Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden Bitlis’in Ahlat ilçesinde yemeklik ve tohumluk patates hasadı başladı. İlçede bu yıl yaklaşık 30 bin dekar alanda ekimi yapılan yemeklik patatesten 120 bin ton ürün alınması hedefleniyor.
Ancak hasat döneminde etkili olan yağışlar, çiftçilerin çalışmalarını zorlaştırdı. Tarlalarda oluşan çamur nedeniyle hasat faaliyetlerinde aksamalar yaşanırken, üreticiler şiddetli soğuklar başlamadan ürünlerini toplayıp depolara ulaştırmak için yoğun mesai harcıyor.
Yağışlar Patates Hasadını Geciktirdi
Ahlat Ziraat Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirden, ilçede yaklaşık 30 bin dekar alanda patates üretimi gerçekleştirildiğini ve bu yıl 120 bin ton civarında rekolte beklediklerini belirtti.
Ahlat’ta yetiştirilen patateslerin çevre illerin yanı sıra Türkiye’nin birçok bölgesine, zincir marketlere ve yurt dışına gönderildiğini ifade eden Demirden, şunları söyledi:
“Yaklaşık olarak 30 bin dekar alandan 120 bin ton verim beklemekteyiz. Hasat ettiğimiz patatesleri çevre illere, yurt dışına ve zincir marketlere göndermekteyiz. Türkiye’nin hemen hemen her iline patates sevkiyatımız vardır. Yağışlardan dolayı bu yıl patates hasadımız biraz aksamakla birlikte yaklaşık 15 günlük bir işimiz kaldı. Yağışlardan dolayı bu sene bayağı bir çiftçimiz mağdur oldu”
Üretici Verimden Memnun, Yağışlardan Şikâyetçi
Ahlat’ta patates yetiştiriciliği yapan İrfan Ak da bu yıl ürün veriminden memnun olduklarını ancak yağışların hasat sürecini uzattığını söyledi.
Kendisine ait 500 dönümlük arazide patates üretimi gerçekleştirdiğini belirten Ak, yaklaşık 2 bin 500 ton ürün elde ettiğini ifade etti.
Ak, “Bitlis’in Ahlat ilçesinde çiftçilik yapıyorum, patates üreticisiyim. Bu sene hasadın sonuna doğru geldik. Yağışlardan dolayı biraz işimiz uzadı. Verim olarak bu sene memnunuz. Ben 500 dönüm yer ektim, yaklaşık 2 bin 500 ton patates aldım. Şu an patateslerimiz depoda. Satışlarımıza birkaç gün içerisinde başlayacağız” diye konuştu.






