Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdürlüğü tarafından Nemrut Krater Gölü civarına vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla doğaya uyumlu bazı tesislerin yapılması için ihale yapılmış ve bir müteahhit firma Nemrut Krater Gölü'nde işe başlamış, ancak yükümlüklerini yerine getirmeyerek uygunsuz ve kötü bir yapılaşmaya sebep olduğu tespit edildiği için Bitlis Valiliği'nce iş durdurulmuş, Nemrut Krater Gölü kıyısına dökülen beton yapının kısa sürede sökülüp kaldırması, bölgenin eski doğal haline geri getirilmesi kararı alınmıştı. İki ay önce alınan kararla durdurulan betonarme çalışmanın tekrar başlatılmasına doğaseverler tepki gösterdi.
Van Gölü ve çevresindeki tarihi ve doğal mirasların korunmasına yönelik çalışmalar yürüten Vangölü Aktivistleri Derneği yöneticileri, Nemrut Dağı'na giderek, Nemrut Kalderası içerisinde yapılan beton yapıyı inceledi. Beton yapıyı inceleyen doğaseverler, doğal öneme sahip ve Yeryüzü Cenneti olarak adlandırılan alanın beton dökülerek katledildiğini belirttiler.
Betonarme yapıyla doğanın bozulmasına tepki gösteren Vangölü Aktivistleri Derneği yöneticileri, seslerini duyurmak amacıyla Nemrut Kalderası'nda basın açıklaması yaptı.
Gazetecilere konuşan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkan Yardımcısı Serkan Seyyahoğlu, 'Şuanda Nemrut Kalderası'ndayız. Burası Doğu Anadolu Bölgesi'nde en önemli turizm akreditasyonunun aktif olduğu noktalardan bir tanesi. Özellikle bahar aylarında ziyaretçi yoğunluğu var ve yıl boyunca çok sayıda turist ağırlıyor. Buranın doğasına beton dökülmesine tepki göstermek amacıyla bugün buraya geldik. Beton dökülen alan tabiat anıtı, turizm alanı, birinci derecede doğal sit alanı ve Ramsar alanı, yani uluslararası öneme sahip sulak alan statüsünde bulunan bir yer. Aynı zamanda UNESCO'nun da küresel jeopark ağına dahil edilmesi için yapılan başvuru ve çalışma süreci de vardı. Şuan yapılan yapı buranın doğasına zarar verdiği gibi, bu statüyü de ortadan kaldırıyor. Biz halk olarak tepkiliyiz, o yüzden bugün buradayız. Bu yapılan yapı kesinlikle kabul edilemez. Buranın doğasına uygun, buranın tabiatına uygun bir yapı alanının yapılması lazım. Şuan 100 metrekarelik bir alan olarak burası yapılıyor, ama bunun devamı olacak. Biz buranın geleceğini düşündüğümüz için tepkimizi ortaya koyuyoruz. Bu kaldera çok özel bir yer ve bu özel yerin doğasının tahribe uğradığını görüyoruz. Buradan il turizm müdürlüklerine, milli parklara ve yetkililere sesleniyoruz, lütfen bu çirkin yapıyı buradan kaldırın. Buranın statüsüne uygun doğal, taşlardan veya ahşaptan, artık hangisini uygun görüyorsanız, doğaya uygun bir yapı yapın ve bu beton yapıyı buradan kaldırın' dedi.
Açıklama yapan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkan Yardımcısı Ali Emrah Dağer ise, şunları söyledi;
'Bugün Nemrut Kalderası'ndayız, yani bilinen ismiyle Yeryüzü Cenneti. Burayı turizme kazandırmak için çalışmalar yürütüyoruz ve bu amaçla çok sayıda etkinlik düzenledik. Nemrut Kalderası Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) Projesi kapsamında mükemmeliyet ödülü almış bir konuma sahiptir. Bilindiği gibi Nemrut Dağı zirvesinde kalderası ve kaldera içerisinde krater gölleri olan, güzellikleri olan doğal yaşam alanıdır. Arkamda gördüğünüz yer Ilık Göl ve çevresinde tuhaf beton yapılan yapılıyor. Burada betonarme inşaat yapıları yapılıyor. Biz buna kesinlikle karşıyız, burada betondan yapılan her şeye karşıyız. Çünkü burası birinci derece sit alanı ve milli park olduğu için kanuna göre beton dökülemez. Burandan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne seslenmek istiyor ve bu hatadan dönülmesini istiyoruz. Daha önceden valilik kanalıyla durdurulan ve soruşturma başlatılan alana yapılan betonarmeyi kabul etmiyoruz. Vangölü Aktivistleri olarak buna karşıyız.'
Vangölü Aktivistleri Derneği Genel Sekreteri ve Tatvan Temsilcisi Maşallah Özel de, 'Burada gördüğünüz betonarme yapılar buranın doğasına, tabiatına aykırı. Burası birinci derecede sit alanı ve buradaki çirkin beton enkazını hepimiz görüyoruz. Burası bize atalarımızdan ve dedelerimizden miras bırakılmadı ki dilediğimiz gibi biz de kullanıp, gelecek nesillere harap bir şekilde bırakalım. O yüzden bu beton yapının bir an önce kaldırılması ve buradaki doğal yapının eski haline getirilmesini istiyoruz. Daha önce valilik bu çalışmayı durdurmuştu ama ne olduysa bilmiyorum, bu yapılaşma tekrar devam etmeye başladı. Burası en doğal haliyle gelecek nesillere bırakılması amacıyla korunması gerekiyor. Bu tür öneme sahip yerlerde, dünyadaki örneklere bakarsak doğaya uygun yapıların nasıl inşa edildiği ve tabiata zarar vermeden çalışmaların yürütüldüğünü görürüz. Burada yapılaşma olacaksa, buranın doğasına uygun yapı olması taraftarıyız' diye konuştu.