Deloitte Türkiye'nin yayımladığı rapora göre, Türkiye'de üretken yapay zeka kullanım oranı son bir yılda 11 puan artarak %52'ye ulaştı. Bu oran, küresel ortalama olanın %42'nin üzerinde seyrediyor. Raporda, Türkiye'deki kullanıcıların yapay zekayı ve çok kişisel silahlarla (%72), eğitim için (%51) ve iş yerinde değişim artışı için (%34) kullanıldığı belirtiliyor.
İstanbul Yapay Zeka Kullanımında Önde
Anket gösterimine göre, Türkiye genelinde yapay zeka bilgilendirme ve kullanım oranı İstanbul'da %77 ile en yüksek seviyede mevcut. Ayrıca, yaşlandırma yapay zeka kullanımları ayrıştırılarak gözlemlendi. Kullanıcılar arasında en popüler yapay zeka modelleri ChatGPT, Gemini ve MyAI (Snapchat) olarak sıralandı.
Üretilen yapay zeka kullanıcılarının %12'si bu şekilde her gün çalışırken, %37'si haftada bir, %18'i ayda bir ve %33'ü daha seyrek kullanıyor. Yapay zekayı sık kullanmayanlar, performans, veri güvenliği ve kullanım zorluklarını en büyük endişeler olarak dile getiriyor.
İş Yerinde Yapay Zeka Kullanımı Yaygınlaşıyor
Türkiye'de iş amaçlı yapay zeka kullanım oranı %34 olarak belirlenirken, bu grup %61'i yapay zeka araçlarını yoğun şekilde iş yığınlarına entegre ediyor. Yapay zekanın iş profilleri en yaygın kullanım alanları listeleniyor:
- Bilgi arama – %58
- Fikir Üretmek – %47
- Yazılı içerik oluşturma – %43
- Çeviri yapma – %40
- Metin özetleme – %34
- Veri Analizi – %31
- Görsel ve sunum hazırlama – %30
Araştırmaya göre, Türkiye'deki pazarlamanın %47'si üretken yapay zeka eğitimi teşvik ederken, insanlara yönelik eğitim sağlama konusunda %74 oranında yetersiz kalıyor.
Öte yandan bireysel kullanıcılar, profesyonel yapay zeka araçlarına ücret ödeme oranı %23,5 ile küresel ortalama olan %17,5'te yer alıyor. Şirketleri tarafından yapay zeka kullanımı teşvik edilen kişiler arasında bu oran %27'ye ulaşıyor.
“Yapay Zeka, Yeni Bir İşbirliği Alanı Yaratıyor”
Deloitte Türkiye Teknoloji ve Dönüşüm Hizmetleri Lideri Hakan Göl , açıklamada yapay zeka bilgilendirmenin Türkiye'de hızla arttığını vurguladı. Göl, "Dijital dünyada yeni bir işbirliği alanı olarak öne çıkan yapay zeka, küresel çapta yeni bir dönem kapısını aralıyor." tasarruf kullanıldı.
Ancak Türkiye'de geçici ve kullanım artışına rağmen, grupta bulunanların yapay zeka kullanmadığını belirten Göl, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Yapay zekanın özellikle oyuncuların iş parçalarının paylaşılması ve verimlilik oranları oldukça önemli. Katılımcıların aralıklarında üretken yapay zeka toplantıları yaptığını belirtiyor, ancak insanların bu araçları daha verimli kullanabilmesi için eğitim olanaklarının geliştirilmesi gerekiyor."
Raporda ayrıca genetik bağlantılı video (SVOD) hizmetleri, ikinci el cihaz tercihleri, sosyal medya aracılığıyla alışveriş programları ve internet bağlantı hızları gibi uygulamalarla yer verildi.