Türkiye’nin balık ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Egeli balıkçılar, teknelerde çalışacak tayfa bulamamaktan şikâyetçi. Balıkçılıkta kaptan ve yardımcılarının dışında kalan ekibi oluşturan tayfalar, geminin düzenli ve verimli şekilde çalışmasında kritik rol oynuyor. Ancak sektörde genç çalışan sayısı giderek azalıyor.
Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili Mehmet Aksoy, tayfaların balıkçılığın temel taşı olduğunu belirterek, “Tayfalar bir teknenin olmazsa olmazı. Maaşlar asgari ücretin 3-4 katına çıktı, üç öğün yemek ve yatacak yer veriliyor. Sezon sonunda prim de alıyorlar ama gençler masa başı iş istiyor. Mevcut tayfalar da futbolcu gibi tekneden tekneye transfer oluyor.” dedi.
Aksoy, bu soruna çözüm için balıkçılık alanında ara eleman yetiştiren meslek yüksekokulları kurulması yönünde girişimlerinin olduğunu söyledi.
İzmir Güzelbahçe Balıkçı Barınağı’nda balıkçılık yapan Mustafa Baran, yeni tayfa bulmanın her geçen yıl daha da zorlaştığını belirtti: “Güzel bir sezon geçirdik ama tayfa bulmakta çok zorlanıyoruz. Bulsak da işi bilmeyen geliyor. Maaşlar 80 bin TL’ye dayandı, yine de çalışacak adam yok.”
Yaklaşık 30 yıldır tayfalık yapan Salih Peşmen ise mesleğin zorluklarına rağmen gelirinin iyi olduğunu ifade ederek, “Gemi işi zordur, gece gündüzü yoktur ama emeğinin karşılığını verir. Maaşlar 70 binden başlıyor, 100 bine kadar çıkıyor. Buna rağmen gençler gelmek istemiyor.” dedi.