DEM Bitlis Belediye
Losev

Vicdani Retçi Tarhan’a Hapis ve Para Cezası

Videoyu Aç Vicdani Retçi Tarhan’a Hapis ve Para Cezası
A
a

Sivas Askeri Ceza Mahkemesi, AİHM’in Türkiye’yi mahkum eden kararına rağmen vicdani retçi Mehmet Tarhan’a 15 ay hapis ve 9.000 lira para cezası verdi. Tarhan, kararı Yargıtay’a taşıyacak.

Sivas Askeri Ceza Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclis üyesi de olan vicdani retçi ve LGBTİ aktivisti Mehmet Tarhan hakkında 2005’te açılan davada “emre itaatsizlik” suçlamasından 15 ay hapis cezası ve 9.000 TL para cezası verdi.

Sivas Askeri Ceza Mahkemesi verdiği karar ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Mehmet Tarhan’ın başvurusu sonucu Tarhan’ın haklarının ihlal edildiği kararını dikkate alınmamış oldu.

Kararı KaosGL.org’a değerlendiren Tarhan, “Sivas Askeri Ceza Mahkemesi bu kararla birlikte hem Anayasa’yı hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını tanımadığını göstermiş oldu. Karara ilişkin Yargıtay’a gideceğiz” dedi.

Ne olmuştu?

Mehmet Tarhan, 2001 yılında askerlik yapmayı reddetmiş ve vicdani reddini açıklamıştı.

2005 yılında ise zorla askere alınmış, hakkında “emre itaatsizlik”ten iki ayrı dava açılmış, askeri hapishanede tutuklu bulunduğu süreçte kötü muameleye maruz kalmıştı.

Tarhan askerlik yapmayı reddetmesine rağmen, eşcinsel kimliğinden ötürü Anayasa’ya ve AİHM’e aykırı bir şekilde fiziksel muayeneye sokulmak istenmişti.

25 Mayıs 2005 tarihli bir tutanağa göre, Tarhan’ın saç ve sakalının kesilmesine karşı çıkması sonucunda yedi asker tarafından zor kullanılarak saç ve sakalı kesilmiş, Tarhan o gün yedi veya sekiz asker tarafından yere yatırıldığını ve üstüne çıkılarak saç ve sakalının kesildiğini, bundan dolayı vücudunun çeşitli bölgelerinde bereler, sıyrıklar ve ağrılar meydana geldiğini ifade etmişti. Tarhan, aynı tarihte yirmi sekiz gün sürecek bir açlık grevine başlamıştı.

Tutuklu kaldığı süreçte yaşananlar ve vicdani ret hakkına ilişkin Tarhan’ın AİHM’e yaptığı başvuruda ise AİHM düşünce, vicdan ve din özgürlüğünün demokratik bir toplumun temellerinden olduğunu belirterek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğine karar vermişti.

AİHM, Türkiye’yi 10 bin Avro tutarında manevi tazminat cezasına çarptırmıştı.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.