Bitlis'te Tüm Etkinlikler 4 Gün Boyunca Yasaklandı Bitlis'te Tüm Etkinlikler 4 Gün Boyunca Yasaklandı
Tatvan ilçesinde Tarım Bakanlığı'nın desteğiyle 4 yıl önce kurulan 'tam bodur elma bahçesi' alınan yüksek verimle yüzleri güldürdü. Adabağ köyü Taşburun mevkiinde oluşturulan bahçeyi inceleyen Tatvan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Kurban, Tatvan'ın meyve yetiştiriciliği konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Tatvan'da henüz yeni olan bir meyve çeşidi olan tam bodur elma bahçesi için 2 meyve bahçesi tesisi kurulduğunu belirten Ali Kurban, tesislerden birini henüz yeni kurulduğunu Adabağ Köyünde olan tesisin ise 4 yıl önce kurulduğunu ve bu yıl bu 40 dönüm arazi üzerine kurulan Tam bodur elma bahçesinden yüksek verim elde edildiğini belirtti.
Tam bodur elmanın en büyük özelliğinin meyve ağacının boyunun yaklaşık bir ile bir buçuk metre boy atması ve bunun yanında meyve ağacının yüksek verim vermesi olduğunu vurgulayan Kurban, 'Adabağ Köyümüzde 40 dönüm arazi üzerine Tam Bodur Elma Bahçesini kurduk. Bu yıl 4. yılı olan bu bahçeyi incelediğimizde meyve ağaçlarındaki meyve kalitesi son derece yüksek kalitededir. Aynı zamanda bahçenin verimi de yüksek olmuştur. 40 dönümlük bu bahçeden yaklaşık 300 ton elma bekliyoruz. Buna benzer ilçemizde iki tesis oluşturuldu. Bunun yanında son 3 yıl içerisinde Valilik ve Özel İdarenin de desteğiyle ilçemiz de 80'e yakın yarım bodur meyve bahçeleri de oluşturduk. Bu her sene git gide artacaktır. İnşallah ümit ediyoruz ki Tatvan önümüzde ki yıllar içerisinde meyve alanında söz sahibi olacaktır. İlçe tarım olarak biz çiftçilerimize gereken bilgilendirmeyi yapıyoruz. Amacımız ilçemizde meyvecilik anlamında en iyi seviyeye gelmektir.' şeklinde konuştu.
'ÜRETİCİ ELMADA PAZAR SIKINTI YAŞAMIYOR'
Bölgede elma yetiştiren üreticilerin Pazar konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadığına dikkat çeken Kurban, eylül ayı sonlarına doğru hasadı yapılacak olan elmaların yurdun dört bir yanına ihraç edileceğini kaydetti.
Adabağ köyünde oluşturulan tam bodur elma bahçesi tesisine telli terbiye sistemi ve damla sulama sisteminin kurulduğunu belirten Tatvan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı İsmail Fehmi Kara ise, tesiste dönüm başına 333 meyve ağacı yerleştirdiklerini söyledi.
Bu yıl 4. yılına giren tam bodur elma bahçesinin her geçen yıl veriminin arttıracağına işaret eden İsmail Fehmi Kara, 'Bodur bahçenin en büyük avantajı ilaçlama ve hasat anlamında büyük avantaj sağlıyor. Bizim bölgedeki meyveciliğin diğer bölgelere göre büyük avantajı var. Bu bölgede ağaçlar daha geç hasat veriyor. Buda depolama ömrünü uzatıyor. Çünkü elmalar genellikle soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Bölgemizde de diğer bölgelere oranla tarladan iki ay daha geç toplandığı için depolama ömrünü uzatıyor. Bu sayede hem maliyette düşüklük sağlamış olacak hem de geç hasat edilen meyveler Haziran ayına kadar muhafaza edilebiliniyor.' diye konuştu.