Müze sorumlusu Özgür Çomak, yaptığı açıklamada, Zeugma’nın yalnızca mozaikleriyle değil, aynı zamanda Roma döneminde bir lejyon kenti olması yönüyle de büyük bir tarihi öneme sahip olduğunu vurguladı.

2011 yılında ziyarete açılan Zeugma Mozaik Müzesi, Roma İmparatorluğu’nun en önemli doğu kentlerinden biri olan Zeugma’nın görkemli tarihini günümüze taşıyor. Müze, sadece taban mozaikleriyle değil, aynı zamanda dönemin inanç sistemlerini, kültürel yapısını ve günlük yaşamını anlatan tematik bölümleriyle de ilgi çekiyor.

Zeugma Mozaik Müzesi koleksiyonunda; Roma ve Doğu Roma Dönemi’ne ait toplam 3 bin metrekare mozaik, 140 metrekare duvar resmi, 4 adet Roma çeşmesi, 20 sütun, 4 kireç taşından heykel, bronz Mars heykeli, mezar stelleri, lahitler ve çeşitli mimari parçalar bulunuyor.

Müzede yoğunluk yaşandığına değinen Müze Müdürü Özgür Çomak, "Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu senede çok özel bir sergi açtık. Bu sergiyi de 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü'nde Bakanlığımızla ve Genel Müdürlüğümüzle görüşerek açılmasını kararlaştırdık. Ve sergimizi bugün 18 Mayıs'ta, ziyaretçilerin beğenisine açıldı. Sergimizin ana teması Zeugma Antik Kenti şimdiye kadar sadece önemli Mozaiklerden biliniyor. Aslında Zeugma Antik Kenti'nin mozaikleri dışında çok önemli bir lejyon kentidir." dedi.

"33 eseri ilk defa sergiliyoruz"

Vatandaşlar, Silahlı Saldırı Ve Kazalarda Hayatını Kaybedenler İçin Mevlitte Buluştu
Vatandaşlar, Silahlı Saldırı Ve Kazalarda Hayatını Kaybedenler İçin Mevlitte Buluştu
İçeriği Görüntüle

Müze Müdürü Özgür Çomak, "Zeugma Antik Kentinin lejyonerler şehri olduğunu biraz ön plana çıkabilmesi için şu anki sergimizde 33 adet ilk defa ziyaretçilerin beğenisine açılan eserlerden olması çok önemli. Bu eserlerin hepsi ilk defa depolardan çıkıp restorasyonları ve konservasyonları yapıldıktan sonra ilk defa ziyaretçilerle buluşan eserler olması açısından önemli. Bunlardan en önemlilerinden birisi de Mitras dini inancıyla alakalı, Mitra kültürüile alakalı bir stelimiz var, rölyaf kabartmamız var." ifadeleri kullandı.

Kaynak: İLKHA