Mahmut TOPRAK / Muhammed ÇALIŞKAN

MAHMUT TOPRAK 1 Aralık 1992 yılında Ş.urfa’da doğdu ilk, orta ve lise eğitimini Ş.URFA da tamamladı. 2011 yılında Bitlis Eren Üniversitesi sağlık yüksekokulunu kazandı, halen Bitlis Eren Üniversitesi 4.sınıf öğrencisi olarak eğitim hayatına devam etmektedir… MUHAMMED ÇALIŞKAN 5 Ocak 1993 yılında Ş.urfa’da doğdu ilk, orta ve lise eğitimini Ş.URFA da tamamladı. 2011 yılında Bitlis Eren Üniversitesi sağlık yüksekokulunu kazandı, halen Bitlis Eren Üniversitesi 4.sınıf öğrencisi olarak eğitim hayatına devam etmektedir…

Toplumun, seçim ve kaygan zemin

Yeniden bir seçim geçirdik, sonuçları konuşuldu, tartışıldı ve herkes gerekli durumun, her türlü analizini yaptı.

A
a

Net olan ve kesin bir şeyi söylemek gerekir: ‘Bu, Ak partinin büyük bir oy oranı ile kazandığı zaferdi ve buna herkesin saygı duyup kabul etmesi gerekir.’

Önemli olan bundan sonraki sosyolojinin beklentisi, Ak partinin vereceği ve taahhüt ettiği şeyleri yapması, aslında bütün partilerin görmesi gereken şey; Toplumun garanti olan şeyleri ve somut olan, eldeki durumları satın aldığıdır.

İstikrarsızlık üzerinden bir faydacılık stratejisi ile hareket eden ve bu stratejileri mevcut durum üzerinden sıkıştırmış olan, her türlü durum karşısında risk almadan, daha garantici olmak isteyen partilerin yanlışlarını görmeleri gerekir.

Ülkemizdeki normalleşmenin sağlanabilmesi, geniş tabanlı ve birbirine zıt olarak görülen partilerin, birbirlerine karşı takınacak durum ile meydana geleceğini bilmek gerekir. Hiç vakit kaybedilmeden yeni anayasa için ortak konsensüs oluşturulup toplumun beklentilerini karşılamak gerekir.

Çok önemli olan, ÇÖZÜM SÜRECİ, BAŞKANLIK SİSTEMİ VE YENİ ANAYASA konuları bizleri yakın zamanda meşgul edecek görünüyor. Çözüm süreci, Suriye üzerindeki konjonktür ile doğrudan ilişkili pozitif yada negatif olarak Türkiye’ye yansıması olacaktır.

Başkanlık sistemi ve yeni anayasa konuları net ve berrak bir şekilde Ak parti tarafından topluma anlatılırsa daha geçişkenli bir durum ve toplumun tavrının nasıl olacağını da net olarak gösterecektir.

HDP kaybettiği oylara rağmen meclise girmeyi başardı. Aslında Haziran seçimlerinde yakaladığı ve toplumun benimsediği HDP ile daha sonraki oluşan mevcut durum ile alakalı olarak bağlantısını kestiği için, bu kaybı yaşadığı söylenebilir.

Bunun yanında bir çok etken sıralanabilir ama sonuçta halkın benimsediği sükunet ortamına ve şiddet ile arasına net bir mesafe koymaması olarak okunuyor. Bundan sonra söylem ile birlikte fiili olarak yapacakları HDP’nin geleceğini görebileceğiz, HDP de işinin daha da zor olduğunu bilmektedir.

Gerçek manada Türkiye sosyolojisi, sizin yapılan hatalar üzerinden giderek, hiçbir strateji geliştirmeden yola devam etmeniz, belli süreden sonra seçmen gözünde de pozitif enerjiliğini yitiriyor. Bu eğer görülürse daha da farklı sonuçların çıkacağına tanık olabiliriz.

Umutlu olmak her zaman kazançtır ve bundan sonra olacakların ve olması gerekenlerin bütün insanların hakikat ipine sarılmaları ile olabileceğini söylememiz gerekir. Çünkü döndüğümüz yön ile gittiğimiz yer her zaman aynıdır bu ayrılık ve gayrılık niye?

Savaş ortamını sağlayıcı her türlü etkenin ortadan kaldırılması mutlak suretle önemlidir. Bundan dolayı, yüzde ellilik bir oy kitlesi ile bundan sonra yapılacak olanlar daha da farklı bir zeminde olacağımızı gösterecektir.


arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.