Losev

1 Mayıs'ta Taksim'deyiz

Videoyu Aç 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz
A
a

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, 1 Mayıs hazırlıklarına ilişkin yaptıkları ortak açıklamayla 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını açıkladı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacaklarını açıkladı. DİSK Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs alanlarını, milyonların adalet isteğinin kürsüleri haline dönüştüreceklerini belirterek, "Taleplerimizle, rengarenk bayraklarımızla, Türkülerimizle, halaylarımızla, tarihten gelen ve uluslararası hukukun onayladığı hakkımızı kullanarak Taksim 1 Mayıs Alanı'nda olacağız" dedi.
 
1 Mayıs hazırlıklarına ilişkin DİSK Genel Merkezi'nde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kani Beko, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Başkanı Lami Özgen, TTB Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan'ın katılımıyla ortak basın toplantısı düzenlendi. "1 Mayıs" yazılı pankart ve "Emek, Barış, Eşitlik, Özgürlük için mücadeleye devam" yazılı afişlerin bulunduğu salonda gerçekleşen basın toplantısını konfederasyonlar ve meslek odaları adına DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı.
 
'Roboski'de Okmeydanı'nda öldürülmek istemiyoruz'
 
Beko konuşmasına, "1 Mayıs'ı Taksim'de olacağız. Önceki yıllarda olduğu gibi birçok sendika ile yan yana omuz omuza kutlama kararı aldık. Dileriz, bu 1 Mayıs'ta, daha önceki yıllarda olduğu gibi, valilik, İstanbul'da sıkıyönetim ilan etmez" dedi. Beko, "Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, barışın, adaletin ve demokrasinin egemen olduğu bir ülkenin kurucu özneleri, geçtiğimiz 1 Mayıs'tan ve özellikle Haziran'dan beri sokaklarda, meydanlarda, işyerlerinde okullarda, yoksul mahallelerde ayağa kalkıp yüzlerini güneşe döndüler. Yüzümüzü ağartan bu ışık şimdi işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününün arifesinde bize yeniden Taksim yolunu işaret ediyor. Ne istediğimizi bilerek ve artık bu isteklerimizin hayal, ütopya olmadığının farkına vararak yürüyüşümüzü başlattık" diye konuştu. Gezi Direnişi'nde yaşamını kaybedenleri de hatırlatan Beko, "Biz, bu ülkenin çocuklarıyız; Roboski'de devletin bombasıyla, Okmeydanı'nda devletin gaz fişeğiyle vurulup öldürülmek istemiyoruz. Ve biz o çocukların aileleriyiz, kan parası verilip susturularak acımızla alay edilmesini de, seçim mitinglerinde yuhalatılmayı da istemiyoruz" dedi.
 
'Üzerinde söz hakkımızın olmadığı bir düzen istemiyoruz'
 
Ekoloji mücadelesine de değinen Beko, "Biz, kâr için, rant için deresi kurutulan, toprağı zehirlenen köylüyüz, mahallesinden sürülen yoksul emekçiyiz, inşaat çılgınlığıyla güneşi, parkları, ağaçları çalınan kentliyiz; kendi yaşadığımız mekânlar üzerinde söz hakkımızın olmadığı bir düzen istemiyoruz" diye konuştu. Beko açıklamasında, Kürt sorunundaki çözümsüzlük politikalarına da değinerek, "Biz, savaşa ikna edilmek için üzerine 7-8 füze fırlatılması planlanan bir ülkenin yurttaşlarıyız; bin kere hayır, iktidardakilerin gücünü arttırmaktan başka bir anlamı olmayan savaşlarda ölmek, sakat kalmak, bedel ödemek istemiyoruz. Kürt sorununun savaşla çözülmeyeceğini yıllarca büyük bedeller ödeyerek görenler olarak kardeşlerimizle, komşularımızla savaşa hayır diyoruz!" dedi.
 
'Uluslararası hakkımızı kullanarak 1 Mayıs Alanı'nda olacağız'
 
Beko açıklamasında, 1 Mayıs alanlarını, milyonların adalet isteğinin kürsüleri haline dönüştüreceklerini ve talepleriyle, rengarenk bayraklarıyla, türkülerimizle, halaylarla, tarihten gelen ve uluslararası hukukun onayladığı haklarını kullanarak Taksim 1 Mayıs Alanı'nda olacaklarını söyledi. Beko açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basının mensubunun Gezi direnişini hatırlatarak, "Bu anlamda özel çalışmalarınız olacak mı?" sorusuna Beko, "Gezi direnişinde onların ne önünde ne arkalarında olduk. Hep yanlarında olarak mücadele ettik. 1 Mayıs'ta da onlarla görüşmeler yapıp, ona göre planlamalar yapacağız" yanıtını verdi.
 
'Polis olmayınca sorunsuz kutlanıyor'
 
Bir gazetecinin "Neden Taksim'de kutlamak istiyorsunuz?" şeklindeki sorusuna da Beko, 1 Mayıs 1977'yi hatırlatarak, "Bizim o dönemde arkadaşlarımız şehit oldu. O şehitlerin sorumluları bulunsun ve yargılansın diye uğraştık. Ancak bir sonuç alamadık. O katliamların sorumluları bulunup yargılanana kadar Taksim'de 1 Mayıs kutlaması için ısrarcı olacağız" diye konuştu. Beko, "Valilik izin vermezse ne yapacaksınız?" sorusuna ise, "Biz 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız. Geçen yıl ki gibi inşaat alanı da değil. Hiçbir gerekçe kalmadı. Taksim 1 Mayıs için uygundur. Polis, hükümet müdahale etmezse, sorunsuz bir şekilde kutlamaları yapacağız, geçmiş dönem bunu gösterdi polisin müdahalesinin olmadığı yerlerde başarı ile kutlandı" dedi. Direnişteki Greif işçilerinin sabah saatlerinde polis tarafından gözaltına alınmasına da değinen Beko, "70 kadar arkadaşımız gözaltında şu anda. Avukat arkadaşlarımız ve bazı yöneticilerimiz de oraya gitti. BU konuyu yakından takip etmeye devam edeceğiz" dedi. Türk-İş'in 1 Mayıs'ta Kadıköy'de olacağına ilişkin soruya ise Beko, "Kadıköy'de olmayı tercih ettiklerini söylediler. Bir araya geldiğimizde Türk-İş'le de görüşelim kararı çıktı. Türk-İş Başkanlık Kurulu'nun alacağı kararın ardından bize bilgi vereceklerini söylediler. Kendi örgütlerinin almış oldukları kararlar. Ben sadece Hak-İş'in Kayseri'de 1 Mayıs kutlamaları yapacaklarını duydum" diye cevap verdi.
 
Emniyet Müdürü Altınok: Bakacağız, değerlendireceğiz
 
Öte yandan Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 169. yıldönümü nedeniyle yapılan 10 Nisan Polis Haftası etkinlikleri kapsamında Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen törende gazetecilerin "1 Mayıs Taksim Meydanı'nda kutlanacak mı, ne gibi önlemler alınacak?" sorusuna yanıt veren İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, "Henüz o konularda gerek sayın valimizle gerekli görüşmeyi yapmadık. Bakacağız, değerlendireceğiz. Değerlendirme sonucunda da gerekli açıklamayı sayın valimiz yapar" yanıtını verdi.



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.