Bayram tatilinin yaklaşmasıyla birlikte milyonlarca kişi yollara çıkmaya hazırlanıyor. Ancak otoyollarda yaşanabilecek yoğunluk ve dikkatsizlikler, tatilin keyfini gölgede bırakabilecek kazalara neden olabilir.
Monoton sürüş dikkat kaybına yol açabilir
Otoyol sürüşlerinin genellikle “monoton sürüş” olarak tanımlandığını belirten Şener, bu durumun sürücüde dikkat dağınıklığına sebep olabileceğini söyledi. Şener, “Tek elle direksiyon kullanmak, sinyalsiz şerit değiştirmek, ayakların pedallardan uzak tutulması, uyuklama hali gibi unsurlar sürüş güvenliğini riske atar” ifadelerini kullandı.
Hızlanma ve yavaşlama şeritleri doğru kullanılmalı
Şener, otoyolların hızlı ve kesintisiz trafik için tasarlandığını, giriş ve çıkış noktalarında ise dikkatli hız ayarlaması yapılmasının hayati önemde olduğunu vurguladı. Hızlanma ve yavaşlama şeritlerinin doğru kullanımı konusunda sürücüleri bilgilendiren Şener, bu şeritlerin işlevine uygun şekilde kullanılmasının trafik güvenliği açısından kritik olduğunu belirtti.
Hızlanma şeridinin sonuna kadar kullanılması şart
Hızlanma şeridinin, otoyola katılacak araçların trafiğe uyum sağlaması için tasarlandığını hatırlatan Şener, bu şeridin sonuna kadar kullanılması gerektiğini söyledi. Şener, “Otoyola tam entegre olabilmek için araç, diğer sürücülerin hızını etkilemeyecek bir seviyeye gelmeli. Katılım öncesi aynalarla trafiği kontrol edin, sinyal vererek otoyola geçiş yapın. Ani manevralardan kaçının” uyarısında bulundu.
Çıkışta yavaşlama şeridini doğru kullanın
Otoyoldan çıkarken yavaşlama şeridinin başlangıç noktasından itibaren kullanılması gerektiğini söyleyen Şener, birçok sürücünün bu kurala uymadığını belirtti. “Sürücüler, yavaşlama şeridine girmeden çıkışa en yakın yerden otoyoldan ayrılmak istiyor. Bu da ani frenlemelerle arkadan çarpma riskini artırıyor” dedi.
Sinyal kullanımı hayati önem taşıyor
Yavaşlama şeridine girişte sinyal vermenin hayati olduğunu vurgulayan Şener, hızın da kademeli olarak düşürülmesi gerektiğini belirtti. Sürücülerin, hız limit tabelalarını takip ederek şeritteki hız limitlerine uyum sağlamalarının büyük önem taşıdığını kaydetti.
140 km/saat hızla araç 1 saniyede 38,8 metre yol alıyor
Bazı otoyollarda 140 kilometre/saat hıza izin verildiğini hatırlatan Şener, bu hızlarda yapılacak en küçük dikkatsizliğin bile büyük kazalara yol açabileceğini söyledi. “5 saniyelik dikkatsizlikte aracınız yaklaşık 194 metre yol alır. Bu mesafede hata payı yoktur” diyen Şener, aynaların 5 ila 10 saniyede bir kontrol edilmesini önerdi.
Gece sürüşlerinde yol çizgilerine ve beklenmedik engellere dikkat
Şener, gece yolculuklarında silinmiş yol çizgileri ve emniyet şeridinde uyarı işareti olmadan duran araçların tehlike yaratabileceğine dikkat çekti. Tünel içlerinde ya da emniyet şeridinde uygun olmayan şekilde duran araçlar, lastik parçaları ve yola düşen yüklerin sürücüler için risk oluşturabileceğini vurguladı. Ayrıca yağışlı havalarda yolda biriken su birikintilerine karşı da sürücülerin temkinli olması gerektiğini söyledi.
Makas atmak ve kontrolsüz şerit değişiklikleri ciddi risk oluşturuyor
Şener, aşırı hız yapan ve “makas atan” sürücülerin ciddi kazalara neden olabileceğini vurguladı. Sürücülerin arkalarını sık sık kontrol etmeleri ve önlerinde seyreden araçla arada en az 6 saniyelik takip mesafesi bırakmaları gerektiğini belirtti. “Tüm sürücüler sağ şeridi kullanmalı, diğer şeritleri sadece sollama için tercih etmelidir” dedi.
Otoyolda zorunlu haller dışında durmak yasak
Otoyollarda durmanın yasak olduğuna dikkat çeken Şener, çok zorunlu durumlarda ise tüm güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini ifade etti.
Gişeler kazaların en çok yaşandığı noktalar arasında
Bayram tatillerinde otoyol ve köprü gişelerinde trafik yoğunluğunun arttığını ve bu alanların kazaların en sık yaşandığı yerler olduğunu dile getiren Şener, sürücülerin gişelere kontrollü yaklaşmaları gerektiğini belirtti. Gişelerdeki kazaların nedenleri arasında aynı anda aynı gişeye yönelme, kontrolsüz şerit değiştirme ve ani frenleme gibi hataların bulunduğunu söyledi.