Uzman Doktor Ahmet Yiğitbay, Siverek Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nde çalışıyor ve yeni doğan bebeklerin sıkıca kundaklanmasının gelişimsel kalça displazisine (kalça çıkığına) ve ileride sakatlık riskine neden olabileceğini belirtti.
Gelişimsel kalça displazisi, kalça eklemini oluşturan yapılar arasındaki ilişkinin bozulması sonucu ortaya çıkmakta ve erken tedavi edilmediği takdirde kalıcı sakatlığa neden olabilmektedir. Türkiye'de bin canlı doğumda ortalama 5-15 bebekte bu durum görülmekte.
Uzman Yaşitbay, "Ülkemizde doğum sonrası dönemde tüm bebekler kalça çıkığı açısından muayene edilmekte ve olası risk faktörlerinden herhangi birini taşıyan hastalar ileri tetkik için ortopedi bölümüne yönlendirilmektedir. Yeni doğan döneminde (4-6 hafta) yapılan kalça ultrasonu, kalça çıkığı tanısı için en doğru yöntemdir." dedi.
Yüzüstü yatırılan bebeklerde ani bebek ölümleri görülebildiğine de dikkat çeken Yaşitbay, "Özellikle yeni doğan dönemlerinde tam kundak yapmaktan kaçınılması gerekiyor. Ayrıca, çift bez kullanımı mevcut olan kalça çıkığını tedavi etmemekte ancak normal olan kalçanın gelişiminin devam etmesinde önemlidir. Bölgede bebeklerin sık sık kundaklandığı bir geleneği bırakmalıyız." diye konuştu. (İLKHA)