DEM Bitlis Belediye
Losev

Yeni Dinozor Türü Keşfedildi

Videoyu Aç Yeni Dinozor Türü Keşfedildi
A
a

Amerikalı bilim insanları yeni bir dinozor türü keşfettiklerini açıkladı.

Anzu Wylie adlı türün fosilleri 66 milyon yıl önce dinozorların nasıl yok olduğu ile ilgili yeni ipuçları veriyor.
 
Fakat bu yeni tür, dinozorların genel görünümünden biraz farklı.
 
'Cehennemden Tavuk' takma isimli kuşa benzeyen dinozorun kemikli bir ibiği ve gagaya benzer bir ağzı var. Kuyruğu ise kertenkeleyi andırıyor.
 
Yeni tür, Amerika Birleşik Devletleri'nde Güney ve Kuzey Dakota'da toplanan üç farklı iskelet kalıntılarından bulundu.
 
Washington'daki Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nden omurgalılar taşılbilim sorumlusu Hans Sues, Anzu'nun iskeletinin kemiklerinin yüzde 80'nine ulaştıklarını belirtiyor.
 
Sues, daha önce böyle bir dinozor türünün olduğunu tahmin ettiklerini, fakat yeni kemikler sayesinde yapısının ayrıntılarına ve yaşam bilgisine sahip olduklarını dile getiriyor.
 
Sues, dinozorlar için bile Anzu'nun tuhaf bir yapısı olduğunu söylüyor.
 
"Kafa kısmı sıra dışı şekilde uzun. Kafası ibikli, keskin köşeli kocaman gagası, tuhaf sürgülü çene eklemleri var. Bunlar bitkileri ve etleri parçalamak kullanılabileceğini gösteriyor," diyor Sues.
 
Dinozor çeşitliliği 
 
Küçük bir araba büyüklüğündeki dinozorun üst kol bölgesi tüylü ve ucu ise pençe şeklinde. Bu yeni tür Oviraptorosauria dinozor grubuna giriyor. Bu türle ilgili kanıtların büyük kısmı Orta ve Doğu Asya'daki fosillerden elde edildi.
 
Anzu ise Oviraptorosauria ailesinin Kuzey Amerika'da bulunan ilk üyesi. Bu yeni türün bulunduğu bölge daha önce Kuzey Amerika'da birçok fosilin çıkarıldığı Türkçesi ''Cehennem Deresi'' olarak çevrilen Hell Creek bölgesi.
 
Araştırmacılar yeni dinazor türüne bu ilginç görünümü ve bulunduğu yer nedeniyle Cehennemden Tavuk takma ismini verdi.
 
Uzmanlar için bu bölge oldukça önemli. Bu alan asteroit çarpması sonrası dinazorların yok olmasından hemen önce Kretase Dönemi'nin son iki milyon yılında oluştu.
 
Birçok araştırmacı iklim değişikliği nedeniyle dinozorların çarpışmadan önce giderek yok olduğunu düşünüyor. Fakat Dr. Sues ve ekibine göre ise Anzu'nun keşfi birçok türün evrimselleştiğini ve dinozor topluluğunun artarak farklılaştığını kanıtlıyor.
 
Dr. Sues dinozorların büyük çarpışmaya kadar çok büyük bir çeşitlilik içinde olduğunu söylüyor.
 
Şu ana kadar binlerce dinozor türü tespit edildi. Hell Creek bölgesi gibi kazılardan çıkan verilerle binlerce yeni tür ise keşfedilmeyi bekliyor.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.