Bitlis'te Yolcu Otobüsü Dereye Yuvarlandı! 5 Kişi Yaralandı Bitlis'te Yolcu Otobüsü Dereye Yuvarlandı! 5 Kişi Yaralandı
HPG'lilerin 8 Mayıs'tan itibaren başlattığı geri çekilme sürecini izlemek amacıyla İHD Bitlis Temsilciliği öncülüğünde kurulan ve Bitlis Barış Eşitlik Hak ve Özgürlükler Platformu (BİTLİS-BEHÖP) üyelerinin de yer aldığı izleme komisyonu, HPG'lilerin geçiş yoluna pusu atıldığı yönünde aldıkları duyumlar üzerine Bitlis Deresi ve Şêx Cuma bölgesinde incelemelerde bulundu. Aralarında İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan, MEYA-DER Bitlis Temsilcisi Nihat Karababa ve İHD yöneticisi Vahit Fidan'ın da bulunduğu heyet, basın mensuplarıyla beraber bölgeyi dolaştı. Komisyonun aldığı duyumları bölgede yaşayan yurttaşlar da doğrularken heyet nöbetteki köy korucularının mevzilerine giderek halen hareketlilik halinde olduklarını yerinde tespit etti. Nöbet değişimi yapan korucularla görüşen heyet, sürecin hassasiyeti hakkında uyarıda bulundu.

'Korucuların burada ne işi var'

Konuya ilişkin nöbet tutan korucuların mevzilerinin önünde açıklama yapan İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan, herhangi bir provokasyonun olmaması için herkesin duyarlı olması gerektiğini belirterek, 'Geçiş sürecinde korucuların evlerinde, askerlerin kışlalarında, polislerin karakollarında olması gerekiyor. Ama şu anda korucular burada, yine eski yerlerinde nöbet tutuyorlar. Korucuların burada ne işi var. Burası kısa süre önce de çatışma alanıydı, güzergahın üzerinde bir yer yine. Nöbetteler ama amaçlarının ne olduğunu bilmiyoruz. Güvenlik amaçlı mı yoksa pusu amaçlı mı onu bilmiyoruz. Daha önce bize iletildi ama yerinde görmek istedik. Geldik gördük ki, gerçekten de korucular şu an burada nöbetteler. Amaç ne onu bilmiyoruz, onu öğrenmemiz gerekiyor' dedi.

Heyet güzergah üzerindeki korucu mevzilerinde nöbet tutulduğunu tespit ettikten sonra Bitlis-Diyarbakır yolu üzerinde bulunan Karınca Karakolu'na gitti. Karakoldaki askeri yetkililerle görüşen heyet aldıkları duyumları ve hassasiyetlerini iletti. Heyet adına konuşan Ceylan, geçiş güzergahı üzerinde nöbet tutulmasının sebebini sorarak, askeri yetkililere olası bir provokasyona zemin vermemeleri yönünde uyarıda bulundu.

Heyet karakoldan ayrıldıktan sonra nöbet değişimi yapan silahlı bir grup korucuyla karşılaştı. Korucularla görüşen heyet provokasyona sebep olmamaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Korucularla yapılan görüşmenin ardından konuşan Hasan Ceylan, aldıkları istihbaratın doğru çıktığını söyleyerek, 'Korucuların nöbette oldukları ve pusu attıkları yönünde istihbarat aldık. Gözlemlerimizde bunun büyük ölçüde doğru olduğunu gördük. Korucular mevzilerinde nöbet tutuyorlar. Yolda görevden dönen bir minibüs korucuya rastladık, bize yol güvenliği için görevde olduklarını söylediler. Ancak biz buna inanmıyoruz, burada güvensiz bir yol yok. Sivil toplum örgütleri olarak bunun takipçisi olacağız, gerekirse güzergah üzerinde çadır kurup, nöbet tutacağız' dedi.

'Polis bizi taciz ediyor'

İzleme komisyonunu takip eden polislere de tepki gösteren Ceylan, şunları söyledi: 'Biz burada görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Ancak sayımızın beş katı kadar polis bizi takip ediyor. Bunu yaparken de hem bizi hem basın mensuplarını taciz ediyor, rahatsız ediyorlar hem de esnaflara rahatsızlık veriyorlar. Biz gizli bir iş yapmıyoruz. Aleni bir şekilde meşru bir sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz. Emniyet birimleri biraz daha saygılı olabilirler.'

Heyet, süreci yakından takip etmeye devam edeceklerini belirtti.