Losev

Tıp'ta Yeni Buluş!

Videoyu Aç Tıp'ta Yeni Buluş!
A
a

ABD’de yapılan yeni deneyler ile AIDS’e yol açan HIV virüsünden korunmayı sağlayacak bir önleyici aşı geliştirildi.

New York Rockefeller Üniversitesi’nden Doktor David Ho, Science dergisinde yayınlanan makalesinde, pre-ekspozisyon profilaksi adlı tedavi yöntemi sayesinde, AIDS’e yol açan HIV virüsünü kapma riski olan bireylerin korunabileceğini savundu. Makalede, profilaksi tedavisinde özellikle AIDS’li bireylerle yaşayan kişilerin günlük olarak hap almaları gerektiği ve aksatılması durumunda uzun vadeli etkisinin azaldığına dikkat çekildi.

Makaleyi kaleme alan David Ho, hap almak yerine bu kişilere yapılacak ve birkaç aylık bir aşının HIV virüsüne karşı korunmada daha etkili olacağını da savundular.

AŞI VERİLEN MAKAKLAR HIV VİRÜSÜ KAPMADI

David Ho ve ekibi, GSK744 adını verdikleri aşıyı bir maymun türü olan makaklar üzerinde denedi. Aşı, vücutta oluşturduğu set sayesinde HIV virüsünün  çoğalmasına engel oluyor. Deneyde kobay olarak kullanılan 8 makaka önce dört hafta arayla iki kez GSK744 aşısı yapılırken, sonrasında ise her hafta AIDS’e yol açan birer doz SHIV virüsü enjekte edildi.

Deneyi yapan uzmanlar aradan geçen 9 hafta içinde makaklardan hiç birinde HIV virüsüne rastlamadı. Ancak, aşının yapılmadığı diğer tüm makakların virüse yakalandıkları da tespit edildi.

10 HAFTALIK KORUMA SAĞLIYOR

Yapılan bir diğer testte ise, yeni aşının makaklarda yaklaşık 10 haftalık bir koruma sağladığı tespit edildi. Aşıların maymunların vücutlarında daha çabuk kaybolduğunu kaydeden uzmanlar, insanlarda denenmesi durumunda aşının daha uzun süreli bir koruma sağlayabileceğinin de altını çiziyor. Buna göre, insanlara yapılacak tek bir aşı 3 ay süre ile HIV virüsünden koruyabiliyor.

San Francisco’da bulunan California Üniversitesi’nden virolog Robert Grant,  “bu araştırma bugüne kadar HIV’e karşı korumayı amaçlayan araştırmaların en heyecan verici olanı” dedi. Philadelphia Çocukları Hastanesi uzmanlarından Philip Johnson ise, GSK744 gibi bir depo aşısının yaşam boyunca birçok kereler enjekte edilmesinin gerektiğini söyledi.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.