Losev

Van Gölü havzasındaki 20 yıllık afet Kodu sorunu çözüldü

Videoyu Aç Van Gölü havzasındaki 20 yıllık afet Kodu sorunu çözüldü
A
a

Bitlis ve Van İllerini kapsayan Van Gölü havzasındaki yerleşim alanlarında 20 yılı aşkın bir süredir devam eden "afet kodu" sorunu 1653,00 metre kotuna çekilerek çözüldü.

Bakanlar kurulunun 20/02/2017 tarihli kararı ile Afet kodu 1655,00 metreden 1653,00 metreye indirilerek Resmi Gazete'de yayımlandı.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Van Gölü çevresindeki 1652,00 metre kotu altında kalan alanlar afete maruz bölge sayılacak.

Kararda, 1652,00-1653,00 metre kotları arasında kalan mevcut yapıların muhafaza edilerek yeni iskan verilmeyeceği belirtildi.
Ayrıca 1653,00 metre kotu üzerinde inşa edilecek yapılarda ise taban kotu ile bina ve otopark gibi giriş kotlarının 1653,00 metrenin 1,00 metre üzerinde olacak şekilde planlandığı kaydedildi.

Söz konusu kararla 8 Haziran 1995 tarihli ve 95/6925 sayılı Bakanlar Kurulu kararı da yürürlükten kaldırıldı.

Tatvan ilçesi başta olmak üzere Van Gölü havzasında 20 yılı aşkın bir süredir devam eden “afet kodu” sorunun çözülerek Resmi Gazete'de yayınlandığını belirten Başkan Aksoy, “Bilindiği gibi Tatvan ilçemiz ve Van Gölü havzası 1995 yılında gölün yükselmesi sonucu afet kapsamına alınmıştı. Yaklaşık 20 yıldır bölgemiz 1655 metre kotuyla afet bölgesi olarak ilan edilmişti. Zaman içerisinde göl çekildi, ancak afet kodumuz 1655 olarak sabit kaldı. Bu kodun 1655 olarak sabit kalması birçok vatandaşımızın yapı ve ikamet izni alamamasından kaynaklı bir mağduriyete sebep oluyordu. Bizde bu mağduriyetin giderilmesi noktasında yaklaşık 3 yıldır milletvekillerimizle birlikte çalışma yapıyoruz. Bunun neticesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ilgili tüm birimlerin katılımıyla bir dizi toplantı gerçekleştirmiştik. Yapmış olduğumuz toplantı neticesinde afet kodu ve yaşanan sıkıntıları bu toplantıda masaya yatırdık. Toplantı neticesinde afet kodunun düşürülmesi noktasında bir fikir birliğine varıldı.

Şu anda 1655 olan afet kodu Bakanlar Kurulu kararı ile 1653 bandına düşürülmüş durumda. Yeni kod seviyesi, 1652 - 1653’te olan çoğu mahalle ve vatandaşımızın mağduriyetini giderecek bir kod seviyesidir. Daha ötesi zaten kıyı kenar çizgisine katılıyor. Bu kararın çıkmasıyla yıllardır devam eden büyük bir sorun çözülmüştür.Yaklaşık 20 yıldır bu müjdeli haberi bekleyen vatandaşlarımıza duyurulur. Bizde belediye olarak vatandaşlarımızın gerek yapılarını yapma ve gerekse onarma konusunda gereken kolaylığı sağlayacağız. Ancak vatandaşlarımız sahile yakın alanlardaki yapılarını yaparken biz buralarda herkesin göl manzarasından istifade etmesi adına çok katlı yapıların yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Burada yapılacak olan yapılar ancak plan ve proje dahilinde kademeli olarak yapılmasına müsaade edilecek” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GÖLÜ OLAN VANGÖLÜ’DE ARTIK KİRLENMEYECEK”

Afet kodu sorununun çözümüyle birlikte Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’ndeki kirliliğin de önüne geçileceğini kaydeden Başkan Aksoy, “Afet kodu sorunu nedeniyle birde Van Gölü’ne akan bir kanalizasyon sorunumuz vardı. Bu akıntı gölü kirletiyor ve çevreye kötü kokular yayılmasına neden oluyordu. Dolayısıyla yine afet kodu sorunu nedeniyle Van Gölü’ne akan bu kirliliğin önüne geçemiyor ve bununla ilgili yatırımlar da yatırım programlarının dışında kalıyordu. Afetin kalkmasıyla birlikte Van Gölü’ne direk akan kanallarında yeni ihalesi yapılan kanalizasyon ve iç suyu işimizin içinde değerlendirerek en azında göle akan bu kirli atıkları da arıtmaya verme imkanına da kavuşmuş olacağız. Bu sayede yıllardır afet kodu sorunu nedeniyle kirlilikle yüz yüze kalan Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün de artık kirlenmesinin önüne geçmiş olacağız” şeklinde konuştu.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.