Ergin Güven yazdı: Bitlis Emiri Ahmet Fâik Han ile Mem û Zîn

Kategori: Yazarlar - Tarih: 18 Aralık 2019 12:10
Ergin Güven yazdı: Bitlis Emiri Ahmet Fâik Han ile Mem û Zîn

Bitlis Emiri Ahmet Fâik Han: Osmanlı Şiiri içinde varlık gösterdiği bilinmesine rağmen, İstanbul edebiyat merkezinden uzak, daha çok Bitlis ve bölgesinde şairler tarafından anılan bir Divan ve tasavvuf şairidir.

Ahmet Fâik’i önemli kılan en önemli unsurlardan birisi de; ünü dünyaya yayılmış olan, hakkında yüzlerce araştırma yapılan, makale yazılan, konferanslar düzenlenen, filmlere konu olmuş, Ahmed-i Hani’nin eseri olarak bilinen, Kürt mitolojik öyküsü, Mem û Zin Mesnevisini yeniden yazmış olmasıdır.

Bugün dünyanın birçok diline çevrilmiş olan Mem û Zin dendiği zaman, tartışmasız Ahmed-i Hani akıllara gelir. Oysa Bitlis’te doğmuş ve doğduğu yerde mezarı bulunan Bitlis Emiri Ahmet Fâik Han’ında bir Mem û Zin Mesnevisi bulunmaktadır. Şimdi sırasıyla Ahmed-i Hani’yi, Mem û Zini, Bitlis Emiri Ahmet Fâik Hanı, düşüncelerini, yaşadıkları dönemleri ve her iki mesneviyi birbirinden ayıran özellikleri üzerine küçük değerlendirmeler yapalım. Elbette ki muhteviyatı açısından konunun büyük olması nedeniyle, zannımca bir bilim kurulu olan Bitlis Eren Üniversitesinin bu konu hakkında mutlaka bir çalışma yapması gerekmektedir.

Makalenin tamamı için tıklayın: 

https://www.bitlishaber13.net/makale/bitlis-emiri-ahmet-f-ik-han-ile-mem---zin.html

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/ergin-guven-yazdi--bitlis-emiri-ahmet-f-ik-han-ile-mem---z-n-13275.html