Bitlis’in Tatvan ile Hizan ilçeleri arasında bulunan ve geçmişte yemyeşil manzarasıyla doğaseverleri kendine hayran bırakan Güzeldere Menderesleri, kuraklığın etkisiyle kurumaya başladı. Bölge, ciddi bir çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Anadolu Su Altı Araştırma ve Sporları Derneği Kurucusu ve hidrolik uzmanı Prof. Dr. M. Cihan Aydın, Güzeldere’nin iklimsel ve insan kaynaklı değişimlerin somut örneklerinden biri hâline geldiğini belirtti.
"Kuraklık sadece doğanın kendi döngüsünden kaynaklanmıyor" diyen Prof. Dr. Aydın, Bitlis sınırları içinde Tatvan–Hizan hattında uzanan Güzeldere Menderesleri'nde artık çölleşmeye varan kuraklık belirtilerinin gözlemlendiğini ifade etti. "Yakın coğrafyadaki Van Gölü'nün suyundaki çekilme de bu durumun en net göstergelerinden biri olarak dikkat çekiyor" diyen Aydın, "İnsan faaliyetleriyle doğrudan ilişkili bu tablo, sorumluluklarımızı yerine getirmediğimiz sürece ağırlaşmaya devam edecektir" ifadelerine yer verdi.
"Bu durum, milyarlarca yıl süren doğal döngülerin insanlar tarafından altüst edilebileceğinin somut bir göstergesi" diyen Prof. Dr. Aydın, "Doğaya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmedikçe, Güzeldere ve benzeri ekosistemler geri dönüşü olmayan zararlara açık hâle geliyor" dedi.







