DEM Bitlis Belediye
Losev

Zenderlioğlu: Alternatif Rapor Hazırladık

A
a

BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, "çözüm komisyonu"nun raporunun çözümden uzak bir yaklaşım ortaya koyduğunu ve parlamentonun değil AKP'nin raporu olduğunu belirtti.

BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, "çözüm komisyonu"nun raporunun çözümden uzak bir yaklaşım ortaya koyduğunu ve parlamentonun değil AKP'nin raporu olduğunu belirterek, BDP olarak alternatif rapor hazırladıklarını ve bunu Meclis Başkanlığı'na sunacaklarını söyledi. 
 
BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, kamuoyunda "çözüm komisyonu" olarak bilinen, Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nun raporuna ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Zenderlioğlu, bugüne kadar Kürtlerin tek yanlı iradesi ve çabası sayesinde ilerleyen sürecin artık müzakere sürecine evrilmesi gereken bir dönemden geçildiğine işaret ederek, "Sürecin tek yanlı yürümeyeceği açıktır. Hükümetin çatışmasızlığı güvence altına alacak, çözüm sürecini ilerletecek demokratik siyasal adımları hızla atması gerekir. Süreç ancak böyle yürüyebilir. Bunun için hükümetin Kürt sorunu gibi yüz yıllık tarihsel bir sorun karşısında daha ciddi, daha samimi ve daha kararlı bir irade ortaya koyması gerekir. Eğer Hükümet barışa ve Kürt-Türk ilişkilerine stratejik olarak yaklaşmaz, dar bir perspektifle, günübirlik hesaplarla bu meseleye bakarsa bundan çözüm çıkmaz ve Türkiye halkları kazanmaz. Bu gerçeğin çok net görülmesi gerekir" dedi. 
 
'Sorunun tanımı resmi tezlerden öteye geçmedi'
 
"Tam da bu noktada çözüm beklentilerinin yükseldiği bir aşamada ne yazık ki hükümet ve parlamento süreç açısından umut verici bir tablo çizmemektedir. Hükümetin bir süre önce açıkladığı Demokratikleşme Paketi'nin çözümden ne denli uzak olduğunu bütün kamuoyu gördü, izledi" diyen Zenderlioğlu, komisyonun hazırlayıp Meclis Başkanlığı'na sunduğu raporun çözümden uzak bir yaklaşım ortaya koyduğunu belirtti. Zenderlioğlu, konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Kürt sorunu gibi 100 yıllık siyasal, idari, ekonomik ve kültürel bir sorun karşısında parlamento bu sorunun ağırlığına denk düşen bir çözüm yaklaşımıyla kamuoyunun karşısına çıkmamıştır. Sorunun tanımı, tespiti ve çözümü noktasında ortaya konulan yaklaşımlar, resmi tezlerin, önermelerin ötesine geçemeyen, köklü bir siyasal çözüm perspektifi içermeyen bir tutumu ortaya koymaktadır. Kürtlerin bir halk olarak tanınması, kimliğinin, kültürünün anayasal güvence altına alınması, anadilde eğitimin karşılanması ve demokratik idari özerk yönetim hakkının tanınması gibi Kürt sorununun çözümünü esas alan temel ve köklü yaklaşımlar bu raporda karşılık bulmamıştır. Bu rapor parlamentonun değil, AKP'nin raporudur ve AKP'nin yaklaşımlarını içermektedir."
 
'Raporda izlenen yol kabul edilebilir değil'
 
Zenderlioğlu, raporun Meclis'te bulunan komisyonun raporu değil, AKP'li üyelerin kendilerine danışmadan hazırladıkları ve Meclis Başkanlığı'na sundukları bir rapor olduğunu vurgulayarak, "Kürtlere muhtariyet, özerklik hakkını tanıyan 1921 anayasasını kabul eden bu parlamentonun 92 yıl sonra hazırlayacağı rapor böylesine tarihsel perspektiften uzak, sorunun siyasal boyutlarını gözardı eden, resmi zihniyeti aşmayan bir rapor olamaz. Bu her şeyden önce 1920 ruhuna aykırıdır" dedi. Zenderlioğlu, raporda izlenen yolun kabul edilebilir ve demokratik olmadığına dikkat çekerek eleştirilerini şöyle sıraladı: "Çünkü rapor tartışmaya açılmamıştır. Raporda taraflar için kullanılan sıfatlar, nitelemeler doğru ifade edilmemiştir. Halen bir dost ve düşman çelişkisinin aşılmadığını göstermektedir. Rapor, devletin refleksi ve resmi görüşünü yansıtmaktadır, militarist bir mantık ve üslup ile kaleme alınmıştır. Çözüm sürecini başlatan Sayın Abdullah Öcalan ile devlet arasında bir yıla yakın süredir görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmelerin ilk somut adımı ateşkes oldu. Ateşkese bağlı kalınarak gerilla güçleri sınır dışına çekildi. Eş zamanlı olarak 8 kamu görevlisi serbest bırakıldı. Böylece kamuoyunda bir barış havası oluştu. Böylesi bir süreçte iki komisyon kuruldu. Birincisi Akil insanlar, diğeri ise TBMM çatısı altında kurulan çözüm komisyonu. Bu komisyonun hazırladığı rapor çözüm sürecinin ruhuna ve ilkelerine uygun bir üslup, aydınlatıcı öneriler ve bir yol haritası içermesi gerekirken tam tersi yapılmıştır. Bu sürecin başlangıcında hükümet sürekli analar ağlamasın, kan dursun mesajı dillendiriliyordu. Ancak bu rapor, bu mesaja gölge düşürmüştür." 
 
'Raporda Öcalan görmezden gelinmiştir'
 
Zenderlioğlu, raporda Kürt sorununun adının konulmasına cesaret edilemediğini söyleyerek, sorunun kaynağına inilmediğini kaydetti. Kürt sorununun ortaya çıkışındaki idari, sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel nedenler hakkında bir analiz yapılmadığını kaydeden Zenderlioğlu, "100 yıldan bu yana çeşitli aşamalardan geçerek günümüze kadar gelen Kürt sorununun 30 yıllık bir savaş süreci ile değerlendirilmesi yanlıştır. Bu raporda Kürt sorununa halen adli bir olaymış gibi bakılıyor ve buna göre yaklaşılıyor. Raporda çözüm sürecini başlatan Sayın Abdullah Öcalan görmezden gelinmiştir. Gerek akil insanlar heyetinin sunduğu bölge raporlarında, gerekse çözüm komisyonunun yaptığı saha toplantılarında herkesin ortak talebi Sayın Öcalan'ın koşullarının iyileştirilmesi, muhatap alınması, özerklik ve anadilde eğitim taleplerine öncelik verilmesi olmuştur. Çözüm komisyonu bu raporunda her ne hikmet ise bu önerilere yer vermemiştir. Hasta tutsaklara ilişkin net bir çözüm önerisi yoktur. Bu raporda çözüm için gerekli yüzleşme, gerçekleri ortaya çıkarma objektifliği yansıtılmamaktadır. Raporda, çözüm süreciyle ilgili olarak hükümetin kalıcı adımlar atmamasıyla ilgili olarak tek bir eleştiri yoktur. Ayrıca bu raporda Kürtlerin demokratik taleplerine yönelik tespitlerde bulunulmamış, Roboski katliamı görmezden gelinmiş, Kürtlerin kolektif hakları yok sayılmıştır. Tüm bunları değerlendirdiğimizde, toplumsal barış yollarının araştırılması çözüm sürecinin değerlendirilmesi amacı ile kurulan Meclis Araştırma Komisyonu kendisine biçilen rolü oynamamıştır" ifadesini kullandı. 
 
Raporda yer alması gerekenler
 
"Rapor AKP'nin yaklaşımlarını yansıtmaktadır. Oysaki bu komisyonun çalışmaları, sonuçları toplumda büyük bir beklenti yaratmıştı. Ne yazık ki bu komisyonun raporu toplumsal beklentiye cevap olamamıştır" diyen Zenderlioğlu, sürecin sağlıklı ilerlemesi için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Demokratik bir Anayasanın yapılması, anadilde eğitim çalışmaları, Çözüm Komisyonu'na paralel kurulması gereken Hakikat ve Yüzleşme Komisyonlarının kurulması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, siyasi parti kanunu ve baraj sisteminin değiştirilmesi, özellikle TMK ve diğer bazı kanunlarda düzenlemelerin yapılması, koruculuk sisteminin lav edilmesi, 5233 sayılı yasada terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması hakkında kanun uygulaması, askeri bölgeler ve güvenlik bölgelerin kaldırılması, mayınlar ve mayınlı arazilerin temizlenmesi, hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılması, genel af dahil olmak üzere yasal bir reformun gündeme alınması ve en önemlisi barış ve müzakere sürecinin yasal bir zemine kavuşturulması gibi bu saydıklarımız raporda bulunması kaçınılmaz olan tespitler olarak yer almalıydı." 
 
Zenderlioğlu, raporda kolektif haklardan söz edilmediğini belirterek, "Sonuç bölümünde çözüm süreci için pratik adım önerilmemiştir. Sonuç ne olursa olsun niyahetinde gelinecek nokta yine demokratik çözüm olacaktır. Bu anlamda kalıcı bir barışın gerçekleşmesi için duyulan ortamın bir şekilde sağlanması bu topraklarda yaşayan tüm halkların yararına olduğu kanısındayız. Daha iyi bir yaşam, özgür bir gelecek, demokratik bir Türkiye herkesin amacı olmalı. Huzurlu ve istikrarlı bir yaşam bu ülkede yaşayan bütün halkların beklentisidir. Halkların bu beklentisini karşılamayan böylesi bir raporun altına partimizin temel ilkeleri bağlamında imza atmamız mümkün değildir. Biz Barış ve Demokrasi Partisi olarak kendi alternatif raporumuzu hazırladık ve Meclis Başkanlığı'na sunacağız, bu raporu kamuoyuyla da paylaşacağız" dedi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.