Eren Holding’in Bitlis’teki Dev Projesi İçin İmzalar Atıldı Eren Holding’in Bitlis’teki Dev Projesi İçin İmzalar Atıldı
Şırnak'a bağlı Kuşkonar ve Koçağıllı köylerinde TSK'ye ait uçakların bombardımanında aralarında çocuklarında bulunduğu 41 yurttaşın yaşamını yitirmesine neden olan dava, AİHM'de karara bağlandı. AİHM bugünkü oturumunda karara bağladığı davada, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2, 3, 38 ve 46'ncı maddelerini ihlal ettiği kararına vardı.
Varılan karar doğrultusunda Türkiye 38 davacıya toplam 2 milyon 305 bin Euro tazminatın yanı sıra 5 bin 700 Euro mahkeme masrafı ödemeye mahkum edildi.
Ne olmuştu?
Şırnak'ın Koçağıllı köyünde 26 Mart 1994 tarihinde askeri uçakların gerçekleştirdiği bombardımanda aralarında henüz beşikte bulunan bebekler ile çocuklar ve hamile kadınların da bulunduğu 15 kişi yaşamını yitirdi. Aynı gün sabah saatlerinde Şırnak merkeze bağlı Kuşkonar köyü de bombalandı ve 26 yurttaş yaşamını yitirdi. Olayların ardından resmi yetkililer bombardımanı PKK'nin yaptığını öne sürerken, köylüler ise askeri uçak ve helikopterlerin köyleri bombaladığını belirtmiş ve davayı AİHM'e taşımışlardı.