Losev

Yadigar Ejder

A
a

Yadigar Ejder (kuzu) 1947 Tarihinde doğdu. Türk sinemasının unutulmaz yüzlerinden olan Ejder Türk milleti tarafından unutuldu. Yüzlerce filmde rol alan yeşilçamın gözlere aşina oyuncusu Yadigar Ejder soğuk bir kış günü 1992 tarihinde Taksim parkında donarak ölmüştür.

Nam-ı diyar Mazlum'u yani Yadigar Ejder'i tanımayanımız yoktur. Gerçek adı Yadigar Kuzu'di. Arkadaşlarının deyimiyle "Ayı Yadigar". 21 yıl önce 14 Ocak 1992'de Taksim Parkı'nda sabah temizliği yapan çöpçüler, bir bankın üzerinde donarak ölmüş dev bir adamın cesedini buldular. Soğuktan kaskatı kesilmiş bulunan bu beden bir aktöre aitti. Üstelik bine yakın filmde rol almış, fizik olarak Yeşilçam'da benzeri bulunmayan bir oyuncuya, Yadigar Ejder'e...

1000 film çevirmişti ama cebinde 5 parası yoktu. Kirasını ödeyemediği için, evinden çıkarılmıştı. Belli ki, o soğuk gecede sığınabilecek tek bir dost kapısı da yoktu. Taksim Parkı'ndaki bir bankta kendisini bekleyen Azrail'in kollarına uzanıverdi, çaresizce. Kemal Sunal'ın neredeyse bütün filmlerinde rol almıştır.

Henüz 45 yaşındaydı. Sivaslı'ydı. Her filminde o dayak yerdi, biz gülerdik. 1000 film, dile kolay, her filmde bir yumruktan 1000 yumruk yapar. Bu sahte yumruklar Yadigar Ejder'e vız geldi, ancak kaderin sillesi kolayca yıkıverdi.

1000 film çevirmişti ama cebinde 5 parası yoktu. Kirasını ödeyemediği için, evinden çıkarılmıştı. Belli ki, o soğuk gecede sığınabilecek tek bir dost kapısı da yoktu. Taksim Parkı'ndaki bir bankta kendisini bekleyen Azrail'in kollarına uzanıverdi, çaresizce...

Bu olayın üzerinden tam tamına 20 yıl geçti. Yeşilçam bu olayın öncesinde ve sonrasında çok dram gördü. Bizi güldüren, ağlatan, kızdıran, sevindiren, tüm duygularımızı harekete geçiren birçok sinema emekçisi yaşama kahrederek veda etti. Ancak gerçek soyadıyla "Kuzu" gibi bir adam olan Yadigar'ın trajedisinin benzeri hiçbir zaman yaşanmadı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.