Kobane Davası'nda Demirtaş ve Yüksekdağ'a Hapis Cezası Kobane Davası'nda Demirtaş ve Yüksekdağ'a Hapis Cezası
KCK, Kürt sorununun çözümünde gerekli adımlar atılmadığı için geri çekilmeyi durdurduğunu ancak barış sürecinin devam ettiğini açıkladı
KCK, Kürt sorununun çözümünde gerekli adımlar atılmadığı için geri çekilmeyi durdurduğunu ancak barış sürecinin devam ettiğini açıkladı. Peki hükümetle PKK arasındaki süreç neden yavaş işliyor? Sürecin sağlıklı ilerlemesi için ne yapılmalı? Siyasi kaygı meselenin neresinde... Bu soruları yönettiğimiz BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, 'Barışın yol haritası için somut adımlar atılmalı, bu sorunu çözen, kanı durduran kazanır' dedi. Önce kafalardaki Kürt fobisinin değişmesi gerektiğini belirten Zenderlioğlu, Taraf 'a şunları anlattı:
BARIŞ SÜRECİ BİTMEDİ
'Süreç tamamlanmadı. Bazı sıkıntılar olabilir. Ama çözüm süreci devam ediyor. Süreç bitti yaygarası koparanlar var. Onlara şunu söylüyorum kendilerinden utansınlar. Bu ülkede kalıcı barışın sağlanması gerekir. Savaşın yıkım olduğunu hiç kimseye bir yararı olmadığını biliyoruz. Süreç ne olursa olsun yine devam edecektir. Çünkü tarafların beklentileri farklı da olsa sürecin sürmesi ortak beklentidir. Halk, hükümet bu sorunu çözsün diye oy verdi. AKP bunun tersini yaptı. Koruculuk sistemini güçlendirmeye çalışıyor. Karakolları, barajları HES'leri yapıyor. Yarın öbür gün çölleşecek bizim bölgemiz. Bizim insanımız artık bunun bilincindedir. Kamuoyunda duyarlılık sağlamak için BDP olarak demokratik eylemlerimizi gündeme getirmeye çalıştık. Buna da izin verilmedi. Barış sürecinden söz edeceksiniz ama demokratik eylemlere izin vermeyeceksiniz? Bizim mitinglerimize saldırıldı, polis orantısız güç kullandı, gaz kullandı.
ANADİL TEMEL TALEBİMİZ
Kürtler dedi ki anadil temel talebimiz. Bu sürecin akamete uğramaması için BDP olarak elimizden geleni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Kardeşimizin dilini keserek onun varlığını yok sayıyorsunuz. Biliyoruz ki her lisan bir insandır. Her insanın konuştuğu dil onun kimliğidir. Yasaklıyorsunuz. Bir bütün olarak onun varlığını inkar ediyorsanız daha doğrusu onu hiçe sayıyorsanız bu süreç nasıl devam eder?
SURİYE POLİTİKASI BOŞA ÇIKTI
Türkiye'nin demokratikleşmesi, gelişmesi, büyümesi barış sürecine bağlıdır. Bunu kimse görmezden gelemez. Ama hükümet şu anda olup bitenleri görmezden geliyor. Suriye'nin durumu ortada değil mi? Suriye'deki politikaları boşa çıktı. Askeri harekata bağlandılar. Boşa çıktı? ABD böyle bir cesaret göstermiyor. Neden Türkiye bütün gücünü sınıra yığmış? Rojava'da Kürtlerin kendi kendilerini idare etmeye çalışmasını kaldıramıyor. Ve diyor ki uzayda da olsa orada bir Kürt bir şey yapıyorsa gidip yıkacağım. Böyle bir anlayış olur mu? Bu anlayış ister istemez Türkiye'yi etkilemez mi? Biz dünyada barışın olmasını istiyoruz. Sorunun diyalogla çözülmesi gerektiğinin farkındayız. Kürt sorununu silahtan arındırmanın tek yolu adım atmaktır. Siyasette, politika alanında mücadele etmektir. Hükümet her şeyi kendi kontrolü altında tutarak sürecin devam etmesini istiyor.'