İsrail hapishanesinde tutulan 39 Filistinli serbest bırakıldı İsrail hapishanesinde tutulan 39 Filistinli serbest bırakıldı
Geçtiğimiz hafta sonu başlatılan ve Slavyansk kentinin geri alınması sonrası devam eden Ukrayna ordusu harekatı halen Rus isyancıların yoğun olduğu Donetsk ve Luhansk kentleri çevresinde yoğunlaşmış durumda. Ukraynalı yetkililer, Donetsk kentindeki çatışmaların daha ziyade uluslararası havaalanı çevresinde yaşandığını duyurdular. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, askeri harekatın 'ikinci aşamasının' buradaki büyük şehirler çevresinde başladığı kaydedildi.

İsyancı lider ve 'Donetsk Halk Cumhuriyeti' adlı oluşumun lideri Aleksander Boroday da, çatışmaların yoğunlaştığını doğruladı. Rus gruplardan yapılan açıklamalarda da, Ukrayna ordusuna oranla daha az teknik donanıma ve ağır silaha sahip olmalarına rağmen mevzilerini kaybetmedikleri bilgisi verildi.

Ukraynalı bir askeri yetkili, dün yaşanan çatışmalarda Donetsk kenti çevresinde 25 Rus militanın öldürüldüğünü iddia ederken, Rus isyancılar ise Ukrayna ordusunun Luhansk'taki asker kaybının 50 olduğunu savundular. Yerel kaynaklar da, her iki kentteki çatışmalardaki ölü sayısının onlarca olduğunu bildiriyor.

Öte yandan, sınırda bulunan Rus ordusuna ait bir kontrol noktası Ukrayna ordusunun harekatı sırasında saldırıya uğradı. Reuters ajansı, Rusya'nın konu ile ilgili olarak Ukrayna yönetimine rahatsızlığını ilettiğini duyurdu.

Batı yanlısı Ukrayna yönetimi ile Rus silahlı gruplar arasındaki çatışmaların durmasına yönelik 'çabalar' da devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan açıklamada, François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Rusya lideri Vladimir Putin'e baskı yaparak, isyancıları Kiev ile müzakereye zorlamasının istendiği kaydedildi. Açıklamada, her iki liderin Putin'den Ukrayna-Rusya sınırının Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) tarafından izlenmesi ile Rus grupların elindeki esirlerin serbest bırakılmasını istedikleri de belirtildi.

Avrupa Birliği (AB) ise dün yaptığı açıklamada, daha önceleri Rusya'ya yönelik olarak devreye konulan yaptırımlar listesini genişlettiğini duyurmuştu. Yaptırımlar kapsamında, Ukrayna'nın doğu bölgelerinde etkin olan isyancı Rus grupların liderlerine AB'ye seyahat yasağı getirilmesi ve banka hesaplarının dondurulması gibi önlemler alınacağı bildirilmişti.