Mostar Askerleri Birliği (JOB) ve Mostar Barış ve Çok Etnikli İşbirliği Merkezi tarafından paylaşılan görüntüler; savaş zamanında yıkılan Mostar Köprüsü'nün, Hırvat Savunma Konseyi (HVO) birliklerinin konuşlandığı taraftan çekilmiş görüntülerdir.

Yapılan açıklamada, Hırvat birliklerinin, köprünün yıkılma anını kaydederek köprünün en hassas noktalarını nasıl hedef aldığına dair kanıtları gözler önüne serildi.

Mostar Barış ve Çok Etnikli İşbirliği Merkezi Müdürü Safet Orucevic de, kayıtlara tesadüfen ulaştıklarını ve görüntüleri izlemenin Bosna Hersek ile Mostar'ın neler yaşadıklarını anlamak açısından önemli olduğunu söyledi.

Ayrıca, görüntülerde, Köprü'ye atılan isabetli atışların ardından Hırvat askerlerinin kutlama yaptıkları ve Boşnaklara hakaret içeren söylemlerde bulundukları duyuluyor.

- Tarihi Mostar Köprüsü, yeniden inşa edildi

Mostar Köprüsü, Mimar Hayreddin tarafından 1566'da Bosna Hersek'te inşa edilmiştir.

Savaşta, HVO'ya bağlı topçu birliklerinin 8 Kasım 1993'te başlatmış olduğu yoğun top atışlarına dayanamayan köprü, bir gün sonra saat 10.16'da yıkıldı.

Asırlar boyunca farklı kültürleri birbirine bağlayan bu köprünün yıkılması, Bosna'da gerçekleşen savaşın en büyük şok edici olaylarından biri oldu ve birçok ülke bu duruma sessiz kalmadı.

16 İlde Geniş Çaplı Uyuşturucu Operasyonu: 59 Gözaltı 16 İlde Geniş Çaplı Uyuşturucu Operasyonu: 59 Gözaltı

Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke ve uluslararası kuruluşun desteğiyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü, 2004'te görkemli bir törenle açıldı.

Mostar Köprüsü, iki yakasına uzanan eski Mostar şehriyle birlikte 2005'te UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklendi.

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)