16 İlde Geniş Çaplı Uyuşturucu Operasyonu: 59 Gözaltı 16 İlde Geniş Çaplı Uyuşturucu Operasyonu: 59 Gözaltı

Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024 yılı hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerini açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2024 yılı bitkisel üretim 1. Tahmin verilerinin de paylaşıldığı açıklamada, hububat grubunda geçen yıla göre ortalama yüzde 5,4 oranında bir azalış beklendiği belirtildi.

Buğday Üretiminde Azalış Bekleniyor

Buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 4,5 azalarak 21 milyon ton olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Hububat hasadının şu anda ülke genelinde yaklaşık yüzde 5 seviyelerinde olduğu bildirildi. 14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren üreticilere depolama imkanı sağlamak amacıyla TMO'ya ürün teslim alınmaya başlandığı vurgulandı.

2024 Hububat Alım Fiyatları

TMO, piyasaları yakından takip ederek 2024 yılı hububat alım fiyatlarını ve fark ödemesi desteklerini şu şekilde belirledi:

  • Makarnalık Buğday (2. Grup): Ton başına 10,000 TL
  • Ekmeklik Buğday (2. Grup): Ton başına 9,250 TL
  • Arpa (2. Grup): Ton başına 7,250 TL

Fark Ödemesi Destekleri

Bakanlık tarafından Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere sağlanacak fark ödemesi destekleri:

  • Buğday: Ton başına 1,750 TL'ye kadar
  • Arpa: Ton başına 750 TL'ye kadar

Bu desteklerle birlikte üreticilerin eline geçecek toplam tutar:

  • Makarnalık Buğday: Ton başına 11,750 TL
  • Ekmeklik Buğday: Ton başına 11,000 TL
  • Arpa: Ton başına 8,000 TL

Gübre, Mazot ve Sertifikalı Tohumluk Desteği Devam Ediyor

Ayrıca, üreticilere gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edecek. Ürün bedeli ödemeleri, 45 gün içinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yatırılacak.

Dış Ticaret Tedbirleri

Üreticilerin hasat döneminde arz yoğunluğundan kaynaklanan fiyat düşüşlerinden etkilenmemesi, ihracat için gerekli hammadde tedarikinin yurt içi üretimden karşılanması ve piyasa istikrarının sağlanması amacıyla Ticaret Bakanlığı ile birlikte bazı dış ticaret tedbirleri alındı:

  • Kati Un İhracatı: 2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan ve yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakıldı.
  • Buğday ve Arpa İhracatı: Ekmeklik/makarnalık buğday ve arpa ile bunların kırıkları dahil ihracatı, TMO'dan uygunluk almak şartıyla kontrollü olarak serbest bırakıldı.
  • Buğday İthalatı: Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı, 21 Haziran 2024'ten geçerli olmak üzere 15 Ekim 2024 tarihine kadar durduruldu. Bu durdurma işlemi, piyasa şartlarına göre daha ileri bir tarihe de ötelenebilecek.

TMO, alımlara ilişkin detaylar ve diğer ürün fiyatları ile ilgili açıklamalarını önümüzdeki günlerde yapacak. Bu kararlar, üreticilerin desteklenmesi ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıyor

Kaynak: (İLKHA)