Slayt Gösterisi
Losev

Yeni Zelanda'da başörtüsü kampanyası: Aramızda bir fark yok!

Videoyu Aç Yeni Zelanda'da başörtüsü kampanyası: Aramızda bir fark yok!
A
a

Yeni Zelanda'da Müslümanları hedef alan cami katliamının ardından kadınlar Uyum için Başörtüsü isimli bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında ülkenin her yanından kadınlar başlarını örttükleri fotoğraflar paylaşıyor.

Yeni Zelanda’daki İslam karşıtı cami saldırılarının ardından ülkede Müslümanlarla dayanışma için başörtüsü kampanyası başlatıldı. Bazı televizyon sunucuları ekrana başörtüsü ile çıkarken, ülke çapından kadınlar başörtülü fotoğraflarını sosyal medyada paylaşıyor.

‘Uyum için Başörtüsü’ ismi verilen kampanya, Auckland kentinde yaşayan Thaya Ashman isimli bir doktor tarafından başlatıldı. Ashman, başörtüsü nedeniyle terörün hedefi olacağını düşündüğü için sokağa çıkmaktan korktuğunu söyleyen bir kadını duyunca aklına böyle bir kampanya başlatmak gelmiş. Reuters’a konuşan Ashman, “Şunu söylemek istiyordum: Biz sizinleyiz. Kendi topraklarınızda güvende hissetmenizi istiyoruz. Sizi seviyoruz, destekliyoruz ve size saygı duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ARAMIZDA BİR FARK YOK’

Katliamdan sonra kılınan ilk cuma namazına başörtüsü ile katılan Bell Sibly ise “Bugün neden başörtüsü takıyorum? İlk sebebim şu: Eğer birisi silah sallayarak ortaya çıkarsa, o kişi ve silahı doğrulttuğu kişi arasında durmak istiyorum. Arada bir fark görmemesini istiyorum çünkü bir fark yok” dedi. Rachel MacGregor isimli kadın ise “İlk kez bir azınlık olmanın ve çoğunluğun normalde giymediği bir giysi giymenin ne demek olduğunu anladım” diye konuştu.

‘BİZ VE ONLAR YOK’

Sibly, anma töreninde Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada ise “Christchurch doğumluyum. Bugün ben dahil birçok Yeni Zelandalı kadın Müslümanlarla dayanışma için başörtüsü takıyor. Ben de taktım çünkü saldırganın söylediği ‘biz’ ve ‘onlar’a inanmıyorum. ‘Biz’ ve ‘onlar’ yok, biz hepimiz kiwiyiz ve hepimiz başörtüsü takabiliriz. Ben Nüslüman değilim fakat umarım bu eylem Müslümanları daha rahat hissettirir. Çünkü bu eylem kelimelerden çok daha fazlasını söylüyor” dedi.

‘HEPİMİZ BİRİZ’

Terry isimli katıımcı ise “Bugün Müslümanlarla dayanışma için başörtüsü taktık, çünkü onlara saygı duyuyoruz, onları düşündüğümüzü ve onlarla beraber olduğumuzu göstermek istiyoruz. Hepimiz biriz, aramızda fark yok. Hepimizin bir ve beraber olduğunu göstermek istiyoruz. Barış ve huzur istiyoruz” diye konuştu.

Katliamdan sonraki ilk cuma namazının bir anma töreni eşliğinde kılındığı Hagley Park’ta ise bir grup kadın başörtüsü ile dikkat çekiyordu. 65 yaşındaki Robyn Molony, “Destek, sevgi ve dayanışmamızı göstermek için başörtüsü takıyoruz. Bunun, Müslüman kadınların bizden olduğunu göstermesini umuyoruz” diye konuştu. Tören alanında görev yapan kadın polislerden bazıları da başörtüsü ile görüntülenirken, bazı kadın sunucular da ekrana başlarını örterek çıktı.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in katliamın hemen ertesi gününde bir camiyi başörtüsü ile ziyaret etmesi dayanışma sembolü olarak övgü toplamıştı. Bununla birlikte, kampanyaya sosyal medyadan tepki gösterenler de oldu.

 
Kaynak : (Aynur Tekin – Christchurch / Duvar)

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.