız haklarında ‘Çürük Raporu’ alınan hastanelerin yerlerini ne amaçla kullanmayı öngörmektedir?

12) Yeni hastanede tüm poliklinikler mevcut mudur?

13) Yeni Devlet Hastanesinin açılması hastaların diğer illere sevk edilme oranını nasıl etkilemiştir?

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.