Op. Dr. Alur, güneşte uzun süre kalınmasının damarları olumsuz etkilediğini vurgulayarak, doğrudan güneş temasından kaçınılması gerektiğini söyledi. Sıcak havanın varisli damarların daha fazla genişlemesine, kan birikmesine ve bu durumun bacaklarda ağrı, yanma, kaşıntı, ödem ile damarların belirginleşmesine neden olduğunu ifade etti.
Varis hastalarının yaz aylarında yaşam kalitelerinin düştüğünü dile getiren Alur, bu dönemde alınacak basit önlemlerle şikayetlerin hafifletilebileceğini belirtti. Gölgelik alanlarda bulunmak, bacakları serin tutmak ve mümkün olduğunca dinlenmeye özen göstermek alınabilecek tedbirler arasında yer alıyor.
Alur, varis hastalarının sıcak havalarda uzun süre güneşte kalmaması, doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınması ve varis tedavisini aksatmadan devam ettirmesi gerektiğini söyledi.
"Yazın artan sıcaklıklar varis şikayetlerini tetikliyor"
Yaz mevsiminin gelmesiyle havaların ısınmaya başladığını söyleyen Alur, "Sıcaklıkların gelmesiyle beraber varis şikayetlerinde artışlar başladı. Sıcaklıkların etkisiyle varis damarlarında genişleme, kan birikme, bacak ağrısı, bacakta yanma, ödem, damarlarda belirginleşme ve kozmetik bir takım problemler oluşabilir. Bu nedenle varis hastalığı olanlar, yaz mevsiminde 15-30 dakikadan uzun süre güneşte durmamalarını ve direkt güneşle temas etmemelerini tavsiye ediyoruz." ifade etti.
"Uzun süre güneşte kalmak varis rahatsızlıklarını kötüleştiriyor"
Varis hastalarının özellikle yaz aylarında uzun süre güneş altında kalmamaları gerektiğini belirten Alur, "Varisi olanlar uzun zaman güneşte kalırlarsa kişinin bacak damarlarında sıcağın etkisiyle daha fazla kan birikir. Damar genişlemesi meydana gelir. Varisli damarlar geniş olduğundan dolayı, sıcağın etkisiyle bu damarlar daha da genişleyeceği ve içinde fazla kan birikeceği için bacak ağrısı, yanma, kaşıntı ve huzursuzluk gibi bir takım olumsuz şikayetlere neden olabilir" dedi.
"Varis hastalarına yaz aylarında sıcaklık uyarısı ve koruyucu öneriler"
Varis hastalığı olan kişilere yazın sıcakta fazla durmamalarını ve mümkünse herhangi bir suya girmeleri tavsiyesinde bulunan Dr. Alur, "Varis hastalığı olanların sıcakta fazla durmamalarını, herhangi bir suya girmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü varis, sıcaklığı sevmez, tam tersi soğuğu sever. Bu nedenle uyarıları dikkate alalım. Sıcak havalarda dışarı çıkmanız gerekiyorsa mutlaka şapka kullanılmasını, gölgelik yerlerde bulunulmasını ve güneşle doğrudan temastan kaçınılmasını tavsiye ederim. Kullandıkları varis ilaçları varsa, ilaçlarına devam etmelerini öneriyoruz. Özellikle kapalı alanlarda varis çoraplarını giymelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.