Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu: Büyükbaşta 350 Bin TL’ye Kadar Çıkıyor
Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu: Büyükbaşta 350 Bin TL’ye Kadar Çıkıyor
İçeriği Görüntüle

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Aylık enflasyon yüzde 3, yıllık enflasyon yüzde 69,80 olarak belirlendi. 12 aylık ortalamalara göre ise TÜFE artış oranı yüzde 48,73 oldu. Bu oran, Mayıs ayında kira sözleşmeleri yenilenecek olan konut ve iş yerleri için uygulanabilecek en yüksek zam oranını da belirledi.

1 Temmuz 2024 itibarıyla sona eren yüzde 25’lik kira artış sınırının ardından, konut kiralarında yeniden Türk Borçlar Kanunu hükümleri geçerli oldu. Buna göre ev sahipleri, kira artışlarını TÜFE’nin 12 aylık ortalamasını aşmayacak şekilde yapabilecek. Mayıs ayı itibarıyla bu oran yüzde 48,73 olarak uygulanacak.

İşyeri kiralarında ise artış oranı sözleşmedeki hükümlere göre belirleniyor. Sözleşmede özel bir oran yer almıyorsa, yine TÜFE’nin 12 aylık ortalaması esas alınıyor.

Yasa gereği mal sahipleri bu oranın altında bir zam yapabilirken, belirlenen sınırın aşılması durumunda kiracılar yasal itiraz hakkına sahip bulunuyor.

Kaynak: İLKHA